0
Terug naar overzicht

‘De boom is het perfecte symbool voor de liefde’

21/04/2017
Redactie
Delen:
Footpath Of Life

De 49-jarige Mario Dieringer uit het Duitse Offenbach am Main (nabij Frankfurt) verloor een jaar geleden zijn partner Jürgen aan suïcide. Na een ontzettend zware en donkere tijd kreeg hij een idee. Over een jaar begint hij aan een ambitieuze, jarenlange voettocht, waarbij hij overal waar hij komt bomen plant, ter nagedachtenis aan mensen die door zelfdoding om het leven kwamen. Dieringer vertelt aan RememberMe.nl over 'zijn' Footpath Of Life.

Onder de douche

“Het idee voor Footpath of Life is eigenlijk nog vrij recent. Afgelopen juli ontstond het pas, toen ik onder de douche vandaan kwam.” Mario Dieringer –grijze baard, getatoeëerde armen, sprekende bruine ogen - begint zijn verhaal. "Het was helemaal stil in de badkamer en eigenlijk duurde het niet langer dan vijf minuten voordat het hele plan stevig in mijn hoofd geplant was. Ik zeg altijd dat Footpath of Life als totaalpakket aangeleverd werd, het was eenvoudigweg in een keer aanwezig. In eerste instantie dacht ik dat ik misschien wel ‘verrückt’ geworden was, maar het idee liet me niet los. Vanaf dat moment ben ik het verder uit gaan werken.”

"Vaak wist ik niet of ik in de maanden die komen zouden nog in leven zou zijn"

Zware periode

Vier maanden daarvoor, in maart van dat jaar, verloor de nu 49-jarige Duitser zijn levenspartner Jürgen aan zelfmoord. “Ik ging door een ontzettend zware periode, het ging heel slecht met me. Ik zag zelf ook dikwijls geen uitweg meer. Vaak wist ik niet of ik in de maanden die komen zouden nog in leven zou zijn. Dit was natuurlijk ontzettend zwaar voor mijn omgeving. Ik ging door een hel, maar de mensen die me goed kenden natuurlijk ook. Toen ik mijn plan aan ze uitlegde was dat heel emotioneel. Eerst werd er hier en daar gehuild, maar daarna maakten de tranen al snel plaats voor blijdschap. De Mario die zij zo goed kenden was weer terug.”

Filosofieën

Want hoewel de openbaring van het plan in zo’n kort tijdsbestek plaatsvond, zit er wel degelijk een doordachte filosofie achter Footpath of Life. Of beter gezegd: drie filosofieën. Mario: “Allereerst is daar het plan om met de geplante bomen een ring om de aarde te vormen. Een ring is natuurlijk het symbool van verbintenis tussen twee mensen, denk maar aan trouwringen. Maar een ring is daarnaast ook een teken van oneindigheid. Een tweede liefdessymbool is voor mij de boom.

Contact met de aarde

De boom is het perfecte symbool voor de liefde. Allereerst omdat geen twee vormen van liefde hetzelfde zijn. Zo zijn ook geen twee bomen hetzelfde, en net als met de liefde moet een boom groeien, sterk worden. Met het verstrijken van de tijd wordt de boom groter, sterker en reiken de wortels diep. Een boom staat verder altijd in contact met de aarde. Dat is voor mij ook altijd heel belangrijk geweest. Het is zelfs zo dat ik tijdens mijn voettocht van plan ben om geen enkele keer per vliegtuig te reizen. Dus wanneer ik de oceaan over moet, zal dat per boot gaan."

Alles is mogelijk

En dan is er de laatste motivatie voor de ambitieuze voettocht van Dieringer, die in totaal maar liefst zo’n 75.000 kilometer zal beslaan en minstens vijftien jaar gaat duren. “Met Footpath of Life wil ik ook graag laten zien dat het nooit te laat is. Ik heb jarenlang de zwaarste depressies gehad en daar ook zware medicijnen tegen gebruikt. Ik zag zelf ook een tijd geen uitweg meer, maar ik ben er uitgekomen. Dit hele project, deze hele weg is voor die mensen die zelf geen uitweg meer zien, die denken dat ze geen toekomst meer hebben. Deze mensen wil ik laten zien dat alles mogelijk is. Of zoals een van de slogans van Footpath of Life luidt: Let me help you.”

"Ik geloof dat depressie een teken van de ziel is"

Geen therapie

Toen Mario zijn persoonlijke omgeving op de hoogte bracht van zijn ambitieuze plan kreeg hij dikwijls de vraag of het niet een soort therapie was. Dieringer veegt deze theorie van tafel. “Natuurlijk heb ik mijn partner verloren en heb ik daar veel moeite mee, maar het is meer dan dat. Ik geloof dat depressie een teken van de ziel is, een waarschuwing die als het ware zegt: ‘deze persoon is niet zichzelf’. We worden allemaal in een soort rol gestopt; werk, familie. Iedereen heeft verwachtingen en verplichtingen maar niemand is volledig zichzelf. Hoe verder je van je ware zelf afdwaalt, hoe donkerder het wordt. Maar het tegenovergestelde is ook waar: je kunt jezelf ook weer terugvinden. Dan wordt het weer goed. Dat wil ik met mijn tocht vertellen.”

Voorbereiding Footpath of life

Mario’s levenstocht zal op 27 maart 2018 beginnen. Deze datum heeft hij bewust gekozen. “Het is dan precies twee jaar na de sterfdag van Jürgen.” Tot die tijd is er nog een hele hoop te regelen. “Ik moet voor die tijd nog ontzettend veel dingen plannen en afronden, zowel privé als voor Footpath. Zo moet ik bijvoorbeeld de gemeenten waar ik een boom wil planten schrijven zodat ze dat toelaten. En dan is er nog het financiële aspect. Ik ben een GoFundMe-campagne gestart, waarop mensen me kunnen helpen om mijn doelen te verwezenlijken. En natuurlijk ligt het grootste gedeelte van de route nog open.”

75.000 kilometer

De tocht waarmee Dieringer in 2018 begint heeft als begin- en eindpunt thuisstad Frankfurt. “Uiteindelijk kom ik hier ook weer terug. Tussen begin- en eindpunt ga ik daarheen waar dat nodig is. Ergens langs de route zal ik dan ook een boom voor Jürgen planten. Waar dat precies is weet ik nog niet. Ik geloof erin dat hij me 'vertelt' waar en wanneer dat precies gebeuren moet. Verder kan iedereen die dat wil contact met mij opnemen, zodat ik tijdens mijn tocht een boom voor een verloren dierbare kan planten op een door hen bepaalde plek. Tot dusver staat vast dat ik 25 bomen in tien verschillende landen ga planten, maar ik ga er van uit dat ik uiteindelijk zo’n zestig landen en 75.000 kilometer zal doorkruisen. Met een gemiddelde afgelegde afstand van twintig kilometer per dag is vijftien jaar wel de minste tijd die ik nodig heb.”

Steun bieden

Maar hoogstwaarschijnlijk wordt Footpath of Life veel langer dan dat. En dat is ook prima, vindt Mario. “Ik hou rekening met onverwachte omstandigheden. Ik wil daar zijn waar ik nodig ben, zolang als dat nodig is. Misschien kom ik ergens en heeft kort daarvoor iemand zich daar om het leven gebracht. Dan kan ik steun bieden, zowel mentaal als fysiek, bijvoorbeeld met kleine dingen als huishoudelijke taken. Daarnaast kunnen mensen met mij meelopen. Wanneer zij bijvoorbeeld het leven niet meer zien zitten. Ik kan ze dan laten zien dat het ook anders kan. En eigenlijk is dat wel de essentie van Footpath of Life. Want hoe donker het ook wordt, hoe uitzichtloos het leven lijkt: er is altijd nog hoop.” Ben jij een dierbare verloren aan suïcide en wil je dat Mario tijdens zijn tocht een boom plant in een land/stad naar jouw keuze? Neem contact met hem op via zijn website.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje