Terug naar overzicht

Waarom is een uitvaart belangrijk voor het rouwproces?

05/01/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
rouwproces

Een goed rouwproces is belangrijk om geleidelijk aan de kracht en moed weer bij elkaar te rapen om jezelf te herpakken na het verlies van een dierbare. Een belangrijk onderdeel van een goed rouwproces is de uitvaart. Een uitvaart biedt nabestaanden namelijk de mogelijkheid om nog voor het laatst afscheid te nemen van een overleden dierbare. Wij vertellen welke factoren van een uitvaart nog meer een belangrijke rol spelen in het rouwproces.

Belang uitvaart voor het rouwproces: vijf factoren

1. Afscheid nemen

De dagen vóór de uitvaart en de dag van de uitvaart zelf vormen samen de laatste herinneringen aan de overledene. Een persoonlijke uitvaart kan een mooie bijdrage leveren aan deze laatste herinneringen én veel betekenen voor later. De uitvaart biedt ruimte om uiting te geven aan de gevoelens die je tijdens het rouwproces kunt ervaren. Daarnaast kun je op jouw eigen manier afscheid nemen van je overleden dierbare. Doe je dit door een roos op de kist te leggen, het voorlezen van een gedicht of met een simpele groet? Afscheid nemen is één van de belangrijkste onderdelen van het rouwproces en de verliesverwerking. Daarom is het van belang om op jouw eigen manier 'goed' afscheid te kunnen nemen. Het is namelijk het begin van loslaten...

2. Steun van anderen

De steun van anderen is altijd fijn in momenten van verdriet. Vooral als je net een dierbare hebt verloren kun je alle steun gebruiken van vrienden en familie. De uitvaart biedt nabestaanden een goed moment om er voor elkaar te zijn, elkaar te troosten en een hart onder de riem te steken op deze emotionele en vaak ook zware dag. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat kan al heel veel betekenen en het rouwproces op een positieve manier stimuleren. Daarnaast is het alleen maar fijn om je gevoelens te kunnen delen met de mensen om je heen.

Ook ná de uitvaart kun je de steun van anderen goed gebruiken. Tijdens het rouwproces kun je naast steun ook verlangen naar een gevoel van erkenning en herkenning. En dat mag! Het kan zo zijn dat je dit liever niet bij de mensen om je heen wilt zoeken, omdat je ze niet tot last wilt zijn. Wellicht kun je je dan 'thuis 'voelen bij een lotgenotengroep, waar je jouw gevoelens kunt uiten in een veilige sfeer.

3. Een uitvaart die past

We hebben het er al vaker over gehad, maar het is écht waar: het vastleggen van je uitvaartwensen brengt erg veel voordelen met zich mee. Voor jezelf én voor de nabestaanden die uiteindelijk jouw uitvaart zullen organiseren. De uitvaart is meer dan alleen afscheid nemen. Een uitvaart die past bij de overledene kan mooie laatste herinneringen creëren waar je met een warm hart op terug kunt kijken.

Het gevoel dat je nabestaanden een afscheid kunnen realiseren dat jij voor ogen had, kan erg waardevol zijn voor hun gemoedsrust en rouwproces. Als nabestaande wil je liever niet twee keer hoeven na te denken als er wordt gevraagd of een overleden dierbare moet worden begraven of gecremeerd. Met zekerheid keuzes maken met betrekking tot de uitvaart geeft een veel fijner gevoel. Ook kunnen de kleinste details een uitvaart nóg persoonlijker maken.

4. Het verlies onder ogen zien

Daarnaast is een uitvaart belangrijk voor het rouwproces, omdat het een moment van besef biedt en een kans om het verlies langzamerhand een plekje te geven. Hoe pijnlijk het ook is om de realiteit onder ogen te zien, kan een uitvaart wel een bijdrage leveren om het verlies te accepteren. En dat is vaak onmisbaar voor een goed rouwproces en de verliesverwerking. Het is erg belangrijk om als nabestaande te 'accepteren' dat iemand er niet meer is en ook niet meer zal terugkomen... Deze acceptatie(fase) is een essentieel onderdeel van het rouwproces om vervolgens tot de realisatie te komen. Zolang je geen gelegenheid krijgt om stil te staan bij het verlies, wordt het alleen maar moeilijker om een stap vooruit te zetten in het rouwproces. 

5. Afscheidsrituelen tijdens de uitvaart

De uitvoering van afscheidsrituelen tijdens de uitvaart kan ook een bijzondere bijdragen leveren aan het rouwproces. Daarnaast kunnen afscheidsrituelen een gevoel van verbinding scheppen en troost bieden. Niet alleen op het moment van uitvoering, maar ook tot ver na de uitvaart kunnen de positieve effecten van de afscheidsrituelen nog worden ervaren. Met een afscheidsritueel wordt vaak een verandering in het leven aangegeven. Je neemt als het. ware afscheid van het 'oude' en leert het 'nieuwe' omarmen. Op het moment van uitvoering ben je doelgericht bezig met afscheid nemen. En deze bewustwording kan het begin zijn van een effectief rouwproces.

Andere factoren die mee kunnen spelen

Naast de uitvaart zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die invloed hebben op het verloop van het rouwproces. Bijvoorbeeld:

  • Eerdere ervaringen met verlies

  • Cultuur en geloof

  • De doodsoorzaak

  • De relatie met de overledene

Heb je behoefte aan rouwverwerking tips? Dan verwijzen we je graag door naar het artikel '10 rouwverwerking tips'.

Bron: Effectief Rouwen

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje