0
Terug naar overzicht

Bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart

10/11/2020
Redactie
Delen:
Bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart

Afscheidsrituelen kunnen een positieve bijdrage leveren aan het rouwproces en troost bieden na het verlies. Met behulp van de symbolische handelingen kun je onder andere de herinneringen aan de overledene levend houden en het gevoel creëren dat je dierbare toch nog een beetje dicht bij je is, óók na de uitvaart. Ter inspiratie geven wij een aantal voorbeelden van bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart.

7 voorbeelden van bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart:

1. Een memory tree planten

Een mooi voorbeeld van een afscheidsritueel na de uitvaart is het planten van een 'memory tree', oftewel een herinneringsboom. Een herinneringsboom kun je met de as van de overledene planten. De as bevat namelijk natuurlijke stoffen die kunnen dienen als voedingsbodem voor bomen. Mijn Boom verbindt beide elementen tot een levende en tastbare herinnering en een blijvend monument voor je dierbare. Jij bepaalt in goed overleg met Mijn Boom de locatie. Denk bijvoorbeeld aan de begraafplaats, in een park, je eigen tuin of balkon, noem maar op!

2. Een tastbare herinnering

Of laat een tastbare herinnering maken. Veel nabestaanden dragen de overledene graag dichtbij zich, Atelier Jiska van Vliet maakt uit de kleding van een verloren dierbare een draagbare of anderszins tastbare herinnering. Dit doet Jiska door het kledingstuk te vermaken of het materiaal te gebruiken als basis voor een nieuw, op maat gemaakt stuk. Maar ook door elementen te verwerken in een bestaand kledingstuk, quilt, voering, bekleding, rouwband of ceintuur.

Je kunt ook denken aan een tastbare herinnering in de vorm van een herinneringssieraad zoals een ring, ketting of armband met een deel van de as of een plukje haar van de overledene erin verwerkt. Of laat een voorwerp waar de overledene veel waarde aanhechtte ingieten in epoxy en geef het een mooi plekje in huis. De mogelijkheden voor herinneringsproducten zijn oneindig! Wat past het beste bij jou?

3. Bezoek het graf of de plek waar de as is uitgestrooid

Je kunt er ook een ritueel van maken om het graf of de plek waar de as is uitgestrooid, te bezoeken op feestdagen of andere speciale dagen waarop je de overledene nét iets meer mist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan belangrijke mijlpalen in je leven zoals de dag van je diploma uitreiking of het behalen van een doel waar jullie vaak over hebben gesproken. Op dit soort dagen zou je de overledene er natuurlijk graag bij willen hebben. Een bezoekje aan het graf kan je dan wellicht goed doen.

4. Een wensballon oplaten

Het oplaten van een biologisch afbreekbare wensballon is ook een voorbeeld van een bijzonder afscheidsritueel na de uitvaart dat regelmatig wordt uitgevoerd. Betrek de kinderen bij dit afscheidsritueel door ze een mooie tekening te laten maken op de ballon. Laat de ballon los op een betekenisvolle plek en kijk hoe de ballon zijn vlucht door de lucht maakt terwijl je deze gezamenlijk of in je eentje nazwaait. Een moment om voor altijd te koesteren...

Let op: het oplaten van een wensballon gaat gepaard met een aantal belangrijke veiligheidsregels en is niet overal in Nederland toegestaan. Als je voor dit afscheidsritueel kiest verwijzen we je graag door naar het artikel 'Wensballon oplaten: regels en gebruiken' waarin we je haarfijn uitleggen waar je rekening mee dient te houden voor veilig gebruik van een wensballon. 

5. Creëer een gedenkplekje in huis

Een voorbeeld van een bijzonder afscheidsritueel om de herinneringen aan een overleden dierbare levend te houden is de inrichting van een gedenkplekje in huis. Het is een fijne manier om de mooie herinneringen die je hebt voor altijd te koesteren. Een gedenkplek kan ook goed helpen om uiting te geven aan je emoties. Zet voor het gedenkplekje in huis een bijzet tafeltje op de gewenste plek of richt een (vitrine) kastje in met persoonlijke spullen van de overledene. In het artikel 'Een overleden dierbare in huis gedenken: 11 ideeën' vind je inspiratie en tips om een overledene in huis te gedenken.

6. Brand een kaarsje

Tijdens de afscheidsceremonie worden vaak gezamenlijk kaarsjes aangestoken ter ere van de overledene. Dit is één van de meest uitgevoerde afscheidsrituelen. Niet alleen tijdens, maar ook na de uitvaart kun je een kaarsje aansteken met de overledene en alle mooie herinneringen samen in gedachten. Indien mogelijk kun je een speciaal kaarsje plaatsen bij het gedenkplekje in huis, of wat dacht je van een gepersonaliseerde waxinelichthouder van Foto in Glas? Het kaarsje kun je elke dag op een vast tijdstip of op bijzondere dagen, zoals de verjaardag van de overledene, aansteken. Het brandend kaarsje kan je een warm en fijn gevoel geven, vooral op momenten dat je je somber voelt en het gemis extra groot is.

7. Wensbootjes

Een ander mooi afscheidsritueel na de uitvaart is het te water laten van wensbootjes. Met wensbootjes kun je je eigen rituelen bedenken en creëer je net zoals bij het oplaten van een wensballon een bijzonder mooi moment. Evenals de wensballon zijn ook papieren wensbootjes verkrijgbaar in biologisch afbreekbaar materiaal. In de meeste wensbootjes kun je theelichtjes doen en op de zijkant van het bootje is vaak genoeg ruimte om jouw wens op te schrijven. Maak het liefst wel gebruik van theelichtjes van bijenwas, zonder aluminum cups. Als extra toevoeging aan dit ritueel kun je als een laatste groet een bloempje of bloembladeren nagooien terwijl het bootje uitvaart.

wensbootjes urnenhemelWensbootjes van Urnenhemel

Bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart: extra tip

Afscheidsrituelen kunnen een gevoel van verbinding en steun creëren op het moment van uitvoering, maar ook voor later kan een afscheidsritueel helpen om het verlies enigszins een plekje te geven. Het is echter belangrijk dat jij zelf volledig achter het ritueel staat en dat jij je er goed bij voelt. Doe wat bij jou en/of bij de overledene past en het allerbelangrijkste: voel je vooral niet verplicht.

Ken jij nog meer bijzondere afscheidsrituelen na de uitvaart die kunnen helpen bij het levend houden van de herinneringen aan een dierbare die je moet missen? Laat het ons vooral weten in de reacties. Wie weet help jij er een ander mee.

Delen:

Leveranciers

Neem een kijkje bij onderstaande ritueelbegeleiders voor begeleiding tijdens de afscheidsdienst.
Bekijk meer ritueelbegeleiders

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje