0
Terug naar overzicht

Wie nodig je uit voor de uitvaart?

15/05/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
wie nodig je uit voor de uitvaart

Als je een uitvaart moet regelen komt er van alles op je af. Door de overweldigende emoties en het verdriet weet je vaak niet hoe én waar je moet beginnen. Het is daarom handig om een checklist voor het regelen van de uitvaart te hebben. Een van de meest lastige zaken die je moet regelen is vaak het samenstellen van de uitnodigingslijst: wie nodig je uit voor de uitvaart en wie niet? Wij hebben wat tips voor je verzameld om dit wat gemakkelijker te maken.

Wist je trouwens dat wij hele handige planningtools hebben voor de uitvaart? Hiermee wordt het gemakkelijker om wensen m.b.t. je eigen uitvaart vast te leggen. Maar ook helpt het je met het organiseren van een uitvaart van een naaste. De planningtools bestaan uit een wensenlijst, een praktische zaken lijst, een draaiboek en ook een gastenlijst. In de gastenlijst kun je heel gemakkelijk gasten toevoegen die je op je eigen uitvaart in de toekomst zou willen hebben, maar ook kun je een gastenlijst samenstellen voor de uitvaart van een naaste die je nu moet regelen.

Wie nodig je uit voor de uitvaart?

Even terugkomend op de vraag 'Wie nodig je uit voor de uitvaart?', denk je waarschijnlijk al snel aan familie en (goede) vrienden. Dit zijn vaak ook de standaard aanwezigen op de uitvaart. Daarnaast is het voor jezelf misschien ook wel fijn om mensen uit te nodigen die jou op deze dag kunnen steunen. Maar het kan ook zijn dat je het gezelschap juist heel klein houdt en besluit om een uitvaart in besloten kring te organiseren.

Soms kan het echter best lastig zijn om te bepalen of iemand wel of niet moet worden uitgenodigd. Wat doe je bijvoorbeeld met alle collega's? En wat als er eventuele ex-partners zijn of mensen waar de overledene bevriend mee was maar onlangs ruzie mee had of waar jij zelf niet zo een goede band mee hebt? Moet je die ook uitnodigen voor de uitvaart? 

Wat zou de overledene willen?

Ons advies is om bij de vraag ' Wie nodig je uit voor de uitvaart?' niet alleen aan je eigen wensen te denken maar goed na te gaan wat de overledene had gewild. Wie zou hij of zij wel of niet willen uitnodigen voor de uitvaart? Probeer je hierbij zoveel mogelijk te verplaatsen in wat hij of zij had gewild. Als er voorafgaand aan het overlijden nog een gesprek is geweest over de uitvaartwensen dan is dit waarschijnlijk ook ter sprake gekomen. Of misschien is het terloops wel eens besproken. Probeer dit te achterhalen, zodat je tegemoet kunt komen aan zijn of haar wensen. Ook is het handig om te kijken naar het budget. Meestal betekent meer mensen ook meer kosten, bijvoorbeeld voor de catering.

(Kleine) kinderen

Misschien wil je liever dat er geen kleine kinderen naar de uitvaart komen of wil je alleen de kinderen die een band met de overledene hadden, zoals de (klein)kinderen, uitnodigen. Je kan dit op de uitnodiging aangeven.

Of misschien vind je het juist fijn als er kinderen aanwezig zijn of weet je dat de overledene dit echt graag had gewild. Eerder schreven we al eens over Kinderen betrekken bij een uitvaart. We hebben daar verschillende manieren omschreven waarop je kinderen kunt betrekken. 

Collega's van het werk

Een veel voorkomende vraag is of je de collega's van de overledene moet uitnodigen voor de uitvaart. Ook hierbij geldt dat je goed moet bedenken wat de overledene had gewild. En ook in hoeverre de collega's een band met de overledene hadden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet alle collega's uit te nodigen maar een select gezelschap, bijvoorbeeld alleen de collega's waarmee hij of zij veel samenwerkte. Als je niet goed weet wie dit zijn is het ook een idee om een contactpersoon op het werk te vragen om dit te inventariseren of om hem/haar te vragen wie er graag willen komen. Als je maar een bepaald aantal collega's kunt ontvangen laat dit dan duidelijk weten zodat hij of zij dit kan managen.

Ruzie met familieleden of (oude) vrienden 

Het komt wel eens voor dat de overledene (of jij zelf) een slechte band had met een naaste familielid. Dit kan bijvoorbeeld met een broer of zus zijn, maar ook met de ouders of kinderen. Als de overledene al jaren geen contact meer had met hen, is het dan wel noodzakelijk om ze uit te nodigen? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de overledene een vriend of vriendin had waarmee hij of zij eerst erg close was, maar die hij of zij niet meer heeft gesproken na een ruzie. Het is bij dit soort situaties begrijpelijk dat je niet zo goed weet wat je er mee aan moet. Moet je zo iemand dan uitnodigen of niet? Ze hebben immers een lange en goede vriendschap gehad vóór de ruzie en tja, familie blijft familie.

De overledene had ruzie met iemand, wat nu?

Natuurlijk is het lastig om te beslissen of je iemand waarmee de overledene ruzie had moet uitnodigen. Vooral als het gaat om een naaste familielid zoals een broer of zus of een van de ouders. Ook voor hen kan het belangrijk zijn om ondanks de ruzie afscheid te kunnen nemen van hem of haar. Door ze uit te nodigen geef je ze in ieder geval de kans en kunnen ze zelf bepalen om wel of niet te komen. Aan de andere kant kan de situatie tussen de overledene en de betreffende persoon zo erg zijn geweest, dat je meteen al weet dat hij of zij diegene niet op de uitvaart gewild zou hebben. Ook als de overledene ooit heeft gezegd dat hij of zij bepaalde mensen er niet bij wilt hebben, is het belangrijk dat je hier respect voor hebt.

Ik heb ruzie met iemand, wat nu?

Eerder gaven we al aan dat het bij de vraag 'Wie nodig je uit voor de uitvaart?' niet alleen om jouw wensen gaat, maar vooral om die van de overledene. Wat had hij of zij graag gewild? Daarnaast gaat het ook om andere nabestaanden. Deze dag draait om het afscheid van een persoon waar niet alleen jij, maar ook anderen veel van hielden. In principe heeft iedereen recht om afscheid te nemen van een dierbare, dus ook die persoon waar jij het niet goed mee kan vinden. Wie weet kan dit juist een begin zijn van het einde van jullie ruzie. Maar het kan ook wel eens voorkomen dat de band tussen jullie zo slecht is dat in dezelfde ruimte zijn bijna onmogelijk is. Het is in dit soort gevallen belangrijk dat de uitvaartondernemer hiervan op de hoogte is. De uitvaartondernemer is er namelijk ook om er voor te zorgen dat deze dag goed verloopt en kan bijvoorbeeld zorgen voor een bepaalde opstelling van de stoelen. In het artikel Uitvaart met ruzie in de familie: tips & adviezen wordt er dieper ingegaan op het onderwerp ruzie tijdens rouw.

Een ex uitnodigen voor de uitvaart?

Misschien wel één van de moeilijkste vragen: ga je de ex van de dierbare overledene uitnodigen voor de uitvaart? In de gastblog 'samen rouwen' van Boukje Canaan werd hier al over verteld. Was de band tussen de overledene en de ex goed, dan is het wel zo netjes om hem of haar uit te nodigen. Maar vaak gaan scheidingen ook gepaard met ruzies en slecht contact. Dan is het wellicht weer meer voor de hand liggend om hem of haar niet uit te nodigen. Maar wat als er kinderen in het spel zijn? Dat maakt het wel wat lastiger. Vooral bij jongere kinderen is het belangrijk dat je hun belang voorop stelt. Een kind dat één ouder verliest wil waarschijnlijk graag de andere ouder bij de uitvaart hebben en kan de steun van mama of papa goed gebruiken. Het is wel belangrijk de uitvaartondernemer vooraf te informeren over de situatie.

Denk je dat de aanwezigheid van een ex zal zorgen voor een dusdanige situatie dat het echt helemaal uit de hand kan lopen? Dan is het misschien toch niet zo een goed idee om hem of haar uit te nodigen. Voor een kind is het verliezen van één ouder natuurlijk al erg genoeg en als er dan ook nog vervelende situaties ontstaan op de uitvaart kan dit een slechte herinnering zijn voor het kind. Het is dan wel belangrijk om te kijken wie het kind kan steunen tijdens de uitvaart, denk bijvoorbeeld aan een opa of oma of iemand anders waar het kind een goede band mee heeft.

Kan ik iemand verbieden om aanwezig te zijn op de uitvaart?

In sommige gevallen heeft de overledene vooraf in een codicil opgeschreven wie er zeker niet op de uitvaart aanwezig mag zijn én op andere momenten ook geen afscheid mag nemen. Voor wie het niet weet; een codicil wordt vaak nog naast het testament gemaakt. Er worden zaken in geschreven zoals wie de meubels en kleding krijgen als je er niet meer bent. In een codicil wordt ook beschreven hoe jouw uitvaart er uit moet komen te zien. Zo een codicil kan jou dus goed helpen bij het maken van de uitnodigingen en het voorkomt discussies. Let wel op dat een codicil alleen rechtsgeldig is als het met de hand is geschreven en de datum van ondertekening (van de persoon die is overleden) er bij staat.

Bestaat er geen codicil dan kan de opdrachtgever van de uitvaart in principe bepalen wie er wel en niet mag komen. Of zo een verbod stand houdt is echter niet zeker. In sommige gevallen spannen mensen zelfs een kort geding aan om er voor te zorgen dat ze toch naar de uitvaart kunnen of een rouwbezoek kunnen afleggen.

Wie nodig je uit voor de uitvaart; 3 extra tips!

Kan (een belangrijk) iemand niet naar de uitvaart komen of wil je liever toch niet dat iemand komt, bijvoorbeeld in verband met een ruzie? Dan hebben we nog wat extra tips voor je.

1- Uitvaart online volgen

Is er een belangrijk persoon die je graag op de uitvaart zou willen hebben, maar die niet aanwezig kan zijn? Bijvoorbeeld door werk in het buitenland of een zieke oma die niet uit bed kan. Dan kan diegene de uitvaart ook online bijwonen. Geef deze wens duidelijk aan bij de uitvaartondernemer. Een andere optie is om een uitvaartfotograaf of uitvaartvideograaf in te schakelen die een mooie reportage kan maken van het geheel.

2- Afscheid nemen op een ander moment

We hebben het in dit artikel gehad over het wel of niet uitnodigen van personen waar jijzelf en/of de overledene geen goede band meer mee had. Het kan een lastige beslissing zijn, maar houd dit in gedachten: afscheid nemen kan maar één keer. Er is geen kans om het over te doen zoals bij een verjaardag. Mocht je diegene toch echt niet op de uitvaart willen, dan kun je hem of haar wel de kans geven om op een moment dat jij er niet bent afscheid te nemen.

3- Stuur een rouwkaart

We hebben het gehad over het uitnodigen van mensen waar de overledene ruzie mee had, maar die ooit wel een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn of haar leven. Als je besluit ze niet uit te nodigen kun je wel een rouwkaart sturen zodat ze weten dat diegene er niet meer is. Geef bijvoorbeeld in de kaart aan dat de uitvaart in een besloten kring plaatsvindt. Op deze manier hoeven zij er niet via andere mensen achter te komen of pas heel veel later. 

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Carolina Verhoeven op 7 aug. 2021 09:30
"Handige en waardevolle tips"
Reactie van Marie op 15 mei 2019 09:37
"Ik denk dat het een persoonlijke keuze blijft wie jij wil uitnodigen voor een uitvaart. Het is inderdaad fijn om steun te krijgen van vrienden en familie, maar misschien vind je het niet fijn als er te veel mensen om je heen zijn. Vaak kan je inschatten wat een overledene had gewild."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje