Terug naar overzicht

Wereldlichtjesdag 2016: samen rouwen

08/12/2016
Redactie
Delen:
Wereldlichtjesdag 2016

De hele wereld zal verlicht worden door kaarsen op 11 december 2016. Tijdens dit evenement, Wereldlichtjesdag, herdenken mensen overal ter wereld overleden kinderen. Wereldlichtjesdag begint in Australië en eindigt in de Verenigde Staten. Ook in Nederland steken er duizenden mensen kaarsjes aan. Vanuit de lucht zal het eruit zien als een golf van licht die zich verspreidt over de hele wereld.

Elke tweede zondag in december

“Vooral in de maand december kan het steun bieden om stil te staan bij kinderen die zijn overleden. In die feestelijke maand worden ze vaak nog erger gemist,” zegt Anita Reijerink van Amelius.nl. Ze zorgt voor de online communicatie rondom Wereldlichtjesdag 2016 en ze organiseert het in Apeldoorn. De herdenkingsdag vindt elke tweede zondag in december plaats. Op deze dag steken mensen over de hele wereld om 19:00 kaarsen aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit op welke leeftijd het kind gestorven is, of hoe lang het geleden is. In Nederland vindt de herdenking plaats op 95 locaties, waaronder in Apeldoorn waar Anita het organiseert.

Wereldlichtjesdag-1

Behoefte aan massale rouw

Anita is werkzaam in de kinderuitvaartbranche en ze merkt dat mensen er echt bij stil willen staan als hun kind is overleden. “Er is ontzettend behoefte aan massale rouw. Ik zie vaak dezelfde mensen terug en het aantal bezoekers groeit nog steeds. Vorig jaar kwamen er zo’n 250 mensen naar Wereldlichtjesdag in Apeldoorn.”

Oudere mensen op Wereldlichtjesdag 2016

Er komen ook oudere mensen op Wereldlichtjesdag af. Vroeger werd er niet makkelijk over de dood gesproken en hielden mensen het verdriet om hun kind meestal voor zichzelf. Tegenwoordig zijn mensen hier veel opener over en is het normaler om gezamenlijk overledenen te herdenken. “Ik zie tijdens Wereldlichtjesdag regelmatig dezelfde oudere vrouw in een rolstoel. Ze vertelde me dat ze het zo fijn vindt om eindelijk de dood van haar overleden kind te kunnen herdenken. Jarenlang heeft ze haar verdriet stilgehouden”, vertelt Anita.

Wereldlichtjesdag-2

Precious Child

Naast het branden van kaarsen is muziek belangrijk tijdens Wereldlichtjesdag 2016. Het lied Precious Child van Karen Taylor Good wordt bijvoorbeeld altijd gedraaid. “Wij laten ook het lied ‘Zo mooi’ van BLØF horen en er komen een paar kinderen zingen”, vertelt Anita. In Apeldoorn wordt Wereldlichtjesdag gehouden in het park Berg en Bos. “Vroeger lieten we als afsluiting ballonnen op. Nu sluiten we de herdenking af met sterretjes. Ballonnen oplaten is namelijk niet goed voor het milieu”, zegt Anita. “ Wereldlichtjesdag is ieder jaar weer een mooi en bijzonder evenement. Ik herdenk zelf ook altijd overleden kinderen van mensen die ik goed ken.”

Wil je weten of er in jouw buurt ook Wereldlichtjesdag wordt houden? Klik hier.

Hieronder kun je Precious Child van Karen Taylor Good beluisteren.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje