0
Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over resomeren

27/08/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Alles wat je moet weten over resomeren

Begraven, cremeren of je lichaam afstaan aan de wetenschap na overlijden zijn mogelijkheden die we allemaal wel kennen. Er bestaat echter ook een andere mogelijkheid genaamd 'resomeren'. Je hebt er vast al eens over gehoord of gelezen, maar wat weten we tot nu toe eigenlijk over resomeren? Wat zijn de voordelen van resomeren, wat is het verschil tussen resomeren en cremeren en ook niet onbelangrijk: kun je er in Nederland al voor kiezen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over resomeren!

Alles wat je moet weten over resomeren:

Wat is resomeren?

Voor wie nog niet helemaal is ingelezen in het onderwerp resomeren beginnen we met een korte uitleg over wat resomeren nou precies is. Simpel gezegd is resomeren een moderne en duurzame techniek waarbij het lichaam wordt opgelost in water. Het klinkt misschien vreemd, maar het is echt zo. Met behulp van een oplossing op waterbasis wordt het natuurlijke afbraakproces van het lichaam versneld. Dit scheikundig proces genaamd 'alkalische hydrolyse' vindt plaats in een speciaal ontworpen machine voor resomeren. In deze resomatie machine wordt een mengsel van kaliumhydroxide en water toegevoegd, waarna de temperatuur in de machine tot wel 180 graden Celcius stijgt. Ondanks deze hoge temperatuur kookt het mengsel zelf echter niet vanwege de verhoogde druk. Uiteindelijk blijft er een kleine hoeveelheid wit poeder over van de botten. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Misschien vraag je je nu wel af hoe een wateroplossing van het lichaam uiteindelijk leidt tot een witte poeder in plaats van alleen maar vloeistof. Wij lichten het proces van resomeren stap voor stap toe:

Stap 1: Net zoals bij een begrafenis en een crematie wordt het lichaam in een kist of lijkwade gelegd voor de uitvaart. De kist gaat echter niet mee in de resomatie machine. Een andere optie is dat het lichaam in een wollen omhulsel wordt geplaatst alvorens het in een kist wordt gelegd. Dit omhulsel bestaat uit materialen die makkelijk afbreekbaar zijn door hydrolyse.

Stap 2: Als het zover is wordt het lichaam in het omhulsel uit de kist gehaald en in de resomatie machine gelegd. Dit maakt het hergebruiken van de kist mogelijk. Indien het lichaam nog niet in het omhulsel ligt wordt dit eerst nog gedaan. Daarna wordt het lichaam op een zorgvuldige manier in de machine geplaatst.

Stap 3: In de machine zijn sensoren geplaatst die het lichaam wegen. Dit is een belangrijk onderdeel, omdat het gewicht namelijk bepaalt hoeveel water en alkali er nodig is voor het oplossen van het lichaam. 

Stap 4: Nadat het lichaam is gewogen en er is bepaald hoeveel water en alkali er nodig is, wordt het mengsel met kaliumhydroxide ingebracht in de machine. Een recirculatiepomp zorgt ervoor dat het mengsel in de machine blijft mengen voor een evenredige verspreiding. De temperatuur stijgt tot wel 180 graden Celsius.

Stap 5: Het ontbindingsproces duurt gemiddeld 3 tot 4 uur. Uiteindelijk blijft er wat bruine vloeistof en wit poeder over van de botten. De vloeistof is steriel, waardoor het meteen kan worden weggespoeld door het riool. De as wordt meegegeven aan de nabestaanden. Zij kunnen deze in een urn bewaren of uitstrooien.

Het verschil tussen cremeren en resomeren

Cremeren en resomeren lijken erg veel op elkaar. De uitvaart ziet er tot op het moment dat je de resomatie kamer binnenkomt hetzelfde uit als bij een crematie. Ook vindt resomeren net zoals bij een crematie plaats in een rouwcentrum of in een crematorium indien zij beschikken over een resomatie machine. Beide processen leiden uiteindelijk tot as die de nabestaanden mogen houden. Het grootste verschil tussen cremeren en resomeren is dat er bij cremeren vuur aan te pas komt en bij resomeren water om het lichaam op te lossen. Een ander belangrijk verschil: resomeren is milieuvriendelijker dan cremeren. Bij resomeren is er minder dan een vijfde van de energie (in de vorm van gas en elektriciteit) nodig als je het vergelijkt met cremeren.

De milieuvoordelen van resomeren

De keuze voor resomeren is veelal te verklaren uit de voordelen die het met zich mee brengt voor het milieu. Bij resomeren vindt er namelijk minder kwik en CO2-uitstoot plaats, wat resomeren duurzamer maakt ten opzichte van begraven en cremeren. Daarnaast kan de kist bij resomeren meerdere malen hergebruikt worden, omdat deze niet mee de machine in gaat. Ook kan de overgebleven (steriele) vloeistof gewoon via waterzuivering worden verwerkt, omdat er geen DNA meer in zit. Dit verlaagt onder andere het besmettingsgevaar. Mede doordat er minder uitstoot van schadelijke gassen plaatsvindt, wordt er bespaard op de milieubelasting. Hierdoor zijn de milieukosten bij resomeren vrijwel nihil.

Kritiek

Zoals bij vele nieuwe ontwikkelingen is er ook kritiek op deze ontwikkeling. Tegenstanders van resomeren vragen zich onder andere af of de methode wel echt zo milieuvriendelijk is, aangezien er kaliumhydroxide wordt gebruikt. Ook vinden ze het geen prettig idee dat de vloeistof die overblijft gewoon in het riool verdwijnt. Bij lozing van de resten in het rioolwater kan contact met andere mensen immers niet worden uitgesloten.

Is resomeren al toegestaan in Nederland?

In delen van de Verenigde Staten en Canada is resomeren al toegestaan. In Nederland nog niet. Wel wordt er druk gelobbyd om dit op termijn wel toe te staan. Dit vergt een wijziging van de wet. Als het aan Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt dan komt deze wijziging er. Ze wil wel eerst laten onderzoeken of deze nieuwe methode wenselijk, aanvaardbaar en toelaatbaar is, maar ze zegt daarbij dat de wet op de lijkbezorging 'niet meer geheel aansluit bij de behoeften en mensen van de maatschappij'.

Begraven, cremeren of resomeren?

Omdat de meningen rondom resomeren zijn verdeeld, zijn wij wel heel benieuwd naar hoe jij erover denkt. Zou jij resomeren overwegen als het in Nederland wordt toegestaan of houd je het bij de nu al zo lastige keuze tussen begraven of cremeren? Laat het ons weten in de reacties.

Bron: Resomation

Delen:

Reacties (7)

Reactie van Teun van der Lee op 12 nov. 2023 17:14
"Als het zover is en inmiddels toegestaan dan ga ik zeker voor resoneren."
Reactie van Louise op 4 jan. 2023 11:34
"Ik zou na mijn overlijden mij dolgraag willen laten resomeren, desnoods in het buitenland waar dit wel al kan. Waarom moet er in Nederland weer zo oeverloos over gedebatteerd worden terwijl de huidige methoden zoveel milieu belastender zijn."
Reactie van M. Pelkman op 24 apr. 2021 10:36
"ik zou ook kiezen voor resomeren als dat kan gezien het voordeel voor het milieu, ik zal dit zeker bij mijn wensen neerzetten"
Reactie van W.de Ruiter op 5 mrt. 2021 15:28
"Ik heb een crematie verzekering maar zou veel liever voor resomeren kiezen. Ook omdat dan de kist hergebruikt kan worden. Hoop dat als er groen licht wordt gegeven dat ga ik mijn polis wijzigen."
Reactie van Theo Hartings op 25 mei 2020 16:43
"De bruine vloeistof die overblijft zal een zeer hoge pH-waarde hebben en kan niet zomaar in het riool geloosd worden. Met welk zuur wordt die bruine vloeistof geneutraliseerd?"
Reactie van Femmy Bakker op 7 sep. 2019 12:46
"Het idee dat resten van mijn lichaam (behalve de botjes), kleding en deken worden weggespoeld door riool, vind ik niet aantrekkelijk. Het zal wel een gewenningsproces worden, maar zeker is dat het een aantrekkelijke methode is. De zinsnede "tot stof zult u nederdalen", wat bij crematie nog enigszins van toepassing is, kan hier niet meer worden gebruikt."
Reactie van Tanja van der Markt op 28 aug. 2019 04:59
"Ik ben voor resomeren! Voor mij geen begrafenis. Hopelijk kan dit binnenkort ook in ons land!"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje