0
Terug naar overzicht

Wat betekenen de lockdown en avondklok voor uitvaarten in Nederland?

26/01/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
avondklok

Vorige week werd aangekondigd dat de strenge lockdown, die op dinsdag 15 december 2020 is ingegaan, wordt verlengd en verder aangescherpt vanwege de opmars van de nieuwe varianten van het coronavirus. Zo is bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen verlaagd van maximaal twee personen naar slechts één persoon per dag en is afgelopen zaterdag een avondklok ingegaan. Enkele van onze buurlanden waren ons al voor, maar nu moeten ook wij er toch echt aan gaan geloven. Maar wat houdt deze avondklok precies in? En wat betekenen de lockdown en avondklok voor uitvaarten in Nederland? Je leest het hier.

Wat houdt de avondklok in?

De avondklok is om precies te zijn ingegaan op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur en geldt (vooralsnog) tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur. Door deze avondklok in te voeren wil het kabinet zo veel mogelijk voorkomen dat mensen bij elkaar op bezoek gaan en ontmoetingen in grote gezelschappen tegengaan. De bedoeling is dat iedereen vanaf 21:00 uur tot en met 04:30 uur binnen blijft. Ben je zonder geldige reden toch op straat tussen deze tijdstippen? Dan kun je een boete van, schrik niet, €95,- ontvangen! Dat wil je natuurlijk niet hebben...

Wat is nu eigenlijk een geldige reden? In ieder geval als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen. Daarnaast kunnen er natuurlijk nog meer noodzakelijke redenen zijn om tussen 21:00 uur en 4:30 uur buiten te zijn. Dan moet je een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie hierover.

Wat betekenen de lockdown en avondklok voor uitvaarten?

Naar aanleiding van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet besloten om de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan te passen. Vanaf maandag 25 januari 2021 is het maximaal aantal personen dat is toegestaan bij een begrafenis- of crematieplechtigheid niet meer 100, maar 50. 

Hoewel er maximaal 50 personen aanwezig mogen zijn bij de uitvaart, is ook deze groepsgrootte niet altijd haalbaar binnen de richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit hangt in veel gevallen namelijk ook af van de locatie waar het afscheid of de condoleance plaatsvindt. Zo geldt voor de meeste binnenruimtes een maximum van 30 personen. De locatie moet groot genoeg zijn voor het aantal genodigden en het personeel, om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden. Daarnaast moet iedere bezoeker zich aanmelden, een vaste zitplaats hebben en krijgt hij of zij bij aankomst een gezondheidscheck.

Let op: het personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium tellen niet mee voor het maximaal aantal aanwezigen. Bespreek met de uitvaartondernemer welke locatie het meest geschikt is voor het gewenste aantal gasten voor de uitvaart en/of condoleance.

Uitvaartcatering

Uitvaartcentra of andere locaties waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt zijn uitgezonderd van de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. Indien de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, mogen de aanwezigen samen komen voor een hapje en drankje. Vind de condoleance plaats op een andere locatie dan de uitvaartplechtigheid? Dan geldt er binnen een maximale groepsgrootte van 30 personen en mag er geen eten en drinken worden geserveerd. 

Veiligheid voorop

Omdat het coronavirus, vooral de nieuwe varianten die sinds kort ook in Nederland zijn opgedoken, zich snel verspreidt in (grote) gezelschappen, kan het voorkomen dat locaties en uitvaartondernemers adviseren om het aantal gasten zodanig te beperken dat het afscheid nog in goede banen begeleidt kan worden. Op deze manier willen zij het voor iedereen die aanwezig is een stuk aangenamer maken en het risico om elkaar eventueel te besmetten met het virus beperken, zonder de gasten tijdens de uitvaartplechtigheid of condoleance bijeenkomst (regelmatig) te moeten herinneren aan de maatregelen.

Een persoonlijke uitvaart, ook met de lockdown en avondklok

Voor nabestaanden die net een dierbare zijn verloren, kunnen bovengenoemde maatregelen leiden tot extra veel verdriet. Wellicht kun je nu niet het afscheid organiseren dat jij of de overledene voor ogen had... Daarnaast kan het ook een zeer lastige opgave zijn om te bepalen wie je wel of niet uitnodigt voor de uitvaart. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven die een beetje troost kunnen bieden, vooral in deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan een livestream van de uitvaart, een professionele videomontage, een prachtig fotoboek voor later of een online in memoriam waar vrienden en familie die er niet bij kunnen zijn toch hun medeleven kunnen betuigen en herinneringen kunnen delen. Daarnaast is het ook in deze tijd goed mogelijk om een uitvaart te organiseren die recht doet aan hoe de overledene in het leven stond. Wij helpen jou hier graag bij, samen met gepassioneerde bedrijven die kunnen helpen bij een persoonlijk afscheid en bij rouw.

Raadpleeg voor meer informatie over de aangescherpte maatregelen, de lockdown en de avondklok de website van de Rijksoverheid.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een professionele fotograaf die waardevolle beelden vastlegt van de uitvaart? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk meer fotografen

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje