0
Terug naar overzicht

Etiquette uitvaartbloemen: informatie en tips

09/07/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
etiquette uitvaartbloemen

Er zijn verschillende vormen van etiquette die gelden bij de uitvaart. Wij snappen het dan ook als je ze niet allemaal kent. Daarnaast ben je natuurlijk niet per se verplicht om elke etiquette te volgen. Het is echter wel fijn om een soort handleiding te hebben met de regels en gebruiken bij een uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan de etiquette voor uitvaartbloemen. Deze etiquette kan jou onder andere helpen bij het kiezen van geschikte bloemen voor de uitvaart. Wij vertellen je meer over de etiquette voor uitvaartbloemen.

Etiquette uitvaartbloemen kiezen

Wij krijgen vaak de vraag welke bloemen geschikt zijn voor de uitvaart. Er zijn dan ook zoveel bloemsoorten, dat wij wel begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om een keuze te maken. Het soort rouwstuk dat je geeft hangt onder andere af van de relatie die jij tot de overledene had. Wij lichten dit toe met 4 soorten rouwstukken:

  • Kistbedekking; de kistbedekking wordt in de meeste gevallen door directe naasten van de overledene besteld. Als je geen directe familie bent, bestel dan liever geen kistbedekking zonder dit eerst goed met de familie te overleggen.
  • Rouwstuk; een rouwstuk kan in principe door iedere relatie worden besteld. Je hoeft niet perse directe familie te zijn. Een rouwstuk kun je ook bestellen als je bijvoorbeeld een vriend of collega van de overledene was.
  • Rouwboeket; een rouwboeket is een alternatief voor een rouwstuk en is vaak wat goedkoper. Een rouwboeket wordt veelal op de dag van het afscheid gemaakt en afgeleverd. 
  • Biedermeier; voor de biedermeier geldt hetzelfde als voor een rouwstuk en rouwboeket. Familie, vrienden, collega's en andere relaties kunnen deze als teken van medeleven geven.

Vaak wordt op de rouwkaart aangegeven welke bloemen de nabestaanden graag willen en in welke kleur. Als dit niet het geval is kun je altijd nog kiezen voor de lievelingsbloemen of bloemen in de lievelingskleuren van de overledene. Kies vooral voor bloemen waar jij je ook goed bij voelt om te geven. Of bekijk ter inspiratie deze 10 voorbeelden van bloemen voor de uitvaart.

Tip: geef bloemen met een symbolische betekenis die jouw relatie tot de overledene mooi kenmerken. 

Wat schrijf je op het rouwlint?

Nu je een keuze hebt gemaakt voor de bloemen, wordt het tijd om een mooie en persoonlijke tekst te bedenken voor op het rouwlint. Wij geven enkele voorbeelden van veel gebruikte teksten hiervoor:

  • Rust zacht
  • Rust in vrede
  • Dag lieve (naam overledene)
  • Je zult altijd in onze herinnering blijven voortleven
  • Je zult gemist worden
  • Tot het einde gestreden, rust nu maar uit
  • Voor altijd in mijn hart
  • Bedankt voor alles
  • We houden van je
  • Goede reis
  • Vaarwel
  • Uit het oog, maar niet uit het hart

Ook de namen van de gevers kunnen worden toegevoegd op het rouwlint. Afhankelijk van hoeveel namen erop moeten komen, wordt de boodschap aangepast.

Tip: als de overledene wordt gecremeerd, gebruik dan liever geen woorden als 'rust zacht' op het lint.

De bloemen versturen

Als blijk van steun en medeleven kun je rouwbloemen sturen naar de locatie waar de overledene ligt opgebaard. Dit kan bijvoorbeeld een uitvaartcentrum zijn of een huisadres. Houd hierbij wel altijd rekening met de wensen van de nabestaanden. Bij thuisopbaring kan het namelijk voorkomen dat zij toch verzoeken om de rouwbloemen bij het uitvaartcentrum te laten bezorgen. Lees de rouwkaart aandachtig, zodat je niets over het hoofd ziet. Wil je graag een groot rouwstuk opsturen? Dan is het in de meeste gevallen beter om dit naar het uitvaartcentrum te sturen. Je weet namelijk nooit zeker of de nabestaanden wel genoeg ruimte in huis hebben om het rouwstuk te bewaren.

Als je een rouwstuk bestelt is het van belang om dit tijdig te doen. Geef aan de bloemist door waar en wanneer het geleverd moet worden, zodat zij er voor kunnen zorgen dat het rouwstuk op tijd en in goede staat aanwezig is bij de uitvaartdienst.

Etiquette uitvaartbloemen bezorgen: extra tips

Als aanvulling op bovengenoemde informatie met betrekking tot het versturen van bloemen, hebben we nog een aantal extra tips voor je op een rij gezet: 

  • Zorg ervoor dat de bloemen op locatie zijn vóór aanvang van het afscheid of de uitvaart. Wij raden je aan om de bloemen uiterlijk 2 uur van tevoren te laten bezorgen.
  • Sommige locaties nemen al een dag vóór de uitvaart bloemen aan. Vraag voor de zekerheid bij de locatie na welke regels zij hanteren met betrekking tot de aflevering van rouwbloemen.
  • Kies indien mogelijk voor een lokale bloemist. Mocht er onverhoopt toch wat mis gaan met de bezorging waardoor de bloemen niet op tijd worden bezorgd, dan kun je de bloemen altijd nog zelf ophalen en meenemen. Vraag in dit geval bij aankomst aan de nabestaanden of uitvaartverzorger waar je de bloemen kunt neerleggen.
  • Als er in de rouwkaart staat aangegeven dat ze liever geen bloemen thuis (of op locatie) ontvangen, dien je hier respect voor te hebben. Er zijn gelukkig genoeg andere manieren om je steun te betuigen. Zo kun je op een later moment bijvoorbeeld een troostgeschenk opsturen.

Etiquette bij een uitvaart

Zoals we eerder al hebben aangegeven bestaan er verschillende soorten uitvaart etiquette die je als handleiding kunt gebruiken. Zo kunnen we ons voorstellen dat je ook wel vragen hebt over welke kleding je liever wél of niet kunt dragen naar de begrafenis of crematie. En het condoleren... Hoe gaat dat precies in zijn werk? Allemaal vragen die wij voor jou beantwoorden in het artikel 'Etiquette op een begrafenis of crematie'.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje