0
Terug naar overzicht

Een uitvaart thuis voor een persoonlijk afscheid

28/11/2015
Redactie
Delen:
Een uitvaart thuis

Wil je afscheid nemen van een dierbare in een persoonlijke sfeer? Een externe locatie moet maar net binnen de juiste sfeer passen die je zoekt voor de uitvaart. Een idee is om de uitvaart thuis te houden. Zo kunnen de nabestaanden toeleven naar het definitieve afscheid. Je kunt ervoor kiezen om de gehele uitvaartceremonie thuis te organiseren of de gasten naderhand thuis uitnodigen om bij elkaar te komen.

Persoonlijke aankleding

De bloemen komen uit de tuin, de favoriete muziek van de overledene is binnen handbereik en de eventueel aanwezige huisdieren lopen rond. Het huis ademt nog de sfeer van de overledene; de foto’s, de herinneringen, de eigendommen, het creëert een emotionele sfeer. Als het huis groot genoeg is of de uitvaart is in kleine kring, kan de dienst hier ook worden gehouden. Op een mooie dag kan dit zelfs in de tuin. Na afloop van de dienst wordt de kist naar buiten gedragen naar de rouwauto om vervolgens te worden gecremeerd of begraven. Je kunt er voor kiezen om daar met het gezelschap naar toe te gaan en na afloop thuis nog na te borrelen.

Het regelen van de catering

Voor het eten en drinken kan een cateraar ingeschakeld worden, maar dit kan ook zelf worden voorzien. Je kan een voorbeeld aan de Amerikanen nemen en iedereen vragen iets lekkers mee te brengen in plaats van bloemen. Gasten zullen het vaak een leuk idee vinden en blij zijn dat ze ergens mee kunnen helpen.

Uitvaart thuis organiseren

Het vertrouwde gevoel van thuis is voor veel nabestaanden een fijn idee. Een uitvaart thuis kan tegenwoordig verzorgd worden door een uitvaartondernemer of zelf. Vraag wel eerst of de uitvaartondernemer daar voor openstaat en je kan helpen met het organiseren. Er is een aantal punten waar aan gedacht moet worden als je de uitvaart thuis wilt houden. Zo moet de ruimte waar de overledene ligt koel gehouden worden. Dit kan met behulp van airconditioning of in de winter door de ramen open te zetten. Een luchtververser kan helpen bij een eventuele geur of zet geurkaarsen neer. Op de dag van de uitvaart kan gekozen worden om de overledene op bed op te baren of in de kist. De kist kan in een aparte kamer geplaatst worden of in de woonkamer, hier wordt dan een kamerscherm voor geplaatst. Het is handig om alvast na te denken over het uitdragen van de kist en van te voren de kamer zo in te delen dat deze in een keer naar buiten kan worden gebracht. Bespreek met je uitvaartondernemer waar je nog meer op moet letten zodat het een fijn afscheid wordt. 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jos Aberle op 3 jul. 2023 07:04
"Mijn partner heeft als wens dat zijn lichaam aan de wetenschap ter beschikking gesteld zal worden. Tevens wil hij graag een afscheid in besloten kring, alleen de naaste familie. We willen graag een kleine ceremonie thuis, daar zal dus geen kist (lichaam) bij zijn. Vrienden mogen afscheid komen nemen zegt hij, maar hoe dan? Hoe moet dit alles gerealiseerd worden? We hebben een uitvaart verzekering."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje