Terug naar overzicht

Een drive-through funeral; iets voor Nederland?

29/01/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
drive-through funeral

We kennen in Nederland allemaal de drive-through service van diverse fastfoodketens. In sommige landen gebruiken ze het drive-through concept echter ook voor hele andere doeleinden… Misschien heb je het al een keer voorbij zien komen of erover gehoord, maar in Michigan en in Japan bestaat de 'drive-through funeral'. Ja, je leest het goed; een uitvaart bijwonen zonder uit je auto te hoeven stappen. Benieuwd naar hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Hoe werkt een drive-through funeral?

In Michigan bestaat het drive-through funeral concept al jaren. Een drive-through funeral ziet er hier als volgt uit... Je begint met het schrijven van je naam in de condoleanceregister. Uiteraard doe je zelfs dit vanuit je autostoel. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om een condoleancekaart en eventueel een gift in een daarvoor bestemde brievenbus te stoppen. Als je dan een klein stukje verder rijdt kom je langs het raam waarachter de overledene schuin in zijn of haar open kist ligt. Het lijkt op een soort winkeletalage, geheel met een eigen setting en decoratie die bij de overledene past. Er zitten wel gordijnen voor, zodat niet iedereen van buitenaf zomaar mee kan kijken. Pas wanneer de auto voor het raam stopt schuiven de gordijnen open. Je krijgt nu de tijd om vanuit je auto afscheid te nemen. Je kunt zelfs je eigen muziekje opzetten of een gebed doen; alles om jouw laatste eer te bewijzen aan de overledene. Het is ook toegestaan om uit de auto te stappen en de overledene voor de laatste keer van dichterbij te zien, door dichter naar de 'etalage' toe te lopen. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt en krijg je een beter beeld van de drive-through funeral in Michigan. 

Drive-through funeral in Japan

In Japan ziet de drive-through funeral er net iets anders uit dan in Michigan. In Japan komt er namelijk wat meer technologie bij kijken. De drive-through funeral in Japan is in 2017 opgezet en begin 2018 officieel gestart. Hier begint het met een gebedje voor een raampje waar mensen achter staan. Zij houden een "mini-altaar" vast waarbij een Japans uitvaartritueel wordt uitgevoerd. Na het gebedje geven de gasten in de auto ook geld, wat bij de uitvaartrituelen van Japan hoort. Wat het wel heel bijzonder maakt is dat de naasten van de overledene in een aparte ruimte vanaf een scherm meekijken. Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe de moderne drive-through funeral in Japan er uit ziet.

De voordelen

Maar wat vinden mensen in Michigan en Japan nu zo fijn aan een drive-through funeral? Lees het hieronder:

  • Voor de mensen die slecht ter been zijn kan het fijn zijn, want tja, je blijft toch in de auto zitten. Dit is ook de voornaamste reden van het ontstaan van de drive-through funeral.
  • Je hoeft je niet druk te maken over geschikte uitvaartkleding. Uit respect kun je dit natuurlijk wel doen voor jezelf, maar omdat je in de auto zit is het geen verplichting.
  • Het duurt niet lang, dus mensen hoeven er geen hele dag vrij voor te nemen en kunnen zelfs na het werk langsrijden.
  • Je kunt in alle rust afscheid nemen en het biedt een stukje privacy.
  • Mensen die liever niet naar een begraafplaats gaan vinden dit een fijne manier om toch nog afscheid te kunnen nemen.
  • Geen zorgen over het vinden van parkeerplek en/ of de parkeerkosten. 
  • En natuurlijk het weer. Als het slecht weer is, heb je er niet veel last van bij een drive-through funeral. 

Diverse meningen over de drive-through funeral

Hoewel het een bijzonder en creatief concept is en de drive-through funeral voordelen met zich meebrengt, zijn de meningen over de drive-through funeral verdeeld. De een vindt het een goed idee en de ander vindt het maar niks en zelfs respectloos naar de overledene toe. Een uitvaart is erg emotioneel en soms erg persoonlijk. Het is immers het laatste afscheid en dat moet mooi zijn, het liefst met nabestaanden die samen bijeenkomen in een besloten kring of in een wat grotere setting, zo zeggen de tegenstanders. De drive-through funeral is juist het tegenovergestelde hiervan. Er wordt individueel voor enkele minuten afscheid genomen met een glas tussen de gasten in de auto en de overledene in. Het is dus minder persoonlijk. Velen vinden de reden dat een drive-through funeral een goede oplossing is voor mensen die slecht ter been zijn maar onzin, omdat er natuurlijk ook rolstoelen zijn om een uitvaart bij te kunnen wonen.

Wat vind jij? Is de drive-through funeral een trend die naar Nederland gebracht moet worden of houden we het gewoon bij de 'drive to the funeral' met rouwvervoer naar keuze? Laat het ons weten in de comments, wij zijn erg benieuwd naar jouw mening over dit concept.

 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van RJ op 19 feb. 2019 12:37
"Zelf vind ik het niks maar als er een markt voor is waarom dan niet !"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje