Terug naar overzicht

Je eigen uitvaart voorbereiden: tips en adviezen

07/04/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart voorbereiden

Een uitvaart voorbereiden begint met het vastleggen van de uitvaartwensen. Als je je al eens hebt beziggehouden met jouw eigen uitvaartwensen (of die van een naaste) weet je dat er veel zaken zijn waar je aan moet denken rondom de uitvaart. Wellicht heb je jouw uitvaartwensen ook al ergens vastgelegd. Dat is heel fijn voor jezelf en je nabestaanden! Heb je dit nog niet gedaan? Lees dan vooral verder. Wij geven hieronder tips en adviezen over het voorbereiden van de uitvaart.

Uitvaartwensen vaak niet besproken

Niet iedereen houdt zich nu al bezig met zijn of haar toekomstige dood en al helemaal niet met hoe de eigen uitvaart eruit moet komen te zien. Wij begrijpen het ook wel, het is niet bepaald iets waar je graag over praat. Omdat er zo weinig over de uitvaartwensen wordt gesproken, ontstaat er echter vaak ook veel onduidelijkheid over hoe iemand zijn of haar uitvaart het liefst had gewild wanneer het zo ver is. Stel dat je liever begraven wilt worden en jouw nabestaanden zijn hier niet van op de hoogte en gaan er na jouw dood van uit dat je gecremeerd wilt worden? Misschien niet zo een fijne gedachte. Om het niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw nabestaanden wat makkelijker te maken kun je alvast je uitvaartwensen vastleggen op papier of in een (online) document.

De uitvaart voorbereiden: voordelen

Een uitvaart voorbereiden heeft zo zijn voordelen. We hebben hierboven al kort een voordeel aangestipt, maar er zijn meer voordelen. Wij lichten een aantal belangrijke voordelen toe:

  • Als jij vooraf jouw uitvaartwensen vastlegt en dit deelt met één of meerdere personen dan kunnen zij ervoor zorgen dat jij een uitvaart krijgt zoals jij het nu voor je ziet en die bij jou past. 
  • Voor nabestaanden is het erg fijn dat zij geen belangrijke beslissingen hoeven te nemen waarbij ze twijfelen of het wel de juiste is. Denk bijvoorbeeld aan één van de belangrijkste vragen rondom de uitvaart: begraven of cremeren? 
  • De uitvaart voorbereiden zorgt ook voor een handig overzicht van wat je wil. Je kan hier vervolgens de kosten voor uitzoeken zodat je ook alvast een kostenplaatje hebt. Zo weten jij en de nabestaanden hoeveel geld de uitvaart ongeveer zal kosten en kun je ook hiervoor voorbereidingen treffen. Denk aan het opzij zetten van een maandelijks bedrag of de keuze van de uitvaartverzekering.
  • Een persoonlijke uitvaart, of een uitvaart die goed past bij hoe de overledene in het leven stond, heeft een positieve invloed op het rouwproces. De uitvaart is immers één van de laatste herinneringen aan jou.

De uitvaart voorbereiden leidt tot een troostende herinnering

Op het laatste punt in onze lijst met voordelen bij het voorbereiden van de uitvaart willen we nog even extra inhaken. Een persoonlijke uitvaart kan zelfs jaren erna nog troost bieden aan de nabestaanden. Een positieve terugblik op de uitvaart levert een belangrijke bijdrage aan het verwerken van het verlies van een overleden dierbare. Een uitvaart die bij jou als persoon past en zoals jij het gewild zou hebben zorgt voor een troostende herinnering voor vrienden en familie. Des te meer reden om jouw uitvaartwensen alvast in kaart te brengen.

De uitvaart voorbereiden met onze online planning tools

Maar hoe bereid je een uitvaart nu goed voor? Maak kennis met onze online uitvaart planning tools! De uitvaart voorbereiden wordt met de planning tools een stuk gemakkelijker. Onze gratis uitvaart planning tools bieden houvast, structuur en inspiratie voor een persoonlijk afscheid. De planning tools bestaan uit een wensenlijst, praktische zaken lijst, een genodigden lijst en een draaiboek. Je kunt op elk gewenst moment aanpassingen maken in de documenten en je kunt jouw uitvaartwensen makkelijk delen met anderen. Ook helpen de tools je als je de uitvaart van een naaste moet helpen organiseren. De tools zijn gratis, gemakkelijk in te vullen en worden veilig opgeslagen. Ga meteen aan de slag!

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje