Terug naar overzicht

Wel of niet naar de uitvaart?

04/06/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
wel of niet naar de uitvaart

Er zijn enkele situaties waarbij je kunt twijfelen of je nou wel of niet naar de uitvaart moet gaan. Wat te doen bijvoorbeeld als je geen uitnodiging hebt gehad maar je de overledene wel goed kende? Mag je dan toch gaan? Of je hebt wel een uitnodiging gehad maar je kende de overledene nauwelijks...Ben je dan verplicht om te gaan? Hiervoor is geen vaste etiquette opgesteld. Maar hoe weet je dan of je nu wel of niet naar de uitvaart moet gaan? Wij lichten enkele veel voorkomende situaties toe waar vaak twijfel over bestaat en geven per situatie advies.

Wanneer ben je eigenlijk uitgenodigd?

Eerst even wat duidelijkheid omtrent de uitnodiging. Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom. Dat geldt ook als het op social media wordt geplaatst. Soms ben je niet middels een kaart of op andere wijze uitgenodigd voor de uitvaart. Dat hoeft echter niet altijd meteen te betekenen dat je niet welkom bent. Nabestaanden zijn vaak druk met allerlei zaken regelen rondom de uitvaart en kunnen soms een uitnodiging vergeten of ze kennen niet alle vrienden en bekenden van de overledene.

Wel of niet naar de uitvaart van een collega?

Zo kan het zijn dat een collega is overleden en je geen uitnodiging hebt ontvangen. Ga je dan wel of niet naar de uitvaart? Dit kan best een lastige keuze zijn. Vooral als je al jaren met iemand samenwerkt en er een vriendschappelijke band is ontstaan. Vaak ligt de keuze niet bij jezelf, maar bij de nabestaanden en de wensen van je collega. In sommige gevallen wordt er bewust voor gekozen om geen collega's uit te nodigen. Twijfel je of je wel of niet kunt gaan? Dan is het natuurlijk nooit verkeerd om contact op te nemen met de nabestaanden. Vraag of je welkom bent. Mochten zij het alsnog het liefst in een besloten kring willen houden dan moet je dit als collega uiteraard respecteren. Het kan ook zijn dat de overledene niet een collega was maar iemand die je (goed) kende van de sportclub, uit de straat of op andere wijze. Dan geldt eigenlijk hetzelfde advies: ben je niet uitgenodigd en twijfel je of je moet gaan? Neem dan contact op met de nabestaanden of met de betrokken uitvaartverzorger.

Wel of niet naar de uitvaart van een (ver) familielid?

Het kan zijn dat je geen tot weinig contact hebt met (verre) familieleden. Als je dan een uitnodiging krijgt voor de de uitvaart van een oom of nicht, moet je dan ook gaan? In principe ben je altijd vrij om te kiezen of je wel of niet naar de uitvaart gaat. Bedenk goed waar je je prettig bij voelt. Als je een uitnodiging krijgt ben je welkom maar je bent niet meteen verplicht om te gaan. Heb je de overledene nauwelijks gekend en heb je ook geen band met de nabestaanden? Dan kun je er ook voor kiezen om op een andere manier je medeleven te tonen. Bijvoorbeeld door het schrijven van een condoleancekaart.

Wel of niet naar de uitvaart van een dierbare van een goede vriend(in)?

Stel een vriendin verliest haar vader maar jij hebt die vader nooit gekend. Ga je dan wel of niet naar de uitvaart? Ook al heb je de vader niet gekend, je kunt dan uiteraard wel voor je vriendin naar de uitvaart gaan, als steun voor haar. Ook hier geldt weer; twijfel je of je wel of niet moet gaan, overleg het dan even. Zo weet je zeker dat je datgene doet waar de nabestaande zich prettig bij voelt.

Wel of niet naar de uitvaart van een ex-partner?

Ga je wel of niet naar de uitvaart van een ex-partner? Dat hangt uiteraard af van de situatie. Als jullie op een vreedzame manier uit elkaar zijn gegaan en nog regelmatig contact hadden, vanwege kinderen bijvoorbeeld, dan kun je gewoon naar de uitvaart gaan als je hiervoor bent uitgenodigd. Als je een slechte band hebt met je ex, er ruzie is of je niet welkom bent, wordt het een andere situatie. Heb je zelf geen behoefte om naar de uitvaart te gaan dan kun je besluiten om niet te gaan. Wil je toch graag afscheid nemen? Dan is het aan te raden om vooraf contact op te nemen met de nabestaanden of de uitvaartondernemer en de mogelijkheden tot afscheid nemen door te spreken. Op deze manier kun je voorkomen dat er op de dag van de uitvaart een vervelende situatie ontstaat. Als er kinderen in het spel zijn, ligt de situatie wel wat ingewikkelder. Je wilt je kind wellicht graag steunen bij de uitvaart, maar misschien vind jij het zelf niet zo prettig om de uitvaart te bezoeken of willen de nabestaanden dat niet. Je kunt dan ook met de familie van jouw ex-partner bespreken hoe jullie dit kunnen oplossen. Misschien is er iemand anders die met het kind mee kan gaan om hem of haar te steunen tijdens de uitvaart.

Andere manieren van steunbetuiging

Mocht je je er toch niet fijn bij voelen om naar de uitvaart te gaan, omdat je je er ongemakkelijk bij voelt of omdat je gewoonweg niet kunt gaan op die dag, dan zijn er ook andere manieren om toch je steun te betuigen. Verstuur een mooie condoleancekaart,  of een rouwboeket. Wij werken samen met bloemisten die prachtige rouwboeketten kunnen verzorgen. Een alternatief om te geven is een Troostbox. Deze box is gevuld met mooie en lieve artikelen die je kado kunt doen aan iemand in rouw en deze kun je online via onze website bestellen. Zo laat je de nabestaanden in ieder geval wel weten dat je aan ze denkt in deze moeilijke periode.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje