0
Terug naar overzicht

Wat als je niet bij de uitvaart kunt zijn? 6 tips

23/02/2023
Redactie
Delen:
kaartje schrijven-troostgeschenk sturen

Wanneer je bent uitgenodigd voor de uitvaart van een familielid of kennis, kan het misschien als een verplichting voelen om aanwezig te zijn. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom je er die dag niet bij kunt zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat je niet verplicht bent om een uitvaart bij te wonen als je een uitnodiging ontvangt. Wel is het belangrijk dat, wanneer je op de uitvaart verwacht wordt, je op zijn minst laat weten dat je niet aanwezig kunt zijn. Hieronder lees je een aantal tips voor wat je kunt doen als je om welke reden dan ook niet bij de uitvaart kan zijn. 

6 x Tips voor als je niet bij de uitvaart kunt zijn

1. Stuur een condoleance kaart

Dit is de meest voor de hand liggende tip, een condoleance kaart sturen. Het is gebruikelijk om een condoleance kaart te sturen naar de nabestaanden van de overledene. In het geval dat je niet bij de uitvaart kunt zijn, kun je dit eventueel in de kaart vermelden. Dit kun je doen in combinatie met een mooie tekst waarbij je aangeeft er niet fysiek bij te zijn, maar ze wel sterkte wenst en op de dag zelf in gedachte bij hen bent. Bekijk ook eens deze tips voor het schrijven van de condoleance kaart als je niet zo goed weet wat je in de kaart kunt schrijven.

2. Stuur een bos bloemen naar de nabestaanden

Het is altijd fijn om een bos bloemen te ontvangen. Als je niet bij de uitvaart kunt zijn, maar wel wilt laten blijken dat je aan de nabestaanden denkt, kan het ook een mooi gebaar zijn om bloemen te laten bezorgen bij de nabestaanden of op de locatie waar de uitvaart zal plaatsvinden. Laat een boeket maken met symbolische bloemen die bijvoorbeeld jouw band met de overledene mooi weerspiegelen. Voeg hier een kaartje aan toe waarin je kort jouw medeleven betuigt. Vind je het lastig om te bepalen welke bloemen je kunt versturen wanneer je niet bij de uitvaart kunt zijn? Lees dan het artikel 'Bloemen voor het afscheid: welke kies je?'. 

3. Op afstand afscheid nemen

Als je van te voren weet dat je niet bij de uitvaart kunt zijn, kun je aan de familie vragen of de uitvaart ook live getoond wordt. Vaak staat dit al in de rouwkaart aangegeven met een linkje en eventueel een wachtwoord om toegang te krijgen tot de livestream van de uitvaart. Op deze manier kun je thuis of van waar dan ook meekijken en op afstand toch afscheid nemen van de overledene. Viewneral is een dienst die afscheid nemen op afstand mogelijk maakt en biedt een fijne uitkomst voor wanneer je niet bij de uitvaart kunt zijn.

4. Bel de nabestaanden

De makkelijkste en snelste manier om de nabestaanden te laten weten dat je niet bij de uitvaart kunt zijn is door te bellen of een berichtje te sturen. Laat de nabestaanden weten dat je er voor hen bent, maar dat je niet bij de uitvaart aanwezig kunt zijn. Leg hierbij eventueel de situatie beknopt uit, zodat zij kunnen begrijpen waarom je er niet bij bent op deze emotionele dag.

5. Kies een dag uit om langs te gaan

Als je op de dag van de uitvaart niet aanwezig kunt zijn om de nabestaanden te steunen kun je hen, zoals je net hebt kunnen lezen, ook op andere manieren steunen. Je kunt er ook voor kiezer om hier een aparte dag voor uit te trekken. Spreek bijvoorbeeld af dat je op een andere dag die hen uitkomt graag even langsgaat. Of plan een uitje om toch nog samen herinneringen op te halen en na te praten over de uitvaart. Voor de nabestaanden kan dit erg fijn zijn. Denk aan:

  • Samen een hapje eten in het lievelingsrestaurant van de overledene
  • Het maken van een wandeling op een plek waar de overledene graag kwam

Zorg er wel voor dat je vooraf altijd navraagt of bezoek gewenst is. Voor de meeste mensen in rouw is dit echter een prettige steun in moeilijke tijden en wordt een bezoekje ontzettend op prijs gesteld.

6. Online condoleren

Mocht je ook niet in de gelegenheid zijn om na de uitvaart op bezoek te gaan bij de nabestaanden of geven zij aan liever geen bezoek thuis te ontvangen, dan kun je altijd nog online je medeleven betuigen. Het is vandaag de dag geen vreemd fenomeen meer om online te condoleren. Het past immers goed bij de trend om de uitvaart live te streamen. Bij online condoleren kun je denken aan online condoleance registers, het achterlaten van een berichtje of herinnering op een gedenkpagina die door de nabestaanden is opgezet, het branden van een virtueel kaarsje ter ere van de overledene of het versturen van een e-kaart met een mooi gedichtje erin.

Wat als je niet naar de uitvaart wilt gaan?

Het kan ook wel eens voorkomen dat je wel naar de uitvaart kunt gaan, maar er zelf voor kiest om de uitnodiging (beleefd) af te wijzen. Ga eerst bij jezelf na waarom je twijfelt of besluit om niet te gaan. Is het bijvoorbeeld omdat je de overledene niet goed kende of vind je het misschien te pijnlijk om aanwezig te zijn? Eerlijkheid duurt ook in deze situatie het langst. Dat betekent niet dat je als een botte boer eruit moet spugen dat je er ‘gewoon geen zin in hebt’. Leg op een respectvolle manier uit wat de reden is dat je liever niet bij de uitvaart bent. Vind je het moeilijk om dit face to face te doen? Dan kun je alsnog naar bovengenoemde tips kijken, deze zijn ook handig voor als je wel kunt, maar niet wilt gaan.

Extra tip: Stuur een Troostbox als je niet bij de uitvaart kunt zijn. De box is gevuld met mooie en lieve artikelen die je cadeau kunt doen aan iemand in rouw. Je kunt hier een persoonlijk handgeschreven kaartje aan laten toevoegen. Kijk voor meer inspiratie voor troostgeschenken op onze leverancierspagina en neem een kijkje in de RememberMe webshop.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje