Terug naar overzicht

Een uitvaart in het buitenland regelen

10/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart in het buitenland

Als je de wens hebt om in het buitenland begraven of gecremeerd te worden moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo vergt een uitvaart in het buitenland vooraf erg veel voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer naar het buitenland en alle papieren die je hiervoor nodig hebt. Om je hier zoveel mogelijk op voor te bereiden vertellen we je alles wat je moet weten over een uitvaart in het buitenland.

Een uitvaart in het buitenland: waar begin je?

Voor een uitvaart in het buitenland moet er veel geregeld worden, maar waar begin je? Allereerst is er een aantal zaken dat je moet achterhalen; wat zijn ongeveer de kosten als je kiest voor een uitvaart in het buitenland en is er een uitvaartverzekering of wil je deze afsluiten? Hoe vind je de juiste uitvaartbegeleider in het buitenland? En hoe zit het nou eigenlijk met het vervoer naar het buitenland? Wij lichten hieronder de belangrijkste zaken die je geregeld moet hebben toe.

De financiën

Als je nu al weet dat jij of iemand in jouw omgeving kiest voor een uitvaart in het buitenland is het verstandig om van te voren een en ander uit te zoeken omtrent de financiën. Bij een uitvaart in het buitenland komen namelijk meer kosten kijken dan bij een uitvaart in Nederland. Denk onder andere aan de kosten van het vervoer. Het is handig om een overzicht te maken van deze kosten. Je kunt er vervolgens voor kiezen om zelf een bedrag te sparen of opzij te zetten maar het kan ook zo zijn dat je een uitvaartverzekering hebt of deze af wilt sluiten. Zoek dan wel goed uit welke verzekering je hebt of gaat afsluiten en of deze aansluit bij jouw wensen. Bekijk dus goed wat er allemaal wordt vergoed. Voor een uitvaart in het buitenland is een kapitaalverzekering het meest geschikt. Bij een kapitaalverzekering ontvangen de nabestaanden na het overlijden een vergoedingsbedrag dat vrij te besteden is. In het artikel 'De uitvaartverzekering: vijf vragen en antwoorden' vertellen we je wat meer over de soorten uitvaartverzekeringen en waarom het belangrijk is om je er nu al in te verdiepen.

Een plaatselijke uitvaartondernemer

Als je nu al weet dat je de uitvaart graag in het buitenland wil laten plaatsvinden, kun je alvast op zoek gaan naar een uitvaartverzorger in Nederland en naar een plaatselijke uitvaartverzorger in het land waar je de uitvaart wilt houden. Dit hoeft natuurlijk niet perse, maar je neemt wel alvast een zorg weg bij jouw nabestaanden. Bij een uitvaart in het buitenland kan een aantal zaken waaronder het vervoer naar het mortuarium van het vliegveld (meestal het mortuarium in Schiphol) geregeld worden door een Nederlandse uitvaartonderneming. Deze zal ook in samenwerking met de nabestaanden de benodigde papieren regelen voor het transport en eventueel van het consulaat of ambassade van het land waar de uitvaart gaat plaatsvinden. De buitenlandse uitvaartverzorger kan dan zorgen dat de overledene wordt opgehaald van het vliegveld en de overige zaken aldaar regelen. Hoewel je misschien denkt dat het fijner is om een uitvaartondernemer vanuit Nederland de uitvaart in het buitenland te laten verzorgen is dit praktisch gezien niet het meest voor de hand liggend. Denk bijvoorbeeld aan de extra kosten die er bij komen kijken als de uitvaartondernemer vanuit Nederland moet overvliegen en aan de lokale regels die een Nederlandse uitvaartondernemer niet altijd kent. Heb je familie of vrienden wonen in het land waar de uitvaart gaat plaatsvinden?  Dan zou je hen kunnen vragen om alvast het een en ander te regelen. In veel gevallen kan ook de Nederlandse Ambassade ter plaatse nabestaanden bijstaan in het vinden van een geschikte plaatselijke uitvaartverzorger. 

Het vervoer

Om de overledene vanuit Nederland naar het buitenland of andersom te vervoeren, moet het lichaam soms worden gebalsemd. Sommige landen hebben dit namelijk verplicht gesteld. De overledene kan met de auto worden vervoerd als het gaat om korte afstanden binnen Europa bijvoorbeeld of met het vliegtuig. Er wordt veelal gekozen voor het laatste. Als je ervoor kiest om de overledene met het vliegtuig over te brengen naar het buitenland dien je onder andere contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij en de gekozen uitvaartverzorger in het buitenland. Het is wellicht ook wel goed om er van op de hoogte te zijn dat er voor het vervoer naar het buitenland speciale kisten vereist zijn. Zo moet de overledene worden vervoerd in een binnenkist van zink.

Hoeveel kost een uitvaart in het buitenland?

De kosten voor elke uitvaart kunnen zeer uiteenlopend zijn. Wel kun je je erop voorbereiden dat de kosten voor een uitvaart in het buitenland veel hoger liggen dan de kosten voor een uitvaart in Nederland. De kosten voor de repatriëring lopen al gauw op tot duizenden euro’s. De kosten voor het vervoer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het land, de afstand, de datum en de vliegtuigmaatschappij. Daarnaast kunnen de kosten voor de uitvaart zelf in het buitenland sterk afwijken van het tarief in Nederland.

De as meenemen naar Nederland

Na een crematie in het buitenland kunnen nabestaanden de as in een asbus weer mee terug naar Nederland nemen. Een professioneel repatriëringsbedrijf kan dit verzorgen. Het is soms ook mogelijk om de asbus als hand- of ruimbagage in een vliegtuig mee te nemen. Dit hangt van de regels van de luchtvaartmaatschappij af. Er zitten hier verder gelukkig geen ingewikkelde regels en voorwaarden aan vast. Wel is het verstandig om bij de asbus een verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie te voegen.

Overlijden in het buitenland

Je denkt er liever niet aan, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat een dierbare in het buitenland komt te overlijden. In veel gevallen kan de overledene gerepatrieerd worden naar Nederland voor de uitvaart. Maar het komt ook wel eens voor dat de nabestaanden het geld niet hebben voor de repatriëringskosten of zelf kiezen voor een uitvaart in het buitenland. In het artikel ‘Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?’ vertellen we je wat je allemaal moet regelen als een dierbare komt te overlijden in het buitenland.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje