0
Terug naar overzicht

Diverse theorieën over rouw

28/03/2023
Redactie
Delen:
verdriet-vrouw zit alleen buiten aan het water

Dat er de afgelopen eeuwen onwijs veel over rouw is nagedacht, onderzocht en geschreven, weten wij als geen ander. Dit heeft er toe geleid dat verschillende interessante theorieën en rouwmodellen zijn ontwikkeld. De een bouwt voort op een voorgaande theorie en de ander heeft een nieuwe insteek. Wij praten je bij over enkele theorieën over rouw.

4 theorieën over rouw

1. Vijf rouwfasen - Elisabeth Kübler-Ross

De Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross is een van de pioniers op het gebied van theorieën over rouw. In de jaren ’70 beschreef zij rouw als een proces dat wordt afgerond in vijf fasen, met een duidelijk begin en einde, die je als rouwende één voor één doorloopt;

  • woede;
  • ontkenning;
  • onderhandelen;
  • neerslachtigheid;
  • aanvaarding.

Deze theorie was destijds revolutionair, vanwege het feit dat Elisabeth aandacht besteedde aan de gevoelens van de patiënt en diens omgeving. Dat werd toen nog niet veel gedaan. Toch heeft haar theorie over rouw veel kritiek ontvangen, onder andere doordat er geen wetenschappelijk bewijs is, de fasen niet altijd in gelijke volgorde verlopen en je een of meerdere fasen meerdere malen kan doormaken. De overzichtelijkheid van dit model kan in een periode van verdriet en verwarring echter fijn zijn. De 5 fasen creëren voor veel mensen een schijnzekerheid van structuur.

2. Vier rouwtaken - William Worden

Zo’n 20 jaar later kwam de Amerikaan William Worden met een rouwmodel dat bestaat uit een viertal taken die voor veel mensen in rouw zeer herkenbaar zijn. Deze rouwtaken kom je allemaal tegen. De volgorde ligt echter niet vast en taken kunnen zelfs tegelijkertijd aan bod komen, terugkeren of voor een deel worden gedaan. De rouwtaken van William draaien om de erkenning van het verlies en de manier waarop de rouwende de draad weer oppakt. De taken zijn als volgt:

  • Onder ogen zien van het verlies, laten doordringen dat het werkelijk waar is.
  • Ervaren van de pijn van het verlies, bijvoorbeeld verdriet, angst, boosheid, schuldgevoelens.
  • Zich aanpassen aan het leven zonder de ander: praktische dingen, je identiteit, toekomstbeelden.
  • De overledene emotioneel een plaats geven en verder gaan met het veranderde leven.

3. Duaal proces - Margaret Stroebe en Henk Schut

Nog weer later omschrijven Margaret Stroebe en Henk Schut rouw als een proces met twee aandachtsgebieden: verlies en herstel. Volgens dit duale procesmodel komen deze beide kanten in slingerbewegingen aan bod. De rouwende is zowel gericht op het verdriet en het gemis als op het leven van alledag met alles wat daarin speelt. Het ene is niet beter dan het andere; het gaat om het evenwicht tussen beide kanten. Daarnaast wordt de nadruk bij dit proces ook gelegd op het belang van het doseren van rouw: een soort 'pauze' van het rouwen.

4. Integratief model - Johan Maes

De Vlaamse rouwdeskundige Johan Maes ontwikkelde een integratief rouwmodel. Het uitgangspunt van dit model is dat verlies bij het leven hoort en bepalend is voor onze identiteit en levensloop. Verlies en rouw raken alle facetten van het bestaan. Naast emotionele pijn kan rouw zich ook uiten in lichamelijke klachten en in gedachten en vragen. De band met de overledene, de manier waarop die persoon is overleden, het karakter van de rouwende, de mate van steun van de sociale omgeving; het speelt allemaal een rol. Rouw is een actief proces, waarin de rouwende op zoek gaat naar een nieuw evenwicht. Rouwen is een persoonlijk en uniek proces en kan een persoon compleet veranderen. Er is geen handleiding voor en je kunt er geen tijd aan vastplakken.

Bron: Rouw.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje