0
Terug naar overzicht

Een gemeentelijke uitvaart: wat is dat?

25/08/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
roos op kist

Als een overledene geen familie en vrienden had of als de nabestaanden niet in staat zijn om de kosten voor de uitvaart te dragen, is het voor gemeenten in Nederland een wettelijke verplichting om de uitvaart te regelen. Er is dan sprake van een gemeentelijke uitvaart. In dit artikel vertellen we je meer over de gemeentelijke uitvaart.

Een gemeentelijke uitvaart: wat is dat?

Bij een gemeentelijke uitvaart vervult de gemeente waarin de overledene zich bevindt de rol van opdrachtgever. Als opdrachtgever bepaalt de gemeente, afhankelijk van een vooraf bepaald budget, de invulling van de uitvaart en niet de nabestaanden. Samen met een vertrouwde uitvaartondernemer zullen zij op respectvolle wijze een waardig afscheid organiseren, waar zo min mogelijk kosten aan verbonden zijn. Houd er als nabestaande rekening mee dat een gemeentelijke uitvaart over het algemeen een sobere aangelegenheid is, zonder al teveel toeters en bellen.

De gemeente zorgt bij een gemeentelijke uitvaart standaard voor het volgende:

  • de overledene overbrengen naar een mortuarium;
  • de verzorging van noodzakelijke formaliteiten, zoals de verklaring van overlijden;
  • de verzorging van de overledene;
  • een kist of lijkwade;
  • het ‘kisten’ van de overledene (of in de lijkwade wikkelen);
  • de huur van het mortuarium;
  • eventueel de huur van een rouwauto op de dag van de gemeentelijke uitvaart.
  • In het geval van een begrafenis: een algemeen graf op een gemeentelijke begraafplaats.
  • In het geval van een crematie: de as gedurende minimaal een maand bewaren in een asbus en daarna (laten) verstrooien.

Indien tijdig bekend is gemaakt of de overledene de wens had om begraven of gecremeerd te worden of ter beschikking aan de wetenschap gesteld wilde worden, houdt de gemeente hier rekening mee.

Identificatie

Voordat de gemeente de verantwoordelijkheid van het verzorgen van de uitvaart op zich neemt, wordt de overledene indien mogelijk geïdentificeerd. Het is belangrijk dat wordt geregistreerd wie is overleden, voor het geval eventuele naasten zich in de toekomst melden. Daarnaast gaat de gemeente op zoek naar nabestaanden. Wanneer de gemeente hierin slaagt, kunnen nabestaanden ervoor kiezen om zelf de uitvaart te organiseren en financieren. Als de overledene geen spaargeld had, niet of onvoldoende verzekerd is, de erfenis van de overledene voor het grootste deel bestaat uit schulden of als de eventuele nabestaanden zelf niet voor de kosten kunnen opdraaien, is een gemeentelijke begrafenis uiteindelijk de enige optie. 

Wie betaalt voor een gemeentelijke uitvaart?

De kosten van een gemeentelijke uitvaart worden indien haalbaar betaald uit de nalatenschap van de overledene. Als dit niet toereikend is probeert de gemeente de (resterende) gemaakte kosten te verhalen op wettelijk bepaalde bloed- en aanverwanten. Als de gemeente niemand vindt om voor de uitvaart te betalen, neemt de gemeente uiteindelijk toch de kosten op zich. Dit is vastgesteld in artikel 21 van de Wet op lijkbezorging (Wlb).

Tip: om te voorkomen dat je nabestaanden met de kosten van jouw uitvaart worden geconfronteerd kun je hier nu alvast voor sparen of een uitvaartverzekering afsluiten.

Wet Bijzondere Bijstand

Nabestaanden die een sociale uitkering ontvangen en graag zelf de uitvaart willen regelen, maar hier geen geld voor hebben, kunnen een beroep doen op de Wet Bijzondere Bijstand. De Sociale Dienst zal de nabestaanden een geldbedrag lenen om de uitvaart te bekostigen. Hiervoor moet eerst een aanvraag ingediend worden. Ook de kostenbegroting van de uitvaartondernemer moet worden goedgekeurd door de Sociale Dienst. Het bedrag dat wordt vergoed van de Bijzondere Bijstand verschilt per gemeente en zal niet worden uitgekeerd aan de nabestaanden die de aanvraag hebben gedaan. Het bedrag gaat rechtstreeks naar de uitvaartondernemer. De nabestaanden moeten het geleende bedrag wel terugbetalen. Dit kan in termijnen óf het bedrag wordt ingehouden op de uitkering. Op deze manier kunnen nabestaanden toch nog een uitvaart organiseren die recht doet aan hoe de overledene in het leven stond.

Bron: Uitvaartpolis-online.com, Overheid.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje