0
Terug naar overzicht

6 x Creatieve DIY ideeën voor de uitvaart

30/06/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
gedroogde bloemen

'DIY' staat voor 'Do it yourself', letterlijk vertaald doe-het-zelf. Voor de uitvaart van een dierbare kun je heel veel dingen zelf doen en maken. Door creatief aan de slag te gaan kun je het afscheid extra persoonlijk maken. Denk bijvoorbeeld aan zelfgebakken cupcakes die de overledene zo lekker vond, een out of the box condoleanceboek, een slinger met polaroid foto's van je dierbare en nog heel veel andere decoraties die je zelf in elkaar kunt knutselen. Ter inspiratie delen wij 6 creatieve DIY ideeën voor de uitvaart. 

DIY uitvaart: 6 creatieve ideeën

1. Ontwerp zelf de rouwkaart

Je kunt kiezen voor een bestaand ontwerp voor de rouwkaart, maar je kunt de rouwkaart ook helemaal zelf ontwerpen. Wij werken samen met kaartenpartijen die een toegankelijk online ontwerptool aanbieden voor nabestaanden die graag zelf de rouwkaart vanaf blanco willen maken. Voor persoonlijk advies kun je altijd contact met hen opnemen. Je bepaalt zelf het formaat, de kleuren en de foto's en afbeeldingen die je wilt gebruiken voor de kaart. Het uploaden hiervan is eenvoudig en ook het bestellen kun je makkelijk online doen. Als je goed bent in tekenen of photoshop, kun je een mooie tekening maken en dit toevoegen aan de kaart om deze nóg persoonlijker te maken. Wees creatief met thema's en foto's. Bekijk hier meer tips voor creatieve DIY rouwkaarten. 

2. Kleur de kist

Een mooi ritueel voor de uitvaart is het beschilderen van de uitvaartkist. Het is een bijzondere manier van samen afscheid nemen van een dierbare. Door tijdens het schilderen herinneringen op te halen creëer je een emotionele verbinding met elkaar. Daarnaast is het een fijne en laagdrempelige manier om kinderen bij de uitvaart te betrekken. Maak een tekening of schrijf een korte boodschap op de kist. Met wat verf en stiften kun je de kist mooi kleuren. Bekijk onze unieke kistenleveranciers voor een mooie uitvaartkist die geschikt is om zelf te kleuren.

3. DIY droogbloemen krans

Droogbloemen zijn helemaal in. Je kunt ze tegenwoordig in de schappen van de meeste woon- en tuinwinkels vinden, in allerlei soorten en kleuren. Als je dierbare van droogbloemen hield, kun je hier een DIY bloemenkrans van maken. Deze kun je gebruiken als aankleding van de uitvaartlocatie of om op de kist of wade te leggen. Droogbloemen zijn niet alleen mooi, maar ook een duurzaam alternatief voor verse bloemen. Je hoeft ze na de uitvaart niet weg te gooien en je kunt ze als aandenken mee naar huis nemen.
Volg deze 5 korte stappen voor een DIY droogbloemen krans:

  1. Knip de droogbloemen in de gewenste lengte. Wissel korte en lange bloemstelen met elkaar af.
  2. Zoek eerst de bloemen uit die de meeste bladeren hebben en bevestig deze in kleine boeketjes samen op de “cirkel” met de ijzerdraad. Bepaal voor jezelf of je voor een volle bloemenkrans gaat of nog een stukje vrij laat voor een verfijnde en rustige look.
  3. Nadat je de basis hebt, kun je de wat kleinere bloemen er tussen steken. Dit hoeft niet perse in boeketjes zoals in de vorige stap. Verspreid de bloemetjes mooi over de krans.
  4. Maak nu de vilten bloemen vast tussen de droogbloemen. Dit doe je met ijzerdraad. Probeer ook deze verspreid te bevestigen aan de krans.
  5. Bevestig nog een klein stukje ijzerdraad of een mooi lintje aan de krans en maak hier een lus van als je de DIY bloemenkrans wilt ophangen aan een spijker.

4. Zelf de rouwauto besturen

Voor nabestaanden die zoveel mogelijk zelf willen doen voor de uitvaart van hun dierbare, is het ook mogelijk om de rouwauto zelf te besturen. Bij Zelf Rijden kun je een rouwauto voor een dag huren en zelf de route uitstippelen. Zij bieden nabestaanden met deze dienst een onvergetelijke laatste moment samen, doordat zij hun dierbare zelf naar zijn of haar laatste rustplek mogen brengen. In alle rust en privacy rijdt je langs de gewenste plekken, plekken waar de overledene vaak kwam bijvoorbeeld. Je kunt deze DIY uitvaart mogelijkheid met de uitvaartondernemer bespreken.

5. DIY uitvaartcatering

Je kunt voor de uitvaart professionele cateraars inhuren die een gepaste invulling geven aan de uitvaartcatering. Als je veel plezier beleeft aan koken en bakken, is het ook een optie om zelf voor de catering te zorgen. Wellicht is dit voor jou zelfs een fijne manier om je verdriet te kunnen verwerken en afleiding te vinden. Voor een samenzijn in besloten kring kun je bijvoorbeeld het favoriete gerecht van de overledene maken. Als er veel gasten aanwezig zullen zijn, kun je liever kiezen voor hartige hapjes of juist een sweettable met de favoriete zoetigheden van de overledene. Bespreek vooraf altijd met de uitvaartondernemer en/of de condoleancelocatie wat de mogelijkheden zijn om de catering zelf te verzorgen.

6. Mooie ballonnendecoratie

Met ballonnen kun je erg veel doen op het gebied van decoratie. Ook tijdens de uitvaart kunnen ballonnen een bijdrage leveren aan een warme sfeer en mooie aankleding. Vul een aantal ballonnen (gekleurd of juist wit) met helium en bindt deze vast aan een mooi lintje. Hang aan de uiteinden van de lintjes foto's, tekeningen van de kinderen of laat de gasten een berichtje schrijven op een brief en deze zelf aan de ballonnen vastbinden. Deze kun je na afloop bewaren in een memory jar. Een ander idee is om de lintjes die aan de ballonnen vastzitten te versieren met een prachtige bloemenslinger die je eromheen kunt wikkelen. Bekijk ons Pinterestbord met creatieve DIY ideeën voor de uitvaart om hier een beeld bij te krijgen.

Heb jij meer creatieve DIY ideeën voor de uitvaart? Deel deze dan in de reacties met ons!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje