0
Terug naar overzicht

Uitvaart in beeld: een kinderuitvaart met knuffelthema

18/09/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart in beeld

In de reeks 'Uitvaart in beeld' geven we inspiratie voor bijzondere uitvaarten. We laten aan de hand van beelden zien hoe een bijzondere uitvaart er uit kan zien en geven onderin tips over hoe je dit kunt organiseren en waar je dan op kunt letten. Dit keer brengen we een kinderuitvaart met knuffelthema in beeld. 

Dex Cremer

Deze uitvaartsetting is gecreëerd rondom een fictieve personage, baby Dex Cremer. Dex werd geboren met een hartafwijking. Vanaf het begin was al duidelijk dat hij niet oud zou worden. In de 13 maanden die hij leefde was hij ondanks zijn ziekte een vrolijk jongetje. Dex kwam door zijn ziekte niet veel buiten en zat vaak in zijn eigen fantasiewereld waarin zachte knuffelbeestjes een hoofdrol speelden. Hij hield van de kleur groen en van zijn teddybeer werd hij altijd erg blij! Daarom is er voor gekozen om zijn afscheid zo veel mogelijk vorm te geven in de kleur groen en om ook bij zijn afscheid de knuffels terug te laten komen. Een lief en zacht afscheid wat precies aansluit bij hoe Dex in het leven stond... Daarnaast is het fijn voor zijn zus, nichtjes en neefjes die ook naar de uitvaart zullen komen, om te kunnen ervaren dat het afscheid ook iets moois kan zijn, ondanks dat het heel verdrietig is.

dex

Onderstaande video, gemaakt door Uitvaartvideo.net, geeft een mooie indruk van een kinderuitvaart met knuffelthema.

De foto's, gemaakt door Corrie de Kruif - Liefde voor 't leven, geven beeldend weer hoe je een kinderuitvaart met knuffelthema in kunt richten.

Een hartverwarmende sfeer

De fictieve uitvaart van Dex vond plaats in het historische uitvaartcentrum van Snijders Uitvaartzorg. Een mooie en sfeervolle locatie in Maarssen waar je samen kunt komen om afscheid te nemen van een dierbare. Het monumentale kerkje lijkt op het oog wellicht niet groot, maar biedt voldoende ruimte voor diverse samenstellingen qua groepen. Daarnaast straalt de ruimte warmte en rust uit. Hieronder geven wij een impressie van een opstelling in coronatijd: uit elkaar, maar toch intiem! Door de locatie aan te kleden met persoonlijke spullen van Dex en mooie decoraties die bij zijn personage passen, hebben wij een hartverwarmende sfeer weten te creëren.

Rouwkaart met een goud randje

Bij een kinderuitvaart met een knuffelthema hoort natuurlijk ook een passende rouwkaart, die het zachte en onschuldige karakter van het kindje mooi weerspiegelt. De rouwkaart van Dex is gemaakt door Made for Moments en past perfect bij de persoonlijke decoratie en het thema. De gouden details die Made for Moments in de kaart heeft verwerkt, zorgen in combinatie met de donkergroene kleur voor een extra warme uitstraling. De gouden folie bewerking is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant toegepast voor een mooi geheel. Aan de linker binnenkant staat het verzoek om naast bloemen ook knuffeltjes mee te nemen en een passend gedichtje dat je raakt:

"Dat éne kleine lichtje
Dat stralende sterretje
Zo ver weg
En toch zo dichtbij
Dat ben jij
Zoveel willen laten zien
Zoveel willen leren
Zoveel willen delen
Zoveel liefde te geven
In ons hart zul jij verder leven"

Bijzondere afscheidsbloemen

Een liefdevolle laatste bloemengroet kan troost en steun bieden. Er is tegenwoordig gelukkig erg veel mogelijk op het gebied van persoonlijke bloemen voor de uitvaart. Ze zijn er in allerlei formaten, vormen en kleuren. Voor iedere persoonlijkheid is wel een rouwstuk samen te stellen dat mooi weerspiegelt hoe iemand was en hoe diegene in het leven stond; van zacht en lief tot weelderig en stoer. Voor de fictieve uitvaart van Dex heeft Uitvaartbloemist in Memoriam losse bloemstukken van diverse formaten gemaakt in de vorm van hartjes. De tedere kleurencombinatie van lila, lichtblauw en wit past perfect bij het afscheid van een klein lief jongetje. Naast hartjes weet Uitvaartbloemist in Memoriam het karakter van de overledene alsook de juiste symboliek te vertalen in vrijwel iedere bloemcreatie, bijvoorbeeld in de vorm van een mooie ster of een vlieger.

Een kistje met een zachte uitstraling

Wij hebben in deze setting gekozen voor een blanco kistje van eersteklas populieren hechthout dat in combinatie met die hartvormige bloemstukken als kistbedekking goed tot haar recht komt. De houtsoort en de lichte kleur zorgen voor een zacht en toegankelijk karakter. Het is goed mogelijk om dit prachtige kistje van Beerenberg geheel naar wens te personaliseren. Denk aan kleurrijke en veelzeggende stickers of printjes, foto's of teksten. Of wat dacht je ervan om de kinderen op een laagdrempelige manier bij het afscheid te betrekken door hen de vrijheid te geven om vóór de uitvaart liefdevolle tekeningen op het kistje te schilderen? Dit biedt de kinderen afleiding en het geeft hen het gevoel dat zij een steentje bijdragen aan een mooi afscheid van hun vriendje of vriendinnetje.

Of een handgevlochten draagmandje

Een uitvaartkistje uitkiezen voor je kindje is als ouder waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen die je kunt doen en dan is het fijn om op de hoogte te zijn van de vele bijzondere mogelijkheden. Als ouder wil je immers nog steeds het allermooiste en beste voor jouw kleintje. Bij Sterrenkindje weten zij dit maar al te goed. Met hun zachte stofjes weten zij iedere mand om te toveren tot een uniek bedje. Een draagmand is een mooi alternatief voor een kist en heeft net zoals bovengenoemd kistje een rustgevende uitstraling.

Op onderstaande foto's zie je één van de draagmanden van Sterrenkindje. Op het mandje ligt een kleurrijk bloemstuk in de vorm van een vlieger, vervaardigd door Uitvaartbloemist In Memoriam, met lintjes die sierlijk langs de voorkant van het mandje vallen. Aan de gekleurde lintjes kunnen de gasten papieren sterretjes plakken met een korte boodschap erop geschreven. Een mooi uitvaartritueel!

Muziek die verbindt

Tegenwoordig speelt (live)muziek een belangrijke rol bij uitvaarten. Dit komt onder andere doordat muziek op verdrietige momenten steun en troost biedt. Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek. Door middel van livemuziek krijgt het afscheid een extra dimensie. En deze extra dimensie wist zangeres, pianist en componist Lizzy Ossevoort te brengen aan de fictieve uitvaart van Dex. Door middel van een persoonlijk verhaal schrijft zij een prachtig nummer dat helemaal is afgestemd op de overledene. Met een muziekstuk wat altijd bij je blijft en waar er maar één van is, wordt een stukje verbondenheid gecreëerd, waar je als nabestaande veel kracht uit kunt putten.

Een lieve boodschap voor Dex

Terwijl de muziek speelde werden de gasten door de uitvaartondernemer uitgenodigd om naar voren te komen voor hun laatste groet aan Dex. Vervolgens konden zij op kleurrijk papier in de vorm van konijntjes, giraffes en andere diersoorten, een boodschap achterlaten en deze aan een stukje touw hangen. De ouders van kleine Dex kunnen de slinger een mooi plekje in huis geven of in een memory box bewaren. Omdat Dex dol was op zoetigheid, konden de gasten na het ophangen van hun boodschap een cupcake of cakesicle meenemen als een sweet memory aan een mooi en bijzonder afscheid. De cupcakes en cakesicles die gemaakt zijn door Het Taartgeheim zien er niet alleen fantastisch uit, maar zijn ook erg smakelijk. De kleine knuffeltjes die de uitvaartondernemer op de stoelen had neergelegd, mochten de gasten mee naar huis nemen als een persoonlijk aandenken. Zo blijven de waardevolle herinneringen aan lieve baby Dex voor iedereen levend.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Je mag altijd contact met ons opnemen. We helpen je met alle liefde bij het regelen van een kinderuitvaart met een knuffelthema, je kunt ons hiervoor 24/7 bereiken op het nummer 085 0475508. Heb je andere vragen? Bel of mail ons dan: 010 8209753 / info@rememberme.nl. Bekijk ook eens ons Pinterestbord met meer foto's en inspiratie voor een kinderuitvaart met een knuffelthema.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje