0
Terug naar overzicht

Het Rouwcafé: ontmoet elkaar bij rouw en verlies

10/12/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
het rouwcafé

Lotgenoten ontmoeten kan erg veel helpen in een periode van rouw na een verlies. Een opmerkelijke bijeenkomst die de laatste jaren veel lotgenoten bij elkaar brengt, is het Rouwcafé. In een omgeving met een ontspannen en warme sfeer waar koffie en thee met koekjes geserveerd worden, ontmoeten mensen in rouw elkaar. Bij het Rouwcafé wordt verlies en rouw in welke vorm dan ook bespreekbaar gemaakt. Maar wat is het Rouwcafé precies? Wij vertellen je er meer over.

Wat is het Rouwcafé?

Het woord 'Rouwcafé' zegt het eigenlijk al een beetje... Het Rouwcafé is een bijeenkomst waar mensen in rouw onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar ontmoeten om onder andere over een verlies te praten. Het vindt vrijwel altijd plaats in een setting die doet denken aan een echt café. Men voelt zich dan meer op zijn gemak. Mensen met een rouw- en verlieservaring vinden in het Rouwcafé steun bij elkaar. Of ze elkaar nou kennen of niet. Wat juist erg mooi kan zijn, want je leert nieuwe mensen kennen en wie weet groeien er nieuwe vriendschappen uit een deelname aan het Rouwcafé. Op deze ontmoetingsplek delen mensen op een ongedwongen manier ervaringen en ideeën met elkaar en kunnen ze elkaar vragen stellen. Een soort lotgenotengroep dus. Vaak worden er onder professionele begeleiding van onder andere een rouwcoach bepaalde thema’s besproken tijdens de verschillende bijeenkomsten. Zo staat een bijeenkomst bijvoorbeeld in het teken van wat je met de spullen van een overleden dierbare kunt doen en andere thema's die met verlies en rouw te maken hebben.

Bij de meeste Rouwcafé-bijeenkomsten kun je ook terecht als je andere nare verlieservaringen hebt meegemaakt. Zo ben je bijvoorbeeld ook welkom als je een scheiding achter de rug hebt, bij kinderloosheid of als jij of iemand in jouw omgeving ziek is. Verlies hoeft namelijk niet altijd het overlijden van een dierbare te betekenen. Er zijn meerdere vormen van verlies en rouw waar mensen soms graag over willen praten met anderen. Het Rouwcafé maakt dit mogelijk.

Waarom het Rouwcafé?

In dit tijdperk waarin iedereen het zo druk heeft en waarin er doorgaans meer contact wordt onderhouden via social media dan face-to-face, is het Rouwcafé de perfecte manier om mensen weer eens bij elkaar te brengen. Als nabestaande krijg je weliswaar genoeg sociale aandacht tijdens het overlijden en rondom de uitvaart. Maar deze aandacht en troost vervagen naarmate er tijd overheen gaat. Mensen verwachten vaak dat je je al een beetje bij het verlies hebt neergelegd en dat je niet meer zo worstelt met het verdriet. Hier is echter niets van waar. Rouw kent geen tijd. Bij het Rouwcafé ontmoet je anderen die hetzelfde meemaken en die begrip hebben voor wat je doormaakt. Dit maakt het Rouwcafé ideaal voor mensen die zich eenzaam voelen na een verlies en behoefte hebben aan mensen om zich heen. Vaak bloeien er vriendschappen op en spreken mensen ook buiten het Rouwcafé met elkaar af.

Voor wie is het Rouwcafé bestemd?

Het Rouwcafé is toegankelijk voor iedereen die te maken heeft (gehad) met de dood, verlies en rouw. Voor wie weinig mensen om zich heen heeft is het Rouwcafé een fijne plek om anderen te leren kennen die graag willen luisteren en praten over het verlies en de rouw. Het is altijd fijn om te weten dat je ergens terecht kunt waar je over je gevoelens en ervaringen kunt praten zonder het gevoel te hebben dat je iemand er mee lastigvalt. Dat is namelijk nooit een fijn gevoel, waardoor je sneller je gevoelens opkropt. Bij het Rouwcafé kan iedereen die met dit gevoel rondloopt terecht. Praten met anderen over jouw verlies kan juist helpen bij de rouwverwerking.  

Helaas krijgt iedereen ooit te maken met rouw en verlies en daarom is het fijn dat het Rouwcafé toegankelijk is voor jong en oud. Zo zijn er bijeenkomsten voor ouderen, volwassenen, jongeren en kleine kinderen. 

Rouwcafé bijeenkomsten in Nederland

In Nederland zijn er heel wat organisaties die rouwcafé bijeenkomsten organiseren. Sommige bijeenkomsten zijn jaarlijks, andere maandelijks en sommige vier keer per jaar. Het Rouwcafé is vaak gratis, maar soms wordt een klein bedrag gevraagd. Dit verschilt natuurlijk per stichting. Neem een kijkje bij onderstaande organisaties voor meer informatie over waar en wanneer er bijeenkomsten plaatsvinden:

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje