188 rouwkaarten voor de uitvaart van Oswald Hoorens (87) komen een week na de uitvaart aan. Zoon Henk en dochter Vera uit het Belgische Wevelgem stuurden ruim op tijd uitnodigingen voor de begrafenis, maar de eerste rouwkaarten werden pas op 24 januari bezorgd. De uitvaart vond plaats op 18 januari ...
Geen rouwkaart ontvangen
Tijdens de afscheidsdienst in de kerk viel het Henk en Vera op dat er aanzienlijk minder mensen aanwezig waren dan verwacht. Na afloop vond de condoleance plaats en tijdens gesprekken aan de koffietafel kwam de reden aan het licht. Niemand had een rouwkaart ontvangen, zo bleek. De 188 rouwkaarten, die op 14 januari waren gepost mét priorzegels, zouden uiteindelijk zes dagen na het afscheid aankomen.
"Onze vader had echt wel veel beter verdiend.”
Bij Bpost erkennen ze hun fout, maar ze kunnen niet achterhalen waar het precies is misgegaan. "Er is geen excuus voor. Dit is niet volgens de norm en de rouwbrieven hadden op 16 januari moeten aankomen," verklaart Bpost. De familie is niet tevreden met de compensatie die Bpost gister heeft aangeboden en vindt het maar schandalig: "Onze vader had echt wel veel beter verdiend.” Het is een grove en pijnlijke fout die voor de familie niet te herstellen is. Er zijn goede vrienden en familieleden van hun vader die hierdoor geen afscheid hebben kunnen nemen. Een 'foutje' dat extra verdriet en verwarring heeft veroorzaakt tijdens een reeds moeilijke periode.
Rouwkaarten te laat bezorgd, hoe voorkom je dit?
Om te voorkomen dat de rouwkaarten te laat worden bezorgd, delen wij vijf tips die de kans op dergelijke incidenten kunnen verkleinen.
1. Verstuur rouwkaarten ruim op tijd
Probeer de rouwkaarten zo vroeg mogelijk na het overlijden te versturen. Mochten de rouwkaarten om welke reden dan ook niet op tijd bezorgd worden, dan heb je nog de tijd om over te gaan tot een alternatief. De rouwkaarten worden in de meeste gevallen de volgende werkdag al bezorgd als je gebruik maakt van de rouwpost dienst, maar er bestaat helaas altijd een kans dat dit mis gaat, zoals je hierboven hebt kunnen lezen ...
Extra tip: vraag na een dag of twee aan enkele vrienden en/of familieleden of zij de kaart al hebben ontvangen. Zo ja, dan weet je in ieder geval dat de rouwkaarten ook daadwerkelijk verstuurd zijn.
2. Gebruik betrouwbare postdiensten
Kies voor gerenommeerde postbedrijven met een goede reputatie wat betreft betrouwbaarheid en tijdige bezorging. Informeer bij de postvervoerder over de beschikbare verzendopties voor rouwpost. Je kunt dit echter ook overlaten aan de partij waar je de kaarten wilt bestellen of de uitvaartondernemer. Zij zorgen er dan voor dat de kaarten direct naar de genodigden worden verstuurd. Daarnaast zijn er ook kaartenpartijen, zoals Daglief, die de optie hebben om de kaarten de volgende dag op te halen. Dit kan fijn zijn als je de rouwkaarten zelf wilt uitdelen of in de bus wilt doen.
3. Aangetekende post
Gebruik rouwzegels en speciale verzamelenveloppen (rouwverzendset), zodat de rouwkaarten met voorrang, extra zorg en aandacht worden bezorgd. Opteer eventueel voor aangetekende post om de zending te traceren, zodat je kunt zien waar jouw kaart zich bevindt tijdens de verzending. Houd echter wel rekening met extra verzendkosten.
4. Een digitale rouwkaart
Overweeg het versturen van digitale rouwkaarten. Dit kan per e-mail, Whatsapp of (een privé bericht) via social media. Het gebruik van een digitale rouwkaart biedt diverse voordelen. Bij professionele kaartenpartijen kun je eenvoudig een pdf-document van de rouwkaart bestellen, die je meteen in je mailbox ontvangt. Je kunt de digitale kaart direct en snel verspreiden, waardoor familie en vrienden sneller op de hoogte zijn van het overlijden en op tijd informatie ontvangen over de uitvaart. Daarnaast zijn digitale rouwkaarten milieuvriendelijker en kostenefficiënter.
5. Rouwadvertentie plaatsen
Naast de rouwkaart kun je er ook voor kiezen om een rouwadvertentie te plaatsen. De tekst van de rouwadvertentie kan gelijk zijn aan de tekst op de rouwkaart. Je kunt daarentegen ook kiezen voor een nieuwe tekst. Rouwadvertenties kunnen worden verspreid via lokale kranten, online platforms, en sociale media. Dit zorgt ervoor dat het bericht snel en breed wordt verspreid.
Bron: Nieuwsblad.be, Redactie24.be
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.