0
Terug naar overzicht

Wanneer is het goed om rouwbegeleiding te gaan zoeken?  

06/04/2021
Redactie
Delen:
Wanneer is het goed om rouwbegeleiding te gaan zoeken?   

Hoe naar het ook is: verlies en dus ook rouw horen bij het leven. Meestal krijgt ieder mens hier op een bepaalde manier wel mee te maken. Het verliezen van een dierbare is ontzettend zwaar en hier komt veel verdriet bij kijken. Dat is natuurlijk volkomen normaal... Toch wordt het omgaan met een (groot) verlies voor sommigen wel eens veel te veel en lijkt het alsof zij in een oneindig gat zijn gevallen. Het is op dat moment moeilijk om licht aan het einde van de tunnel te zien. Rouwbegeleiding kan in dit geval een goede uitkomst bieden. Maar wanneer weet je of je het verdriet alleen kunt verwerken of toch professionele ondersteuning en begeleiding nodig hebt? Lees hier meer over!

Rouwbegeleiding: hoe weet je dat je hier aan toe bent?

In de beginperiode van rouw na een groot verlies komt er heel veel op je af. Je moet ineens verder zonder een dierbare waar je ontzettend veel om gaf. Het grote verdriet dat je meemaakt moet je nog plaatsen. Misschien is het zo dat je zelf veel moet regelen voor bijvoorbeeld de uitvaart en zijn de dagen wellicht een tikkeltje chaotisch. Soms komt het echter voor dat een nabestaande in het begin juist goed met haar of zijn gevoelens om kan gaan. Het verlies dringt dan nog niet door en de klap komt later. Iedereen heeft een eigen tijdlijn en het is voor iedereen anders wanneer (en welke) gevoelens er bij komen kijken. Het inschakelen van hulp kan eigenlijk nooit kwaad, maar er zijn verschillende signalen die aangeven dat het verstandig is om rouwbegeleiding te gaan zoeken die jou de nodige hulp biedt. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij praktijken zoals Praktijk Lief Lijf of Miranda Schutten 'Rouwkost en Troostvoer'. Let bij het overwegen van het zoeken naar hulp op de volgende punten:

  • Houden de heftige gevoelens die je ervaart al ongeveer zo’n 3 of 4 maanden aan? Dan is het goed om te reflecteren wat je doormaakt. Meestal kun je na verloop van tijd inmiddels enigszins van een afstandje naar jezelf en je reacties op bepaalde dingen kijken. Merk je geen verandering in je verdriet? Dan kan begeleiding bij rouw een fijn hulpmiddel zijn.
  • Het is belangrijk dat je er zelf behoefte aan hebt. Je doet het namelijk wel voor jezelf!
  • Zie je door de bomen het bos niet meer? Als je niet meer weet wat je nu wel of niet moet doen, is het fijn om hier begeleiding bij te krijgen.
  • Een teken dat je behoefte hebt aan hulp is wanneer je energielevel ineens sterk is aangetast of wanneer je slechte nachten doormaakt en last hebt van slaaptekort.
  • Heb jij het gevoel dat je met de mensen om je heen niet (goed) kunt praten? Dan bevind je je natuurlijk in een lastige situatie. De gevoelens die bij rouw komen kijken kunnen erg intens zijn. Het is belangrijk om deze gevoelens te uiten op een veilige en vertrouwde plek. Als je niet omringd bent met mensen waarbij dat kan, kan rouwbegeleiding voor jou een oplossing bieden.

Soms weegt een bepaald verlies zwaarder dan normaal. Dit kan voorkomen bij de volgende gebeurtenissen:

  • Je hebt last van schuldgevoel. Bijvoorbeeld na zelfdoding of een ongeval waarbij jij betrokken bent geweest.
  • Je hebt niet goed of helemaal geen afscheid kunnen nemen van een dierbare. Dit kan een haak veroorzaken in het verwerken van je verdriet.
  • Je hebt meerdere verliezen gehad in een korte tijd.
  • Het verlies van een dierbare was op zichzelf al een traumatische gebeurtenis.

Herken je jezelf en jouw situatie in bovengenoemde punten? Schroom dan niet om rouwbegeleiding te zoeken. Wees je er vooral van bewust dat iedereen zijn of haar verlies op een eigen manier en tempo verwerkt. Vergelijk jezelf niet met anderen, zeker niet in gevoelige situaties als deze. Rouw is immers een intens proces waarbij je goed naar jezelf moet luisteren.

Delen:

Leveranciers

Kun jij hulp gebruiken bij het rouwen? Neem dan een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje