0
Terug naar overzicht

Uitvaart in eigen tuin: tips

12/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart in eigen tuin

Een uitvaart hoeft niet persé in een uitvaartcentrum plaats te vinden. Er zijn in Nederland genoeg bijzondere en unieke locaties waar je een persoonlijke uitvaart kunt organiseren. Maar wist je dat je een afscheid ook gewoon thuis kunt organiseren? Dat kan binnen als daar voldoende ruimte is maar wat dacht je van een uitvaart in eigen tuin? Als je het graag op een locatie wilt organiseren waar de overledene zich thuis voelde en als je tuin ruim genoeg is voor hetgeen je wilt organiseren, dan kan dit een mooie optie zijn. Maar hoe doe je dit en waar dien je rekening mee te houden? Wij geven je tips voor het organiseren van een uitvaart in eigen tuin.

Waarom een uitvaart in eigen tuin?

Door een uitvaart in eigen tuin te organiseren creëer je een persoonlijke en warme sfeer voor de nabestaanden. In de tuin word je omringd door de prachtige bloemen die de overledene misschien ooit zelf wel heeft geplant en op de achtergrond zie je het huis waar hij of zij met veel plezier heeft gewoond. Een vertrouwde plek waar dus goed afscheid kan worden genomen van de overledene. Daarnaast is een voordeel van een uitvaart in eigen tuin dat je geen kosten kwijt bent voor de huur van een locatie en dat je geen rekening hoeft te houden met openingstijden. Uiteraard is het wel van belang om op de afgesproken tijd op de begraafplaats of het crematorium te zijn.

Wat komt er allemaal kijken bij een uitvaart in eigen tuin?

Als je ervoor kiest om de uitvaart in eigen tuin te houden, dan betekent het dat je wel met wat praktische zaken rekening dient te houden. Bedenk goed hoeveel ruimte je hebt en houd hiermee rekening bij het uitnodigen van mensen. Je wilt uiteraard wel dat het allemaal past. Dat geldt ook voor de parkeerplaatsen. Is er bij jou zelf niet voldoende parkeerplek voor de deur? Zet dan op de kaart waar mensen in de buurt kunnen parkeren. Daarnaast zijn er bij officiële locaties vaak faciliteiten waar je zelf niet over beschikt, zoals diverse toiletten, een garderobe, goede audio apparatuur, techniek, eventueel een beamer en de ontvangst van de genodigden. Dit zijn zaken die je ook heel goed kunt inhuren of waar familie of vrienden je eventueel bij kunnen helpen. Daarnaast wil je mensen waarschijnlijk voorzien van iets te drinken en wellicht ook een hapje. Er zijn verschillende cateringbedrijven die het eten alsook het servies kunnen verzorgen. Maar uiteraard kun je dit ook zelf, met hulp van familie en vrienden, doen.

De rol van de uitvaartondernemer bij een uitvaart in eigen tuin

Wij adviseren eigenlijk altijd om bij het organiseren van de uitvaart een uitvaartondernemer te betrekken. Ook bij een uitvaart in eigen tuin. De uitvaartondernemer kan je ondersteunen bij allerlei zaken waar hij of zij veel ervaring mee heeft en kan je veel werk uit handen nemen. Onze tip is wel om meteen aan het begin bij de uitvaartondernemer aan te geven dat je de uitvaart in eigen tuin wilt organiseren, omdat niet iedere uitvaartondernemer dit kan of wil. 

Uitvaart in eigen tuin: extra tips:

  • Als je een uitvaart in eigen tuin organiseert is het natuurlijk het fijnst als het ook mooi weer is. Stel dat dat niet het geval is zou je een tent kunnen huren én eventueel tentverwarming. Als het juist heel zonnig is, kan het weer fijn zijn om voor schaduw te zorgen zodat je niet midden in de felle zon hoeft te zitten.
  • Wil je mensen lekkere koffie kunnen schenken zonder er zelf al te veel werk aan te hebben? Huur een barista is zoals El cappuccino. Zij maken de lekkerste koffie zonder dat je er zelf omkijken naar hebt.
  • Schakel de hulp van een cateraar in voor lekkere hapjes en drankjes. Op deze manier hoef je niet alles zelf te doen en krijg je professionele catering. Een aantal cateraars die wij kunnen aanbevelen zijn: het Wapen van Degenkamp en TeaLounge.
  • Misschien wil je juist zelf zelf de hapjes en drankjes maken die de overledene het lekkerst vond. In het artikel Originele uitvaartcatering vind je genoeg ideeën voor hapjes en drankjes die je zelf kan maken. Onze tip is wel om familie en vrienden te vragen om je hierbij te helpen omdat er heel veel op je af komt voorafgaand aan de uitvaart maar ook op de dag zelf. Daarnaast dien je rekening te houden met servies, wat je wellicht niet in grote hoeveelheden klaar hebt staan.
  • Denk goed na over wie je wilt uitnodigen voor de uitvaart. Vooral als je tuin niet groot is om veel mensen te ontvangen is het belangrijk dat je kritisch bent over je gastenlijst. In ons artikel Wie nodig je uit voor de uitvaart lees je hier meer over! Wil je mensen niet laten staan? Denk dan na over het huren van stoelen en eventueel (sta) tafels.
  • Wil je buiten beschikken over goede techniek? Dan is het raadzaam om een professional op dit gebied in te huren. Zo weet je zeker dat geluid en eventueel beeld en verlichting goed zijn. Een bedrijf wat hier veel ervaring mee heeft is: Uitvaartentechniek.nl
  • Als je voor een uitvaart in eigen tuin kiest zul je meer tijd kwijt zijn aan het organiseren van allerlei zaken. Het is dan ook raadzaam om mensen te vragen je hierbij te helpen, zowel vooraf, op de dag zelf als achteraf. Je wilt niet de dag na het afscheid in de tuin komen en alles nog in je eentje moeten opruimen.

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje