Terug naar overzicht

Thuis overlijden: 7 tips ter voorbereiding

17/10/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
thuis overlijden

Veel mensen kiezen er voor om thuis te overlijden als daar de mogelijkheid voor is. Je bevindt je dan immers in je eigen vertrouwde omgeving. Thuis overlijden vergt echter wel enkele belangrijke voorbereidingen van vrienden en/of familieleden. Wij geven in dit artikel 7 (praktische) tips die hierbij kunnen helpen.

1. De juiste zorg is belangrijk

Meestal moet je in huis wat zaken aanpassen als iemand zijn of haar laatste dagen thuis wil doorbrengen. Er moet genoeg ruimte zijn voor bijvoorbeeld een speciaal ziekenhuisbed indien dit nodig is. Daarnaast moet er ook genoeg professionele zorg en mantelzorg aanwezig zijn thuis. Het verzorgen van een dierbare die zich in de terminale fase bevindt kan ook op emotioneel vlak best wel zwaar zijn. Ga daarom ook goed na of jij het zelf aankunt, of vraag vrienden en familieleden om je af en toe te helpen met de zorg. Naarmate de tijd verstrijkt kan de zorg namelijk zelfs zwaarder worden. Hoe meer je dierbare achteruit gaat, hoe meer aandacht en zorg hij of zij nodig heeft. Voor de verzorging van wonden is het nodig om de thuiszorg in te schakelen. Zij beheersen namelijk over de benodigde vaardigheden. Vaak is het ook mogelijk om hulp te vragen bij het huishouden.

2. Maak goede afspraken met de huisarts

Bespreek zoveel mogelijk belangrijke zaken alvast met de huisarts. Vraag bijvoorbeeld of de huisarts af en toe langs kan komen om te zien hoe het gaat met de patiënt. Maar maak bijvoorbeeld ook afspraken over een eventuele vervangende huisarts als jullie vaste huisarts wegens omstandigheden of vakantie niet bereikbaar is én wat de opties dan zijn. Vraag ook na hoe je de huisarts kunt bereiken als het in de avond/nacht niet zo goed gaat met de patiënt en je je zorgen maakt.

3. Kies een vriend(in) of familielid als 'woordvoerder'

In moeilijke en emotionele tijden zoals deze wil iedereen om je heen het beste voor jou en je familie. Hoewel het altijd wel goed bedoeld is, kan het ook best zwaar en misschien zelfs vervelend zijn om telkens weer de vraag “hoe gaat het nu met hem/haar?” of de vraag “Hoe gaat het nou met jou, lukt het allemaal?” te beantwoorden. Onze tip is om een naaste vriend of een familielid aan te stellen als een soort woordvoerder. Deze zogenoemde woordvoerder kan dan iedereen te woord staan om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden of om updates te geven over de situatie. Op deze manier hoef je niet iedereen zelf te woord te staan, maar houd je alleen deze woordvoerder (of misschien wel meer dan één) op de hoogte.

4. Praktische hulp aanvaarden

Probeer alle praktische hulp van anderen aan te nemen. Denk bijvoorbeeld aan hulp in het huishouden; boodschappen doen, koken en eventueel hulp met kinderen ophalen van school of brengen naar (sport)activiteiten. Vooral als je werkt is het fijn als er iemand is die jou met dagelijkse klusjes kan helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan ziekenhuisafspraken voor de patiënt. Als het je niet altijd lukt om mee te gaan is het fijn als er iemand is die dit wel kan doen. Wees niet bang om hulp te accepteren of om zelf om hulp te vragen! Iedereen weet hoe zwaar je het nu hebt en is bereid om je waar mogelijk te helpen.

5. Beperk te veel bezoek

Natuurlijk wil iedereen er voor jou en je zieke dierbare zijn. Vrienden, familie, kennissen en collega´s willen allemaal nog afscheid nemen nu het nog kan. Hoewel vrienden en familie om je heen vaak voor een warm gevoel kunnen zorgen, kan het ook nadelen met zich meebrengen… Het kan niet alleen voor jou belastend zijn om bijna dagelijks bezoek te ontvangen, maar ook voor de patiënt. Probeer net zoals in het ziekenhuis een soort bezoektijden aan te houden. Bijvoorbeeld een bepaalde tijd op de dag of maar een aantal dagen in de week. Hoe vaak en hoe lang de bezoektijden zijn, is ook afhankelijk van wat de patiënt aankan.

6. Hoe zit het met verlof?

Als je nog werkt, heb je in veel gevallen recht op zorgverlof. Het is met name afhankelijk van de relatie die je hebt met de patiënt. Zorgverlof betekent dat je verlof op mag nemen in verband met het verzorgen van jouw dierbare. Ga goed na wat jouw rechten en plichten zijn en bespreek het met je werkgever. Houd er wel rekening mee dat je maar een aantal uren per jaar recht hebt op zorgverlof en dat het financiële consequenties kan hebben.

7. Zijn er nog wensen die je kunt vervullen?

Misschien heeft je dierbare al eens zijn (uitvaart)wensen opgesteld of het besproken met jou of een ander familielid. Dit zou natuurlijk heel fijn zijn. Maar het kan ook zijn dat jullie het nooit over (uitvaart)wensen hebben gehad. Als het mogelijk is zou je dit kunnen bespreken. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde plek die hij of zij nog wilt bezoeken of iemand die je dierbare nog graag zou willen zien (of juist niet). Ook kun je het hebben over zaken omtrent de uitvaart; cremeren of begraven? Moet het een groots afscheid zijn of juist besloten? Of misschien een wat moeilijker onderwerp om over te praten; euthanasie. Hebben jullie het al gehad over hoe hij of zij wilt sterven en of en op welk moment er aan euthanasie gedacht moet worden? 

Andere opties dan thuis overlijden

Het is niet altijd mogelijk om thuis te overlijden. Dit is onder meer afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, de medische zorg die nodig is en wat naaste familieleden of vrienden kunnen betekenen. Er zijn nog meer opties dan thuis overlijden. Naast thuis overlijden is het ook mogelijk om te verblijven in het ziekenhuis, een verzorgingshuis/ zorgcentrum, een hospice of een verpleeghuis. Deze mogelijkheden kun je bespreken met naaste familieleden en vrienden en met de (huis)arts. Deze kent de situatie en kent de plaatselijke mogelijkheden het beste. Het gaat er uiteindelijk om dat de patiënt zo goed mogelijk verzorgd wordt in deze laatste fase.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje