0
Terug naar overzicht

Dingen die je kunt doen voor iemand in de rouw

20/06/2017
Redactie
Delen:
Dingen die je kunt doen voor iemand in de rouw

Het is en blijft een lastig onderdeel: het verwerken van verdriet omdat je een dierbare bent verloren: rouw. Ook als omstander kan het lastig zijn om te dealen met het verdriet van iemand die dichtbij je staat. Want hoe ga je hier mee om? En wat is de juiste manier? Als je voor iemand klaar staat is er eigenlijk geen 'goed' of 'fout'. Het gaat erom dat je er voor hem of haar bent. Weet je niet helemaal hoe? Hierbij een lijstje met dingen die je kunt doen voor iemand in de rouw.

Iets extra's op de belangrijke dagen in het jaar

Of dit nou Kerst is, oud & nieuw of de verjaardag van de overleden persoon. Het zijn stuk voor stuk dagen die het gemis nog net even wat meer benadrukken. Natuurlijk, jij staat elke dag voor hem of haar klaar, maar doe op deze dag eens even iets extra's. Schrijf een lief briefje bijvoorbeeld, of stel een verwenpakketje samen om deze dag mee door te komen. Laat hem of haar trouwens ook eens onze lijst zien met tips voor rouwen tijdens de feestdagen.

Een helpende hand in de keuken...

Als een dierbaar persoon is overleden, krijg je vaak weinig uit handen. Toch is het belangrijk om in een periode als deze goed en gezond te eten.... En daar kun jij -de vriend of vriendin- gelukkig een handje bij helpen! Maak thuis een aantal maaltijden klaar die hij of zij in kan vriezen. Als de zin om te koken dan even weg is, zijn daar altijd jouw gezonde creaties.

... Als je er dan toch bent

Enne... als je er dan toch bent: haal ook even een stofzuiger door het huis. Zij hebben de puf er niet voor en je maakt ze er heel erg blij mee! Niets zo fijn als een schoon huis, zeker als dit het veilige honk is in een rouwperiode.

Dingen die je kunt doen voor iemand in rouw met een kind

Als ouder heb je de taak om je kind de gehele dag door de aandacht te geven die hij of zij verdient. Het is echter niet gek als 'pap' of 'mam' het soms even niet kan opbrengen. Simpelweg omdat het rouwproces energie vreet. Je kunt zo nu en dan voorstellen om kindlief even een dagje mee uit te nemen. Rust voor de ouder, afleiding voor het kind.

Besef dat 'tijd alleen' ook heel belangrijk is

Soms is het juist beter om even afstand te nemen. Al is het maar voor een paar dagen. Mensen in rouw kunnen nog al eens de behoefte hebben om zich even te verstoppen. En dat mag. Hoe je erachter komt wanneer dit is? Simpel: vraag het gewoon. Zullen ze alleen maar op prijs stellen.

Helpen met dingen herinneren

En nee, je hoeft niet voor elke belangrijk ding aan de deur te staan. Een appje is ook goed, of een lief mailtje. Je weet wel: om hem of haar even een reminder te geven dat die belangrijke brief morgen de deur uit moet bijvoorbeeld. Of dat je van hem of haar houdt natuurlijk, dat mag altijd gezegd worden.

Oude bloemen opruimen

Iemand die net een dierbare is kwijtgeraakt, heeft het huis vaak bomvol met bloemen staan. En tsja, bloemen verwelken... Doe zo nu en dan even een check in het huis en ruim de oude bloemen op. Zo blijft het huis lekker schoon.

Ga niet teveel uit van aannames

'Want na vier weken kan iemand het wel weer alleen aan, toch?' Nee, het rouwproces is iets dat in iemands hele leven een rol zal blijven spelen. Het ene moment net wat erger dan het andere, maar gemis is iets dat niet weggaat. Je leert ermee leven. Zorg dat je er dus ALTIJD bent voor hem of haar. Een dag later, een jaar later, maar ook vier jaar later.

Samen een avondje lachen... of huilen

Soms kan niets fijner zijn dan een avond vol met flauwe en suffe humor. Of juist een avond waarbij de tranen vloeien. Plan een avondje samen, open een fles wijn en laat de emoties de vrije loop. Lachen of huilen, alles is goed.

Wees niet bang om een eerste stap te zetten

Omdat je bang bent dat je een gevoelige snaar raakt bijvoorbeeld. Of omdat je geen zout in wonden wilt strooien. Het is juist mooi om betrokken te zijn. Je zult zien dat iemand zich sneller voor je zal open stellen als jij de eerste stap zet. En soms... soms kan het zo zijn dat hij of zij even niet wil praten, maar dan merk je dat vanzelf wel. Ken jij iemand die aan het rouwen is en weet jij nog een aantal andere dingen die je kunt doen voor iemand in de rouw? Je tips zijn meer dan welkom.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje