Terug naar overzicht

Inspiratie voor herinneringstatoeages

22/09/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
herinneringstatoeage

Er zijn legio manieren om een overleden dierbare te herdenken. Eén manier van herdenken die steeds meer aan populariteit wint, is het laten zetten van een herinneringstatoeage. De naam tatoeëren van een overleden dierbare wordt langzamerhand vervangen door het tatoeëren van speciale symbolen, de geboorte- en sterfdatum en zelfs hele portretten van de overledene.

Ben je van plan om een herinneringstatoeage te nemen, maar ben je nog zoekende naar wat je precies wilt laten tatoeëren ter nagedachtenis aan je overleden dierbare? Dan hebben wij ter inspiratie een aantal voorbeelden van herinneringstatoeages op een rij gezet. 

Een veer

De prachtige veren-tatoeages ken je vast wel. De veer is een veel gekozen ontwerp om te laten tatoeëren na het verlies van een dierbare. Maar waarom kiezen mensen juist voor dit ontwerp? De veer valt op veel verschillende manieren te interpreteren en kan diepe symbolische betekenissen bevatten voor iedereen die het draagt. In sommige culturen geloven ze er bijvoorbeeld in dat als er een veer op je pad valt, het betekent dat een dierbare is overleden of dat een overleden dierbare op deze manier met je probeert te communiceren. Je hebt vast wel eens gehoord van de quote "Feathers appear when angels are near". Daarnaast staat de veer voor veel mensen ook voor vrijheid. herinneringstatoeage veer

Infinity teken

Een ander mooi voorbeeld van een herinneringstatoeage met een bijzondere achterliggende betekenis is een tatoeage met het infinity-ontwerp. Infinity betekent letterlijk vertaald 'oneindig'. Het infinity teken wordt net zoals de veer vaak gekozen als basis voor het ontwerp van een herinneringstatoeage. Dit komt doordat het tekentje met de vorm van een liggende 8 niet perse groot getatoeëerd hoeft te worden en makkelijk aangevuld kan worden met andere elementen, zoals korte teksten en meerdere symbolen. Naast oneindigheid, zoals bijvoorbeeld oneindige liefde of leven (na de dood), staat het tekentje ook voor gelijkheid en harmonie.

infinity tatoeage

Angel wings

Een ander voorbeeld van een kleine herinneringstatoeage is het minimalistische, maar toch bijzondere, angel wings-ontwerp, oftewel de engelenvleugels. Vaak wordt er voor gekozen om tussen de vleugels de voorletters van de overledene te tatoeëren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de volledige naam van de overledene onder het ontwerp te laten zetten. Dit maakt het ontwerp toch nét iets persoonlijker.

herinneringstatoeage angel wings

Een herinneringstatoeage in kleur

Heb je liever een herinneringstatoeage met wat kleur, omdat dat beter bij jou en/of bij de persoonlijkheid van de overledene past? Dan is dat ook goed mogelijk! Laat bijvoorbeeld de lievelingskleuren van de overledene in de herinneringstatoeage verwerken.

Let op: het is erg belangrijk dat je bij dit soort tatoeages kiest voor een erkende tatoeëerder (dit geldt overigens voor alle tatoeages). Er zijn namelijk enkele risico's verbonden aan de kleurstoffen (inkten) die hiervoor worden gebruikt. De tatoeëerder dient inkten te gebruiken waarvan de kleurstoffen volgens de NVWA-methode zijn getest. De inkt kan in dit geval veilig worden gebruikt. Vraag hier altijd naar voordat je een tatoeage laat zetten. Lees meer over veilig tatoeëren op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.  

herinneringstatoeage kleur

Vingerafdruk van de overledene

Een andere persoonlijke herinneringstatoeage is een ontwerp met de vingerafdruk van de overleden dierbare erin verwerkt. Heb je thuis nog de vingerafdruk van de overledene op papier staan? Dan kun je dit door een ervaren tatoeëerder laten natekenen en tatoeëren op een door jou aangewezen plek. Een mooi voorbeeld is een vingerafdruk-ontwerp in de vorm van een hart, zoals op de foto hieronder is afgebeeld.

herinneringstatoeage vingerafdruk

Een portret

Je kunt er ook voor kiezen om een portret van een bestaande foto van de overledene te laten tatoeëren. Let er echter wel op dat een portret tatoeage vaak net wat groter uitkomt, zodat de details goed zichtbaar blijven op je huid. Dit hangt onder andere af van de kwaliteit van de foto en de plek op je lichaam. Samen met een professionele tatoeëerder kun je het gewenste en meest geschikte formaat bespreken. 

herinneringstatoeage portret

Herinneringstatoeage met as

Wij krijgen vaak de vraag of het ook mogelijk is om een tatoeage te laten zetten met een kleine hoeveelheid van de as van de overledene erin verwerkt. Hoewel het antwoord op deze vraag 'ja' is, zijn ook hier risico's aan verbonden. Mocht je graag wat meer te weten willen komen over herinneringstatoeages met as? Dan kunnen we je doorverwijzen naar het artikel 'Tatoeage met as: een herinnering voor altijd', waarin we uitleggen hoe een tatoeage met as in zijn werking gaat en wat de risico's hiervan zijn.

Een herinneringstatoeage: extra tip

Hoewel een herinneringstatoeage een mooie manier is om een overleden dierbare te herdenken, is en blijft het van belang dat je er eerst heel goed over nadenkt. Een tatoeage is namelijk voor altijd. Je kunt het eventueel laten verwijderen door middel van een operatie of laserbehandeling, maar dit zijn beide pijnlijke processen. Dus... Neem ruim de tijd om er over na te denken. Op het internet kun je veel voorbeelden van herinneringstatoeages vinden, kijk rustig rond en maak vooral geen overhaaste beslissingen.

Bron foto's herinneringstatoeages: Pinterest

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje