0
Terug naar overzicht

Een graf onderhouden: informatie en tips

14/05/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
graf schoonmaken

Het onderhouden van het graf van een dierbare is een taak die vaak met veel zorg en liefde door nabestaanden wordt uitgevoerd. Om een graf goed schoon te maken en te onderhouden is het belangrijk om te beginnen met de juiste uitrusting. Denk onder andere aan een emmer, een schep, stevige handschoenen, een goede schoonmaakborstel en milde zeep. Benieuwd waar je nog meer aan kunt denken? Lees dan snel verder! In dit artikel delen we nuttige informatie en tips voor het grafonderhoud.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhouden en schoonmaken van het graf?

Laten we eerst beginnen met het beantwoorden van de veelgestelde vraag: "Wie is nou eigenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van een graf?". De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van een graf ligt in eerste instantie bij de rechthebbende. Dit betekent dat degene die het grafrecht heeft verkregen verantwoordelijk is voor het onderhoud van zowel de grafbedekking (zoals het gedenkteken en eventuele beplanting) als de directe omgeving van het graf. De gemeente treedt pas op als er afstand wordt gedaan van het grafrecht of als het grafrecht is verlopen. Het algemene onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Echter, de rechthebbende blijft verantwoordelijk voor het grafonderhoud en eventueel herstel van de grafbedekking op en rond het graf.

Een graf onderhouden en schoonmaken: tips

Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen

Eén van de meest essentiële aspecten van grafonderhoud is het schoonmaken en reinigen van de grafsteen. Het materiaal van de steen kan variëren, van harde natuursteen tot zachtere varianten zoals kalksteen of marmer. Voor regelmatig onderhoud volstaat vaak een milde reiniging met lauw water en een zachte spons of doek. Optioneel kan ervoor worden gekozen om de grafsteen en het grind of split in te spuiten met een biologisch reinigingsmiddel tegen groene aanslag. Dit helpt om de vorming van groene aanslag of algen te voorkomen en het graf langer schoon te houden. Het is echter belangrijk om agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze de natuursteen kunnen beschadigen. Twijfel je over het materiaal of de middelen die je het beste kunt gebruiken? Vraag dan voor de zekerheid advies aan een specialist op het gebied van grafstenen en grafmonumenten

Hoe vaak moet je het graf schoonmaken?

Het is essentieel om het graf schoon te houden en goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft. De frequentie hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal, de locatie van het graf en de mate van blootstelling aan vervuiling. Over het algemeen wordt geadviseerd om jaarlijks onderhoud uit te voeren. Als het graf veel blootgesteld is aan vervuiling, kan vaker onderhoud, bijvoorbeeld maandelijks, nodig zijn. Door regelmatig onderhoud te plegen, blijft het graf er verzorgd en respectvol uitzien.

Verwijderen grafbedekking bij slecht onderhoud

In situaties waarin de grafbedekking slecht wordt onderhouden of de steen gevaarlijk wordt (denk aan afgebroken scherpe randen), zal de gemeente eerst de rechthebbende aanschrijven om actie te ondernemen. Als de rechthebbende niet bekend is, zal de gemeente een mededeling op het graf plaatsen en wachten op een reactie gedurende minimaal een jaar. Indien er geen reactie komt, kan de gemeente overgaan tot het verwijderen van de grafbedekking en eventueel tot ruiming overgaan, volgens de dan geldende regels.

Professionele hulp

Hoewel je zelf veel kunt uitvoeren op het gebied van grafonderhoud, wordt in gevallen van ernstige vervuiling professionele hulp aanbevolen. Naast regulier onderhoud kan ook groter onderhoud nodig zijn, zoals het rechtzetten van verzakte graven, het restaureren van inscripties of het aanbrengen van nieuwe grafdecoraties. Veel leveranciers van grafmonumenten bieden deze extra diensten aan. Neem maar eens een kijkje op onze leverancierspagina. Ook als je zelf niet in staat bent om het graf te onderhouden, kun je specialisten inhuren. Er bestaan zelfs 'grafonderhoud abonnementen' die je op basis van jouw wensen kunt samenstellen.

Bron: Stip Hoveniers

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje