Terug naar overzicht

Afscheid nemen op een historisch landgoed

12/03/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Orangerie Mattemburgh
Advertorial

Op het historisch Landgoed Mattemburgh in het westen van Noord-Brabant ligt Orangerie Mattemburgh. Te midden van de prachtige natuur van de Brabantse Wal kun je hier in alle rust afscheid nemen van een overleden dierbare. Met vele ontwikkelingen door de jaren heen biedt Orangerie Mattemburgh diverse unieke mogelijkheden voor de afscheidsceremonie en de condoleance. Wij waren enthousiast om wat meer te weten te komen over deze bijzondere locatie.

Hoe het allemaal begon...

De Orangerie diende in eerste instantie als opslagplaats voor citrusvruchten en de meest unieke kuipplanten van Nederland. In 2004 werden Frank van Akkeren en zijn echtgenote Marloes door Brabants Landschap benaderd met de vraag of zij horeca wilden faciliteren op Landgoed Mattemburgh. Voor Frank en Marloes was de keuze snel gemaakt, natuurlijk wilden zij dat! Hun liefde voor de natuur is er immers al van kleins af aan en aan hun passie voor de horeca ontbreekt niets. Frank startte op 25-jarige leeftijd met zijn eigen cateringbedrijf en opende in 1998 een eigen restaurant dat ook de catering verzorgde voor Brabants Landschap.

Frank en Marloes zagen potentie in horeca op het historisch landgoed en wisten weer leven in de brouwerij te brengen. Er moest echter heel veel veranderd worden om de horeca te realiseren in de Orangerie. De ideeën die in Franks hoofd schuilden kwamen gaandeweg tot leven en ook Brabants Landschap werd steeds enthousiaster over de plannen. In 2005 opende de Orangerie voor het eerst haar deuren. Na zes succesvolle jaren werd de focus in 2011 verschoven naar de verbouwing van het landgoed Mattemburgh.

Stijlvol afscheid nemen

Het heeft even geduurd, maar in 2018 was het dan eindelijk zo ver en werd de verbouwing waar Frank en Marloes van droomden werkelijkheid. Nu staat er een sfeervol restaurant op het landgoed dat onder andere de gelegenheid biedt voor een warm en persoonlijk afscheid. De Orangerie heeft genoeg ruimte voor wel 600 gasten en is daarmee geschikt voor een kleine of grote bijeenkomst voor de afscheidsdienst en/of condoleance. Met een mooi uitzicht op het bos kun je met de nodige sereniteit samenkomen en stijlvol afscheid nemen. Ook beschikt de Orangerie over een schitterend gelegen terras waar nabestaanden met goed weer kunnen proosten op de onvergetelijke momenten die ze hebben mogen meemaken met de overledene.

Eetbare Landgoed

Op het landgoed vind je een Franse tuin, een Engelse tuin rond de villa en een binnentuin. Tijdens de verbouwing zag Frank meteen potentie in de binnentuin die de kweekkas en kruidentuin met elkaar verbond. Een verbinding met de binnentuin mocht dan ook niet ontbreken in de nieuwe plannen voor de verbouwing. Het open keuken concept werd het leven in geroepen: buiten werd naar binnen gehaald. Frank en Marloes kweken hun eigen producten, vergeten groenten, fruit, kruiden en exoten. Frank: "We verbouwen de producten in de tuin en dat krijg je ook rechtstreeks terug op je bord." Het wordt niet voor niets het 'Eetbare Landgoed' genoemd. 

Als het op de catering voor het afscheid of de condoleance aankomt heb je bij Orangerie Mattemburgh genoeg keuze. Frank denkt graag met de nabestaanden mee over de catering. Zo stelt hij bijvoorbeeld vragen als 'had uw dierbare een bepaalde beleving met de locatie?'. "Vaak zijn er mensen die dan aangeven dat ze hier vaak kwamen en was er een bepaald gerecht dat hij of zij altijd at. Zo was er een mevrouw die wel hield van een broodje kroket. Dan moeten we daar gewoon voor gaan", vertelt Frank. Als de gasten van ver komen, kiezen families er wel eens voor om af te sluiten met een gezellig diner. "We stellen meestal een driegangen diner voor. Er is keuze tussen vlees en vis, maar ook vegetarisch uiteraard. We kunnen altijd iets passends aanbieden."

Ontzorgen en anticiperen

Het team van Frank heeft al veel afscheidsdiensten en condoleances mogen verzorgen. Ze helpen je graag met de invulling van het afscheid. Frank: "Je ziet steeds meer dat er ook maatwerk geleverd moet worden. Wij inventariseren altijd eerst wat de familie zelf wil en of ze al een bepaald idee hebben. Tijdens het eerste gesprek met de familie geef ik de mogelijkheden aan. De familie kan er dan op hun gemak over nadenken. In een volgend gesprek bespreken we de wensen verder en worden er keuzes gemaakt." Daarnaast zorgen ze bij Orangerie Mattemburgh altijd voor een geschikte indeling voor de ontvangst en de condoleance.

Frank vraagt de families van tevoren of zij ergens tegenaan lopen, zodat hij met hen kan meedenken. Hij bespreekt de persoonlijke wensen van de familie en maakt hier een passend arrangement voor. Daarnaast is anticipatie ook erg belangrijk, geeft hij aan. Zo kan het wel eens voorkomen dat er uiteindelijk meer gasten komen dan in eerste instantie werd verwacht. Bij Orangerie Mattemburgh kunnen zij gelukkig altijd uitwijken naar een andere ruimte: "Het landgoed is 19 hectare groot, dus we kunnen alle kanten uit. Voor nabestaanden is het belangrijk dat alles goed verloopt, dat is ook voor hun verwerkingsproces erg fijn." Het team streeft er er dan ook altijd naar dat de nabestaanden met een goed gevoel kunnen terugkijken op het afscheid.

Voor nabestaanden is het belangrijk dat alles goed verloopt, dat is ook voor hun verwerkingsproces erg fijn.

Een warm welkom

Orangerie Mattemburgh is ongetwijfeld een bijzondere locatie voor de afscheidsceremonie, de condoleance of om na de uitvaart even samen te komen en te proosten op het leven van een dierbare. De locatie is niet alleen erg mooi, maar ook nog eens heel toegankelijk. Bovendien streeft het team van de sfeervolle Orangerie ernaar om iedereen een warm welkom te geven. Het is een groot team dat graag klaar staat om nabestaanden te ontzorgen en helpen bij het verzorgen van een afscheid dat recht doet aan het leven van de overledene.

Wil je meer weten over Orangerie Mattemburgh en de mogelijkheden voor een afscheidsceremonie of condoleance op deze prachtige locatie? Neem dan een kijkje op de website of neem gerust contact op.

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje