0
Terug naar overzicht

Wat niemand je vertelt over het regelen van een uitvaart

19/09/2016
Redactie
Delen:
Wat niemand je vertelt over het regelen van je uitvaart

Wanneer iemand overlijdt, schiet je als nabestaande vaak heel snel in de regelmodus om bepaalde dingen in orde te maken. Het regelen van de uitvaartkist bijvoorbeeld, of het uitzoeken van de bloemen voor het rouwboeket. Toch zijn er van die dingen waar je van te voren eigenlijk niet echt bij stil staat. Je weet wel: van die onvoorziene scenario's waar je niet op voorbereid bent. Wij gaan er voor zorgen dat je hier wel op voorbereid bent door je bij te praten over deze zaken.

Het kan voorkomen dat mensen zich ongewild gaan bemoeien met bepaalde zaken

Ja, het is aan jullie als familie om bepaalde knopen voor de uitvaart door te hakken, mits hij of zij dit natuurlijk zelf niet gedaan heeft. Toch kan het voorkomen dat mensen van buitenaf of die er wat verder vanaf staan, zich er ongewild mee gaan bemoeien. Natuurlijk, dit doen zij vaak met de beste bedoelingen, maar dit kan er wel voor zorgen dat jij je misschien wat opgejaagd of geïrriteerd gaat voelen. Oplossing? Praat erover! Geef ze niet de indruk dat ze bepaalde keuzes kunnen beïnvloeden... Mits je dit wel fijn vindt, maar ook dan geldt de regel van goed communiceren.

Het blijkt dat de verzekering maar een deel van de kosten van de uitvaart dekt...

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering maar ook als de overledene die wel had dan worden hiermee niet altijd alle kosten voor de uitvaart gedekt. Mensen zijn namelijk vaak verzekerd tot een bepaald bedrag waarmee ze bijvoorbeeld een 'standaard uitvaart' kunnen betalen. Wat heel veel mensen echter niet weten, is dat de 'standaard kosten' al snel overschreden kunnen worden. Met een grotere advertentie bijvoorbeeld, of door het gebruik van meer rouwkaarten dan dat in de voorwaarden vermeld staat. Dit is iets wat veel mensen zich niet realiseren. Check dus ALTIJD goed hoe de verzekering in elkaar zit en wat je exact vergoed krijgt.

... Of dat de keuze in producten zeer beperkt is

Mensen die een uitvaartverzekering in natura hebben, kiezen er voor om bij hun verzekering bepaalde producten en diensten vergoed te krijgen. Meestal heb je dan een beperkte keuze. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit een aantal soorten rouwkaarten,  uitvaartkisten, etc. Dit kan er voor zorgen dat hetgeen dat jij voor ogen hebt, er niet tussen zit. Wederom een gevalletje 'kleine lettertjes goed doornemen'.

Het kan zijn dat je mensen moet gaan schrappen uit de gastenlijst

Waarom? Omdat je ook bij een uitvaart te maken krijgt met kosten per persoon als je bijvoorbeeld een dienst organiseert met iets te eten en te drinken. En ja, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Zorg er voor dat je van te voren goed je budget in kaart brengt en ook gelijk de gemiddelde kosten per persoon. Zodoende voorkom je dat je aan het einde van de regelrit de gastenlijst moet gaan inkorten.

Wat niemand je vertelt over een uitvaart regelen: ruzie over de erfenisverdeling

De erfenis is een belangrijk puntje in deze lijst. Uit onderzoek blijkt immers dat er veel ruzies uit deze nalatenschap voortvloeien. Misschien had je bijvoorbeeld wel verwacht dat jij een groter bedrag zou krijgen. Of dat die ene schilderijencollectie naar jou zou gaan, en niet naar je zus. Hoe je akkefietjes over de erfenis kunt voorkomen? Scroll even naar beneden, daar hebben we nog een artikel bomvol tips omtrent dit onderwerp voor je klaar staan.

Je komt erachter dat jullie als familie niet op 1 lijn liggen wat betreft de invulling

Want broerlief nummer één wil graag een rouwboeket met tulpen terwijl broerlief nummer twee witte anjers in gedachten had. De oplossing? Denk aan de persoon voor wie jullie het allemaal doen. Welke kleuren vond hij of zij mooi en heb je hem of haar bijvoorbeeld wel eens horen zeggen dat hij of zij altijd zo vrolijk werd van een bepaalde bloem?

Door al het regelen vergeet je soms stil te staan bij het verdriet

Je hoort vaak terug van nabestaanden dat ze na een overlijden vrijwel direct in de regelmodus schieten, waardoor het verdriet vaak even naar de achtergrond verdwijnt. Nee, dat is niet erg, want dit zorgt er wel voor dat jij bepaalde dingen kunt regelen zonder gevoelsmatig onderuit te gaan. Let er echter wel op dat je na al het regelen wel weer plek maakt voor je verdriet. Het toelaten van je tranen en het onder ogen komen van je gevoel is namelijk onderdeel van het rouwproces. Heb jij nog punten die in het lijstje 'wat niemand je vertelt over het regelen van je uitvaart' thuis horen? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel. Zo helpen we elkaar een beetje!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje