Terug naar overzicht

Uitvaartplanning; waar kun je aan denken?

11/06/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartplanning

Je bent er misschien nog niet helemaal van op de hoogte, maar wist je dat uitvaartplanning meer voordelen met zich meebrengt dan je in eerste instantie zou denken? Je uitvaart nu al voorbereiden staat wellicht ook niet bovenaan je to-do lijst, maar het is wel erg fijn voor later. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden kan uitvaartplanning een gevoel van rust en zekerheid bieden. Waar kun je onder andere aan denken bij uitvaartplanning? Wij helpen je graag op weg.

Uitvaartwensen vastleggen

Jouw uitvaartwensen vormen het uitgangspunt voor de uitvaartplanning. Door hier alvast over na te denken én deze vast te leggen behoud je een vorm van controle over jouw eigen uitvaart. Je bepaalt onder andere zelf de locatie van de uitvaart, wie er welkom zijn, of je begraven of gecremeerd wilt worden en maakt al jouw andere wensen met betrekking tot de uitvaart duidelijk. Deze vorm van controle is niet alleen fijn voor je eigen gemoedsrust, maar ook jouw nabestaanden zullen hier erg veel aan hebben wanneer het zover is en zij jouw uitvaart moeten organiseren. Het vastleggen van jouw uitvaartwensen kan echter best lastig zijn. Wij hebben een aantal belangrijke vraagstukken op een rij gezet die jou hierbij kunnen helpen:

Voor meer handige tips voor het vastleggen van jouw uitvaartwensen kun je het artikel 'Uitvaartwensen vastleggen; fijn voor jezelf en je nabestaanden' raadplegen.

De uitvaartverzekering

Naast het vastleggen van jouw uitvaartwensen is er nog een belangrijk onderdeel waar je je goed in dient te verdiepen voordat je begint met de uitvaartplanning. Namelijk de uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor de kosten van jouw uitvaart. De verzekeringsmaatschappij waarbij je bent aangesloten betaalt afhankelijk van het soort verzekering (een deel van) de kosten van de uitvaart of keert de verzekering uit in de vorm van producten en/of diensten. In het artikel 'De uitvaartverzekering: vijf vragen en antwoorden' zoomen we wat meer in op de verschillende uitvaartverzekeringen en waarom het van belang is om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Uitvaartverzekering afsluiten? Bereken hier uw premie.

Breng de kosten alvast in kaart

Zoals eerder aangegeven brengt uitvaartplanning voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld nu al de uitvaartkosten in kaart brengen. Het gevolg hiervan is dat jouw nabestaanden niet achterblijven met onvoorziene kosten wanneer zij een uitvaart organiseren naar jouw wensen. Daarnaast is het voor jou ook fijn om te weten of jouw uitvaartverzekering de kosten voor jouw gewenste uitvaart dekt. Mocht dit uiteindelijk niet het geval zijn, dan kun je nu alvast het geld reserveren of sparen voor een uitvaart die bij jou past. De kosten van een uitvaart kunnen immers al gauw hoog oplopen.

Een uitvaartondernemer kiezen

Meteen na het verlies van een dierbare komt er erg veel op je nabestaanden af. Ze ervaren verdriet en tegelijkertijd moet er nog van alles geregeld worden voor de uitvaart. Nabestaanden kunnen er voor kiezen om de uitvaart geheel zelf te regelen, maar onderschat de hulp en het advies die een uitvaartondernemer kan bieden vooral niet! De juiste uitvaartondernemer kiezen kan jou en jouw familie enorm ontzorgen. De uitvaartondernemer denkt met je mee en verzorgt samen met jouw nabestaanden een mooie uitvaart naar wens. Het is daarom nooit verkeerd om alvast vast te leggen wie jouw uitvaart mag verzorgen wanneer je komt te overlijden en om eventueel alvast jouw uitvaartwensen met de gekozen uitvaartondernemer in kaart te brengen.

Onze eigen uitvaartplanning tools

Ben je al bekend met onze uitvaartplanning tools? Wij bieden deze tools gratis aan op onze website om je op weg te helpen bij het plannen van een uitvaart die bij jou past. De tools bieden houvast, structuur en inspiratie voor een persoonlijk afscheid. Daarnaast kun je de gegevens eenvoudig delen met jouw naasten, zodat zij op de hoogte zijn van jouw uitvaartwensen. Het kan voor hen dienen als een houvast wanneer zij jouw uitvaart moeten organiseren. Onze planning tools bestaan uit een wensenlijst, praktische zaken, een genodigdenlijst en een draaiboek.

Een uitvaartplanner in handen

Een uitvaart plannen is niet het leukste wat er is. Daarom willen wij je in dit proces graag ondersteunen met onze uitvaartplanner, waarin je onder andere veel inspiratie en tips vindt.  Zo ontdek je wat er allemaal mogelijk is voor de uitvaart en zal je ervaren dat het invullen minder lastig is dan je wellicht had gedacht!

Pinterest voor de uitvaartplanning

Vind je uitvaartplanning lastig, omdat je nog geen goed beeld hebt van hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien? Dan is Pinterest wellicht interessant voor jou. Op Pinterest kun je inspiratie opdoen voor de uitvaart. In het artikel 'Pinterest als inspiratiebron voor de uitvaart' leggen we uit hoe je Pinterest kunt gebruiken om invulling te geven aan jouw eigen uitvaart.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje