Terug naar overzicht

Alleen naar een uitvaart: tips en adviezen

04/08/2020
Redactie
Delen:
Alleen naar een uitvaart

Je bent nooit helemaal alleen op een uitvaart, maar het kan voor komen dat je naar een uitvaart gaat zonder de mensen waar je normaal zoveel steun aan hebt. Of misschien was je één van de weinigen die contact had met de overledene, waardoor er een heel klein gezelschap aanwezig is. Als je er tegenop ziet om je in een onbekend gezelschap te begeven op de uitvaart, maak dan gebruik van onze tips als je alleen naar een uitvaart gaat.

1. Alleen naar een uitvaart: bereid je goed voor

Er komt veel kijken bij het bezoeken van de uitvaart van een dierbare. Je moet bedenken hoe je je kleedt, hoe je het beste kunt condoleren en andere belangrijke etiquette op de uitvaart. Het staat je altijd vrij om iets aan anderen te vragen, maar als je hier tegenop ziet, scheelt een goede voorbereiding al veel. Het komt daarnaast beter over op andere genodigden en je voelt je misschien wel zekerder van jezelf. Wacht dus niet tot voor de plechtigheid met het uitzoeken van je kleding of het bedenken wat je tegen de nabestaanden wilt zeggen. Schenk hier van tevoren genoeg tijd aan als je alleen naar een uitvaart gaat.

2. Hou een open-mind

Voorkom dat je je teveel afsluit van anderen doordat je ze niet kent. Het klinkt heel gemakkelijk om direct plaats te nemen, maar probeer juist bij een gevoel van eenzaamheid contact te maken. Vertel de familie van de overledene hoe je hem of haar kent, schrijf in het gastenboek of probeer iemand anders steun te bieden. Wellicht haal je er nog goede contacten of steun uit voor tijdens de plechtigheid of zelfs voor daarna. Wees ook vooral eerlijk over je gevoelens. Het is voor anderen heel begrijpelijk dat je steun zoekt als je alleen naar een uitvaart gaat.

3. Laat van tevoren wat van je horen

Vind je het fijner om voor het begin van de uitvaart alvast wat mensen te kennen? Maak dan een paar dagen eerder al contact met de nabestaanden. Bel ze bijvoorbeeld op om ze te condoleren. Vertel hierbij direct wat jouw link met de overledene is. Wellicht kennen zij nog mooie anekdotes over de herinneringen van de overledene en jou. Die verhalen kunnen je een fijner gevoel geven als je in de rouw bent.

4. Bedenk dat je voor het laatst afscheid neemt

Uiteindelijk geeft het jou de gelegenheid om afscheid te nemen van een dierbare collega, vriend of vriendin. Het gevoel van eenzaamheid kan weer wegebben bij het aanhoren van de mooie woorden over je dierbare. Je voorkomt ook dat je na afloop spijt krijgt als je besluit om niet naar het laatste afscheid te gaan.

Wil je graag meer doen dan alleen te gast zijn? Wellicht kun je ook participeren door middel van een mooi ritueel op de uitvaart. Vraag aan de nabestaanden of je iets mag zeggen op de uitvaart, een kaarsje mag branden of een gedicht kan voorlezen.

5. Forceer niets

Het is goed om je over je angsten heen te zetten. ‘Feel the fear and do it anyway’ is een toepasselijk citaat hiervoor. Echter hoef je niets te forceren. Zo hoef je jezelf niet te dwingen om urenlang contact te maken met de nabestaanden, een simpel ‘gecondoleerd’ kan al volstaan. Voor veel mensen is je aanwezigheid ook het mooiste dat je kunt geven, dus blijf niet te lang tobben over een mooi troostgeschenk voor iemand in rouw. En wellicht de belangrijkste tip: wees niet bang om een traan te laten. Niemand kijkt hiervan op. Daarbij is de uitvaartplechtigheid juist dé gelegenheid om afscheid te nemen door je emoties de vrije loop te laten. Doe waar jij je prettig bij voelt en denk daarbij vooral aan hoe de overledene het graag had willen zien. Daarmee kom je hopelijk een heel eind.

Heb je twijfels om naar de uitvaart te gaan? Wellicht dat je in ons artikel ‘Wel of niet naar de uitvaart?’ tips vindt die deze vraag kan beantwoorden.

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje