0
Terug naar overzicht

Zaken die je direct na overlijden moet regelen

12/01/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
zaken die je direct na overlijden moet regelen

Direct na het overlijden van een dierbare zijn er verschillende zaken die meteen geregeld moeten worden. Door het (plotselinge) verlies is het soms echter moeilijk om helder na te denken en weet je vaak ook niet zo goed wat je moet doen of waar je moet beginnen. Om je een beetje op weg te helpen doorlopen wij stap voor stap de zaken die je direct na overlijden moet regelen.

Je kunt overigens ook gebruik maken van onze online planningtools of uitvaartplanner (te bestellen in de webshop). Deze bestaan uit een wensenlijst, praktische zaken lijst, een genodigden lijst en een draaiboek. Met name de genodigden lijst en het draaiboek kunnen goed van pas komen bij het organiseren van de uitvaart. Het maakt het organiseren van de uitvaart een stuk gemakkelijker.

Zaken die je direct na overlijden moet regelen: stappenplan

Stap 1: Neem contact op met de huisarts

Direct na het overlijden van een dierbare neem je meteen telefonisch contact op met de huisarts of de behandelend arts. Als deze niet bereikbaar is neem je contact op met de huisartsenpost. Een bevoegde arts moet de dood van iemand altijd officieel kunnen vaststellen. De arts is ook de enige die een Verklaring van overlijden kan afgeven. Als het gaat om een overlijden in het ziekenhuis stelt de behandelend arts een Verklaring van overlijden op. Deze verklaring is van groot belang, omdat je hiermee verlof tot begraving of crematie verkrijgt van de gemeente. Als je de verklaring van overlijden in bezit hebt, moet je aangifte doen van het overlijden bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Dit moet binnen zes dagen na het overlijden. De uitvaartondernemer regelt dit meestal. Zoek ook alvast het trouwboekje en/of geldig identiteitsbewijs van de overledene.

Mocht het zo zijn dat (je denkt dat) er sprake is van een misdrijf, dan is het belangrijk dat je meteen de politie belt.
Bij een overlijden in het buitenland neem je contact op met de reisverzekering en de Nederlandse Ambassade. Ook moet je de overlijdensakte van de arts in het buitenland ontvangen om aangifte te kunnen doen van het overlijden bij de gemeente in Nederland. Neem bij het overlijden na een ongeluk ook contact op met de verzekeringsmaatschappij.

Stap 2: Stel familie en vrienden op de hoogte

Het is ook belangrijk dat je familie en (goede) vrienden direct na overlijden op de hoogte stelt of tenminste één iemand uit de familie benadert die als woordvoerder kan optreden. Vaak kan je de steun en hulp van vrienden en familie wel gebruiken als nabestaande. Je hoeft nog niet in detail te treden, informatie over de uitvaart kun je later in een rouwkaart of rouwbrief en eventueel in een rouwadvertentie zetten. Vergeet ook niet een eventuele werkgever op de hoogte te stellen.

Stap 3: Ga na of de overledene een uitvaartverzekering heeft

Een belangrijke vraag die direct na overlijden gesteld moet worden: heeft de overledene een uitvaartverzekering? Zo ja, gaat het om een naturaverzekering of een kapitaalverzekering? Sommige mensen regelen hun administratieve en financiële zaken voor overlijden, dus vaak vind je dit soort informatie terug in een geordende administratie van de overledene.

Heeft de overledene een kapitaalverzekering? Dat kun je contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar om te achterhalen wat het bedrag is dat zal worden uitgekeerd voor de uitvaart. Maar gaat het om een naturaverzekering? Dan regelt de verzekeraar de uitvaart liever zelf. Kies je er toch voor om een andere uitvaartondernemer te kiezen mag dit natuurlijk ook (stap 5). Dit houdt wel in dat het uitgekeerde bedrag van de verzekeraar vaak niet voldoende is. Vraag daarom altijd voor de zekerheid naar het bedrag dat door de verzekering wordt uitgekeerd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en zodat je hier rekening mee kan houden bij het regelen van de uitvaart.

Stap 4: Uitvaartwensen achterhalen

Iedereen verdient een mooi afscheid en dat wil je natuurlijk ook voor een overleden dierbare. Misschien had de overledene wel eens zijn of haar uitvaartwensen met jou of iemand anders in de familie besproken of ergens vastgelegd. De uitvaartwensen kunnen jou helpen om de uitvaart te regelen die hij of zij voor ogen had, het dient als een soort leidraad voor de nabestaanden. Ga ook na of er een testament of een codicil is. Soms staan hier ook uitvaartwensen in. Vergeet ook niet om te achterhalen of de overledene toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie.

Stap 5: Uitvaartondernemer kiezen

Als je weet of de overledene een uitvaartverzekering heeft en wat voor soort verzekering dit dan is, kun je op zoek gaan naar een uitvaartondernemer. Het is echter niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen, maar het is voor nabestaanden vaak toch wel fijn om hulp te hebben bij het regelen van de uitvaart. Om er zeker van te zijn dat je de juiste uitvaartondernemer kiest hebben wij een artikel geschreven 'De juiste uitvaartondernemer kiezen'. Het kiezen van de juiste uitvaartondernemer kan namelijk erg lastig zijn. Het is belangrijk dat er een klik is tussen de nabestaanden en de uitvaartondernemer. Je kiest niet zomaar voor de eerste de beste die je tegenkomt. De uitvaart is een belangrijk moment en de uitvaartondernemer moet jouw wensen weten te vertalen naar een concrete, passende invulling van de uitvaart. 

Stap 6: Voorbereidingen treffen

Als je een uitvaartondernemer hebt gevonden, of misschien zelf de uitvaart regelt, kun je alvast nadenken over een aantal zaken m.b.t. de uitvaart.* Wij noemen een aantal punten op:

  • Denk na over de kleding, eventuele sieraden en andere accessoires voor de overledene.
  • Denk ook alvast na over de locatie waar de overledene wordt opgebaard en de locatie voor de uitvaart.
  • Maak alvast een lijst met alle geadresseerden die een rouwkaart moeten ontvangen. De rouwkaart wordt doorgaans op de dag van overlijden of de dag erna verstuurd.
  • Vergeet niet om de ‘akte van overlijden’ in handen te krijgen. Deze heb je namelijk nodig om belangrijke zaken te regelen. Het gebeurt wel eens dat organisaties om een kopie van de akte vragen.

* Neem bij elke beslissing de uitvaartwensen van de overledene mee.

Stap 7: De uitvaart

De uitvaart zelf vergt heel wat voorbereiding. Hierboven hebben we een paar zaken benoemd, maar dat is lang niet alles. In ons artikel checklist bij het regelen van de uitvaart vind je nog veel meer informatie. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de invulling van de uitvaart? Neem dan ook eens een kijkje op onze Pinterestpagina. Er is zo ontzettend veel mogelijk op het gebied van bloemen, locaties, rouwvervoer, noem maar op dat het soms prettig kan zijn om je te laten inspireren. Op onze Pinterest pagina hebben we verschillende borden waar je heel veel voorbeelden vindt van mooie mogelijkheden voor de invulling van de uitvaart.

Delen:

Reacties (3)

Reactie van Rosanna Hilling op 8 nov. 2023 20:17
"Wat niet vermeld wordt, wanneer je lichaam na je overlijden ter beschikking stelt aan de wetenschap. hoe pak je dat aan."
Reactie van Servaas op 12 jan. 2023 11:25
"Waar helaas veel mensen niet aan denken is dat er ook een afscheidsfotograaf gevraagd kan worden."
Reactie van Anja Berghout op 10 jan. 2019 13:12
"Wanneer je bij stap 1 de uitvaartbegeleider benadert, kan die je veel uit handen nemen. Dat is in elk geval wat ik als mijn taak zie in de begeleiding, het ‘ontzorgen’ Dat is juist wat je als uitvaartbegeleider graag wilt doen!"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje