Terug naar overzicht

Waarom is praten over doodgaan belangrijk?

25/03/2016
Redactie
Delen:
Waarom is praten over doodgaan belangrijk?

Denken en praten over doodgaan is voor velen niet makkelijk. Het is een lastig onderwerp om aan te snijden voor zowel degene die gaat overlijden als de toekomstige nabestaanden. Maar ook de mensen die nog midden in het leven staan, praten zelden of nooit over de dood. En dat terwijl praten over doodgaan juist wel belangrijk is voor ons allemaal. Waarom? Wij geven je een aantal goede redenen en ook handige tips die je kunnen helpen.

Praten over doodgaan als je terminaal bent

Als je weet dat je komt te overlijden dan zal het onderwerp ‘doodgaan’ regelmatig in je hoofd opkomen. Het kan best confronterend zijn om te praten over het leven na jouw dood, iedereen gaat namelijk door zonder jou. We kunnen ons voorstellen dat je juist wilt dat jouw dierbaren doorgaan met hun leven en dat het moeilijk te beseffen is dat jij er niet meer bij bent om deze momenten met hen te beleven. Toch kan het een opluchting zijn als je hierover met hen praat. Je zult zien dat jouw dierbaren ook met deze gedachten zitten. Zij gaan jou namelijk heel erg missen bij al deze momenten. Samen praten met jouw partner, familie of vrienden over het komende afscheid, kan helpen bij een stukje (rouw)verwerking. Je kan bespreken waar je bang voor bent, wat het gaat betekenen voor iedereen en elkaar troosten nu dat nog kan.

Ook kun je naar elkaar uitspreken wat je graag nog samen zou willen doen en hoe je bepaalde zaken zou willen regelen, zoals de scholing van de kinderen.

Wat kun je zoal bespreken als je weet dat je gaat?

Het is zeker lastig om te praten over doodgaan en dit gesprek te beginnen. Is er een juist moment voor? Eigenlijk niet. Belangrijk is eigenlijk om het gesprek niet te lang uit te stellen. Je zult zien dat er echt wel bespreekbare onderwerpen boven tafel komen en het fijn is om dingen van elkaar te weten. Zie het als een van de laatste momenten die je hebt om bepaalde zaken te bespreken.

Waar kun je dan over praten? Moet het meteen over de praktische zaken gaan? Nee hoor, helemaal niet. Heb het over al die mooie herinneringen die jullie samen hebben gedeeld, de dingen waar je blij mee was in het leven. Spreek uit waar je trots op was en ook op wie. Wie stonden er altijd voor je klaar? Jouw dierbaren mogen zeker weten dat je dat echt gewaardeerd hebt. Natuurlijk kun je ook praten over waar je spijt van hebt of welke dingen je eigenlijk anders had willen doen. Ook is het een kans om je hart te luchten, dingen te vertellen die je nooit eerder hebt verteld. Of om mensen jouw levenslessen nog eens mee te geven,

Je kunt er ook een luchtige draai aan geven door bijvoorbeeld de wensen van het afscheid te bespreken. Welke muziek wil je dat er gedraaid wordt, welke locatie heb je in gedachten, welke kist en welke catering wil je geregeld hebben? Zo kom je eerst tot de praktische zaken en zullen er later in het gesprek vanzelf ook diepere gespreksonderwerpen naar boven komen.

Praten over doodgaan als je midden in het leven staat

Waarom zou je praten over de dood als het niet hoeft, horen we je nu denken. Eigenlijk is het simpel, je weet nooit wanneer het je tijd is. En ja, dit is een enge gedachte waar je liever niet aan wilt denken. Het is ook niet een onderwerp dat je op een verjaardag of avondje uit bespreekt. Maar denk je eens in, is het ook niet een enge gedachte dat jouw dierbaren niet weten hoe blij je met ze bent geweest en hoeveel je eigenlijk van ze houdt als je er plots niet meer bent? Dat dachten wij ook… En weten jouw dierbaren hoe jij jouw afscheid voor je ziet, wat je juist wel of niet zou willen? Toch fijn als je dat met hen hebt gedeeld zodat ze niet voor een heel moeilijke opgave staan als jij plots komt te overlijden.

Vind jij het ook belangrijk om over doodgaan te praten en heb je wellicht nog goede tips die niet in het artikel staan? Laat het ons dan middels een reactie onder dit artikel weten.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje