Terug naar overzicht

Bevind je in een oase van rust bij Uitvaartstichting Hilversum

10/05/2022
Redactie
Delen:
Uitvaartstichting Hilversum
Advertorial

Terwijl je rondloopt op de velden van Uitvaartstichting Hilversum kun je je bijna niet voorstellen dat niet veel verderop woonwijken te vinden zijn. Hier bevind je je namelijk midden in de natuur, hoewel het centraal gelegen is. Omringd door bloemen, bomen en hagen is er geen andere mogelijkheid dan tot rust komen. De reden dat deze plek ook populair is onder de wandelaars. De uitvaartstichting heeft een drietal rijksmonumentale begraafplaatsen en een crematorium. Twee van de begraafplaatsen zijn ontworpen door Dudok, een architect die in Hilversum erg bekend is. 

Niet alleen de stijl en de architectuur heeft zo zijn charme, maar ook de manier waarop er met de families wordt omgegaan is een belangrijk aspect van de uitvaartstichting. Er mag namelijk maar één familie tegelijkertijd binnenkomen, zodat zij alle tijd hebben om afscheid te nemen. "Wij proberen juist dat afscheid zo uniek en persoonlijk mogelijk te maken. Zo komt het heel dichtbij en creëren wij een situatie in het teken van rust." Zo stelt directeur van Uitvaartstichting Hilversum, Anita van Loon. 

Persoonlijke begeleiding en aandacht

De Uitvaartstichting is opgezet toen de gemeente Hilversum opmerkte dat ondanks dat de begraafplaatsen gemeentelijke plekken waren, het helemaal geen gemeentelijke diensten waren. Voor een uitvaart is meer persoonlijke aandacht en tijd een belangrijk aspect. Om deze specifieke diensten optimaal uit te kunnen voeren was er een onafhankelijke stichting met eigen bestuur nodig. Van het een kwam het ander en zo is Uitvaartstichting Hilversum ontstaan. En of de persoonlijke aandacht er nu is? Dat zeker.

Er wordt hier hard gewerkt en het werk stopt nooit, je kunt hier namelijk zeven dagen per week terecht en ook in de avonden staan zij bij Uitvaartstichting Hilversum voor je klaar. Anita: “Ons doel is om echt het verschil te maken. Juist door dat persoonlijke toe te voegen. Wij vinden het belangrijk om de nabestaanden goed te begeleiden. Zeker nu in deze tijd proberen wij heel dichtbij de nabestaanden te komen.” De voornaamste taak van de uitvaartstichting is het faciliteren. Zij begeleiden ook de uitvaartondernemers en vanaf het begin tot het eind is alles goed geregeld.

Als mens word je weleens geconfronteerd met situaties waar je geen grip op hebt. Als je hier wandelt dan ben je dat even kwijt. Dan raak je de ingewikkeldheid van het leven kwijt.

Rustgevende omgeving

Bij Uitvaartstichting Hilversum staan zij voor echtheid, respect voor de natuur en voor dieren. Je kiest bewust voor deze plek, omdat je hier een speciale herinnering hebt of gewoon echt van de natuur houdt. De rust en stilte zijn adembenemend en passen bij deze tijd. Anita: “Als mens word je weleens geconfronteerd met situaties waar je geen grip op hebt. Als je hier wandelt dan ben je dat even kwijt. Dan raak je de ingewikkeldheid van het leven kwijt, omdat je echt kunt genieten van wat de natuur ons biedt.” De bloemen, de kleuren, de hagen, de geuren en de stilte. Als je hier over de begraafplaats loopt is het ongelooflijk stil. Op de vogeltjes na dan...

Terug aan de natuur

Op de begraafplaats zijn prachtige bosstroken met natuurgraven te vinden. Bij een natuurgraf geef je je lichaam terug aan de natuur. Dat is natuurlijk een prachtig concept en past in het plaatje van de Uitvaartstichting. De stichting doet namelijk haar best om steeds bewuster te zijn en een bijdrage te leveren aan een gezond milieu. Op het graf komt dan ook geen monument, maar een boomschijf. Die boomschijf vergaat uiteindelijk ook weer. In de boom zit een chip die coördinaten aangeeft. Op basis van die coördinaten kun je de plek weer terugvinden. 

Uitvaartstichting Hilversum biedt hiernaast nog een bijzondere optie. Het is ook mogelijk om een boom kopen en hier omheen urnen te plaatsen. Dit kunnen er in totaal 6 zijn, dat is dan de familieboom die de Uitvaartstichting zelf onderhoudt. Een prachtig symbool om zo een gezamenlijke rustplek te hebben voor dierbaren.

Gedenkboom  

"In coronatijd veranderde ineens de wereld, waardoor mensen afscheid moeten nemen op een manier die zij niet voor ogen hadden. Heel verdrietig natuurlijk. Daarom ben ik gaan nadenken over wat ik terug kon doen voor al die mensen die in deze tijd een dierbare hebben verloren." Zo kwam Anita op het idee van een gedenkboom! Op de bomenweide op Zuiderhof heeft zij een levensboom - een Acacia plant - geplant en daar omheen een bankje geplaatst. Hier kunnen mensen mijmeren, herinneringen ophalen en hun dierbaren herdenken. Op deze manier probeert de uitvaartstichting nabestaanden een plekje te bieden in een tijd die eenzaam en alleen kan zijn. "En als er dan ineens een bloem op het bankje ligt, blijkt maar weer dat hier behoefte aan is.”

Alles is mogelijk

Verstrooiing op zee of een drive-through funeral: het kan allemaal! Bij Uitvaartstichting Hilversum lukt het namelijk om hun motto ‘alles is mogelijk zolang het wettelijk is toegestaan‘ werkelijk waar te maken. Maar het denken in mogelijkheden, de prachtige architectuur en natuur is nog niet alles. Wat voor Uitvaartstichting Hilversum voorop staat is een warme en persoonlijke begeleiding. Om ervoor te zorgen dat het afscheid wordt zoals de nabestaanden het voor ogen hadden.

Ben je benieuwd naar wat Uitvaartstichting Hilversum voor jou kan betekenen? Bezoek dan de website of neem gerust contact op. 

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje