Terug naar overzicht

Herdenkingsdienst op een later moment: de voordelen

17/09/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Herdenkingsdienst op een later moment

Het komt wel eens voor dat de herdenkingsdienst op een later moment wordt ingepland. Bijvoorbeeld omdat er familieleden in het buitenland wonen die niet op tijd aanwezig kunnen zijn voor de uitvaart. Door de herdenkingsdienst te verplaatsen naar een datum in de toekomst, kunnen zij er wel bij zijn om gezamenlijk de mooie herinneringen aan de overledene op te halen. Dit is slechts één van de vele voordelen van een herdenkingsdienst op een later moment. Wij lichten de belangrijkste voordelen toe.

Meer tijd om te kiezen voor een locatie die écht past

Na het verlies van een dierbare moet er binnen een korte tijd erg veel worden geregeld voor de uitvaart. Een belangrijke keuze die gemaakt dient de worden, is de keuze voor een geschikte locatie voor de uitvaart, de condoleance en/of de herdenkingsdienst. Gelukkig is er voor de herdenkingsdienst erg veel mogelijk op het gebied van locaties. Zo hoeft de dienst niet per se in een kerk of uitvaartcentrum plaats te vinden, maar kun je ook kiezen voor een andere bijzondere locatie die wat meer bij de overledene past. Omdat er tegenwoordig zoveel aanbod is aan geschikte locaties voor onder andere de herdenkingsdienst, kan het best lastig zijn om een keuze te maken. Eén van de voordelen van een herdenkingsdienst op een later moment is dan ook dat er meer tijd is om een mooie locatie te vinden waar jij je goed bij voelt en waarvan je zeker weet dat het bij de overledene past. In het artikel 'Bijzondere locaties voor de herdenkingsdienst' kun je alvast wat inspiratie opdoen. 

Een groter gezelschap

We benoemden het net al even kort, maar één van de belangrijkste voordelen van een herdenkingsdienst op een later moment is dat het vrienden, familie en kennissen die van ver komen de mogelijkheid biedt om er toch nog bij te zijn. Gezamenlijk bijzondere herinneringen ophalen aan de overledene is een mooie manier om de overledene te eren. Daarnaast is het ook erg belangrijk voor de rouwverwerking om met anderen over de overledene te kunnen praten. Je hoort leuke verhalen van anderen die je wellicht nooit eerder hebt gehoord. Of misschien zie je wel prachtige foto's van de overledene die je zelf nog niet hebt gezien. Het is allemaal toch net even anders dan elkaar online of telefonisch te spreken. Een groter gezelschap, betekent meer mooie herinneringen en een moment waar jullie gezamenlijk met een glimlach op terug kunnen kijken.

Steun en troost, óók maanden na het afscheid

Dat een herdenkingsdienst veel steun en troost kan bieden aan nabestaanden valt niet te ontkennen. Het is een zeer bijzonder moment om onder andere terug te denken aan alle mooie dingen die de overledene heeft gedaan in zijn of haar leven. Wie was de overledene, wat deed hij of zij graag, wat maakte hem of haar zo een speciaal voor jullie? Natuurlijk kunnen er tijdens de herdenkingsdienst ook de wat minder leuke momenten uit het leven van de overledene herinnerd worden. Het leven bestaat immers uit ups en downs waar wij allemaal van kunnen leren en vaak sterker uit komen. Hoe heeft de overledene gehandeld in minder leuke situaties?

Herdenkingsdienst op een later moment: extra tips 

Extra tip 1: niet één herdenkingsdienst, maar twee

Het kan ook zo zijn dat er al wél een herdenkingsdienst heeft plaatsgevonden op de dag van de uitvaart, maar dat niet alle genodigden aanwezig konden zijn, omdat een groot deel bijvoorbeeld in het buitenland woont of vanwege een andere reden. Dan kun je altijd nog overwegen om twee herdenkingsdiensten te organiseren voor de mensen die er de eerste keer ook graag bij hadden willen zijn. Het is voor alle nabestaanden fijn om elkaar persoonlijk een hart onder de riem te kunnen steken. Daarnaast kan het ook wel eens gebeuren dat de locatie waar je graag bij elkaar wilt komen voor de herdenking niet genoeg ruimte biedt voor alle kennissen, vrienden en familie. De oplossing? Niet één, maar twee herdenkingsbijeenkomsten organiseren.

Extra tip 2: Online de herdenkingsdienst volgen

In plaats van een herdenkingsdienst op een later moment of twee herdenkingsdiensten, kun je ook kiezen voor een Viewneral. Met Viewneral kunnen alle nabestaanden online deel uitmaken van de uitvaart en de herdenkingsdienst. Ook een Viewneral brengt voordelen met zich mee. Lees hier meer over op de Viewneral pagina.

Houd bij het organiseren van een herdenkingsdienst op een later moment rekening met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan vaste zitplaatsen voor de gasten.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje