0
Terug naar overzicht

Een nieuwe relatie na het overlijden van je partner

25/05/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
relatie na het overlijden van je partner

Een partner verliezen waarmee je jarenlang lief en leed hebt gedeeld kan een grote impact hebben op jouw leven. Het vinden van een nieuwe relatie is dan ook niet het eerste waar je aan denkt na het overlijden van je partner. Daarnaast is een nieuwe relatie na het overlijden van een partner voor veel mensen een moeilijke stap en komen hier wel eens schuldgevoelens en zelfs schaamte bij kijken. Maar is dat wel nodig?

Mag ik weer verliefd zijn?

Ken je de quote ‘Liefde eindigt niet waar leven eindigt’? Dat is echt zo! Maar waarom voelt het dan zo dubbel om vlinders in je buik te hebben voor iemand anders dan jouw overleden partner? Gedachtes als ‘mag ik weer verliefd zijn?’ of ‘kan ik dit wel maken?’ dwarrelen door je hoofd. Je bent misschien bang. Bang dat je er nog niet helemaal klaar voor bent of bang voor wat je omgeving ervan zal vinden... 

Terwijl er aan de ene kant sprake is van euforie, omdat je weer blijdschap en liefde ervaart, kan er aan de andere kant ook twijfel en onzekerheid ontstaan. Het dubbele gevoel dat hierdoor wordt gecreëerd kan op een gegeven moment weer omslaan in verdriet en gemis. Dat je weer verliefd bent betekent echter niet dat je je overleden partner vervangt of vergeet! De mooie momenten en herinneringen samen zul je voor altijd met je meedragen, ook als er een nieuwe liefde op je pad komt.

Klaar met de eenzaamheid

Na het verlies van je partner kun je je eenzaam voelen. De behoefte om op zoek te gaan naar gezelschap, vriendschappelijk of zelfs wat meer, kan hierdoor ontstaan. Deze behoefte kan al in een vroeg stadium in het rouwproces ontstaan, maar ook tientallen jaren later. Op feestdagen als Valentijnsdag, verjaardagen, kerst en oud&nieuw kunnen eenzaamheid en verdriet extra benadrukt worden. De leuke dingen die jullie op deze dagen deden zijn nu slechts warme herinneringen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je overleden partner op zo'n dag te herdenken, zodat je je even minder eenzaam voelt. 

Dat je van je eenzaamheid af wilt komen, betekent tevens niet per se dat je op zoek hoeft te gaan naar een nieuwe liefde (tenzij je dat wilt natuurlijk). Je kunt namelijk ook denken aan een lotgenotengroep voor mensen die hun partner hebben verloren. Je komt in contact met nieuwe mensen waarmee je kunt praten over het verlies. Wie weet ontmoet je daar wel iemand waarmee je direct een klik voelt!

Relatie na het overlijden van je partner: extra tips

Neem geen overhaaste beslissingen

Voor de een is het een zeer moeilijke stap, of zelfs een ondenkbare, om de leegte die is achtergelaten weer op te vullen en bij de ander kan door de combinatie van eenzaamheid en verdriet juist het gevoel ontstaan om deze leegte al snel weer te vullen. Het laatste kan echter leiden tot het nemen van overhaaste beslissingen en het aangaan van een relatie waar je in de realiteit nog niet helemaal klaar voor bent. 

Luister naar je gevoel

Koester de herinneringen en mooie momenten die jullie samen hadden en bewaar deze voor altijd in je hart. Schaam je niet voor je verliefdheid, maar geniet ervan en luister vooral naar je gevoel. Iedereen verdient immers geluk en liefde!

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Marjolein Uijl op 23 sep. 2023 21:58
"Dat herken ik. Mijn man is ook 3 jaar geleden overleden en ik heb ook weer een vriend maar ik merk dat ik soms ook vergelijk. Ook merk ik hoeveel ik ook van mijn vriend hou nog steeds het gevoel van gemis en heimwee naar mijn man is...... Gelukkig kan ik met mijn vriend wel weer van het leven genieten Dus een tip heb ik niet voor je maar wel herkenning"
Reactie van Monique op 18 mei 2023 18:16
"Ik ben nu bijna 3 jaar weduwe en heb sinds een half jaar een vriend. Ik betrap mezelf er op dat ik hem vergelijk met mijn man en dezelfde dingen wil van hem. Dat maakt het wel eens moeilijk voor me om de relatie goed te houden. Hoe pak ik dit aan"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje