0
Terug naar overzicht

Rouw en kerst in coronatijd: tips om deze dagen door te komen

20/12/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
kerst in coronatijd

De kerstdagen waar bijna iedereen elk jaar zo naar uitkijkt ziet er ook dit jaar voor veel mensen heel anders uit. Thuis of in een restaurant uitgebreid tafelen met een grote groep vrienden en/of familie is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Het warme en knusse gevoel van de maand december kan mede hierdoor worden weggenomen. Want met kerst ben je het liefst samen met de mensen waar je van houdt of ga je er lekker op uit.

Veel mensen in rouw vinden het ook fijn om de feestdagen niet in hun eentje te hoeven door te brengen. Dat is begrijpelijk, want de gezellige en liefdevolle sfeer kun je wel gebruiken als je een dierbare moet missen rond deze tijd. En daarom hebben wij een aantal tips bij elkaar verzameld die kunnen helpen om er dit jaar toch een fijne kerst van te maken als je in rouw bent, ook in coronatijd.

Rouw en kerst in coronatijd: tips

1. Met een select groepje samenkomen

Dat kerst vanwege het coronavirus voor de tweede keer op rij anders zal zijn dan normaal valt helaas niet te ontkennen. Het liefst zit je gezellig om een grote tafel met al je dierbaren, genietend van elkaars gezelschap... En al het heerlijke eten natuurlijk! Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden om deze kerst niet in je eentje door te brengen. Want zeker als je de kerst al zonder een dierbare moet doorkomen kan het fijn zijn om vrienden of familie om je heen te hebben. Bekijk hieronder onze 'corona-proof'-tips voor een kerst in coronatijd met een select groepje vrienden of familie:

  • Hoe moeilijk het ook is, vooral met de feestdagen, probeer elkaar bij het begroeten geen handen, knuffels en zoenen te geven.

  • Zorg voor een goede indeling; richt de woonkamer of keuken zo in dat er voldoende afstand van elkaar kan worden gehouden, ook aan tafel.

  • Geef iedereen een vaste zitplek.

  • Plaats meerdere schalen met eten verspreid op tafel, zodat niet iedereen aan eenzelfde schaal zit en deze niet hoeft te worden doorgegeven.

  • Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen servies heeft en deze ook de hele middag of avond bij zich houdt. En zorg voor genoeg bestek.

  • In plaats van één grote fles met desinfecterende handgel op tafel, kun je er liever voor kiezen om iedereen een eigen flesje te geven met desinfecterende handgel. Maak hier regelmatig gebruik van als er iets wordt aangeraakt, of was je handen om de zoveel tijd grondig met zeep.

  • En niet geheel onbelangrijk: vraag de genodigden om thuis te blijven bij enige ziekteverschijnselen.

Let wel op: vanuit de overheid wordt streng geadviseerd om je aan het maximaal aantal personen dat je thuis mag ontvangen te houden, om zo verspreiding van het corona virus tegen te gaan.

2. Afwisselen

Wil je toch heel graag meer dan het maximaal aangeraden personen uitnodigen met kerst? Kies er dan voor om je vrienden en/of familie over de twee kerstdagen te verdelen. Nodig met de 1e kerstdag bijvoorbeeld een select groepje van familieleden uit en op de 2e kerstdag kun je met een klein groepje vrienden samenkomen. Houd beide dagen de 1,5 meter afstand en alle andere corona-maatregelen in acht, want ook met de kerstdagen staat veiligheid voorop. Je kunt er ook voor kiezen om een paar dagen eerder, of juist later, samen te komen om een lekker hapje te eten en toch nog het kerstgevoel ervaren.

3. Samen online met kerst

Gelukkig kunnen we dankzij de huidige technologieën en diverse apps om te videobellen kerst in coronatijd ook online doorbrengen met elkaar. Spreek met vrienden en/of familie een tijdstip af om te videobellen, zet allemaal een bord met eten klaar en een gevuld glas om samen virtueel te kunnen proosten. Elke vorm van contact kan jou deze dagen steun bieden. Organiseer bijvoorbeeld een 'online kerstavond' om mooie herinneringen aan de overledene op te halen. Dit kan niet alleen steun, maar ook troost bieden. Dus... Controleer alvast je wifi-verbinding of koop een extra internetbundel voor je smartphone en kom online samen om toch nog met zijn alle kerst te kunnen vieren. Op afstand, maar toch samen is immers een boodschap die we dit jaar vaker voorbij hebben zien komen en waar we inmiddels steeds beter in zijn geworden, toch?

4. Films en snacks

Films en snacks zijn vrijwel onmisbaar bij rouw tijdens de kerstdagen in coronatijd. Maak een lijstje met allerlei 'feel good' films of films waar de overledene graag naar keek, pak er een wollen deken bij, zet een beker warme chocolade melk met slagroom - en niet te vergeten - genoeg snacks klaar voor een heuse filmmarathon. Het is een fijne manier om voor een beetje afleiding te zorgen als je na het verlies liever alleen thuis bent met kerst. Bekijk hier een lijst met boeken en films voor rouw en kerst in coronatijd.

5. Maak een kerstwandeling

Heb je juist geen zin om een hele dag thuis op de bank te zitten met kerst? Dan kun je er ook op uit gaan, alleen of met gezelschap. Maak een wandeling door het bos en neem je eigen thermoskan met koffie, chocolademelk of thee mee. Stel ook een lunchbox samen met lekkere broodjes, zodat je tussendoor even tot rust kunt komen en bij kunt tanken voor de rest van de wandeling. Bezoek plekken in de natuur waar de overledene graag kwam en maak er een bijzondere kerstmiddag van met gezonde afleiding. En... Als je dan thuis komt van je wandeling kun je misschien ook nog die feel good films en snacks er bij pakken en heerlijk knus op de bank ontspannen.

6. Een dierbare herdenken

De kerst is niet alleen een tijd om samen te komen met je dierbaren, maar het biedt ook een bijzonder moment om een overleden dierbare te herdenken. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van zijn of haar graf, het branden van een kaarsje, of het bekijken van oude videobeelden waar de overledene op staat. Of bereid voor jezelf een diner dat bestaat uit allerlei eten en drinken waar de overledene zo veel van hield. Daarnaast kun je ook veel troost halen uit de spullen van de overledene. Deze spullen kun je wellicht een mooi plekje in huis geven met de feestdagen. Laat jouw tastbare herinneringen aan de overledene bijvoorbeeld vereeuwigen in epoxy bij de Gietfabriek. Wie weet had de overledene wel een favoriete kerstbal die je mooi kunt laten ingieten.

7. Laat eten thuis bezorgen

Sta je met kerst liever niet in de keuken, omdat je verdriet en emoties het niet toelaten en blijf je liever thuis? Dat kan. Gelukkig kunnen we met een aantal tikken op het kleine schermpje van ons mobieltje snel en gemakkelijk eten bestellen en deze thuis laten bezorgen. Om toch nog een beetje in de kerstsfeer te komen, kun je de tafel voor jezelf dekken. Als je het fijn vindt kun je een fotolijstje met een foto van de overledene op tafel neerzetten, zo is hij of zij er toch nog een beetje bij en kun je in alle rust dat warme kerstgevoel voor jezelf creëren aan tafel.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje