Terug naar overzicht

Een 'gewrapte' kist maakt het afscheid onvergetelijk

28/02/2017
Redactie
Delen:
Gewrapte kist

-ADVERTORIAL- Bij een afscheid is het mooi als bepaalde elementen een persoonlijke indruk achterlaten bij de nabestaanden. De kist is hier zeer geschikt voor en kan uitstralen wat iemands hobby, passie of dierbaarste moment was. Wij spraken met Wendy van Arcawrap. Met duurzame folie laat zij kisten inpakken, ofwel 'wrappen'. De folie kan worden voorzien van persoonlijke afbeeldingen en foto’s. “Het geeft me voldoening op deze wijze iemands laatste wens te vervullen en bij te dragen aan een waardig afscheid”, zegt ze.

Eerste gewrapte kist

Wendy startte vorig jaar maart met Arcawrap. Een dochteronderneming van het bedrijf van haar man, dat gespecialiseerd is in het wrappen van auto’s. Op een dag belde er een klant die zijn opdracht introk. Hij wilde niet meer dat Wendy’s man zijn auto wrapte, maar zijn kist. Hij was ernstig ziek en zou spoedig komen te overlijden. “Hoewel we het een bijzondere vraag vonden en dit nog nooit eerder hadden gedaan, gingen we er meteen op in”, vertelt Wendy. De man koos voor een afbeelding met grassprieten. Hij was fan van een ontwerper van grasmaatpakken.“Hij wilde zijn gewrapte kist nog zien voordat hij stierf. Helaas is dit er niet meer van gekomen. Hij overleed voordat de kist klaar was. Dat was wel heel verdrietig.”

Ik heb in mijn leven veel mensen opgebaard zien liggen, en dan zag ik steeds dezelfde kisten. Toen dacht ik: "Alles in de maatschappij is tegenwoordig gepersonaliseerd, waarom de kist dan niet"?

Uitvaart met thema

“Ik vond het zo’n mooie opdracht dat ik me afvroeg of we dit vaker konden doen. Daarom besloot ik Arcawrap op te richten”, vertelt Wendy. De missie van haar bedrijf is ervoor zorgen dat overleden dierbaren een unieke kist krijgen, versierd in hun persoonlijke stijl. Het was voor haar geen moeilijke stap. Ze werkte voorheen jaren in de zorg en was bekend met overlijden en uitvaarten. "Ik heb in mijn leven veel mensen opgebaard zien liggen, en dan zag ik steeds dezelfde kisten. Toen dacht ik: "Alles in de maatschappij is tegenwoordig gepersonaliseerd, waarom de kist dan niet"?" vertelt ze. Inmiddels hebben al verschillende mensen voor een gewrapte kist gekozen. “Je mag helemaal zelf weten welke foto je op de kist wil. Wij gaan dan zoeken in de database naar het onderwerp dat je hebt aangeven op de kist te willen. Bijvoorbeeld een regenboog. Mensen kunnen ook zelf met een foto komen, maar dan moet hij wel genoeg pixels bevatten”, zegt ze. Naast een gewrapte kist, kan Arcawrap ook urnen wrappen. Ook is er de mogelijkheid te kiezen voor rouwkaarten met dezelfde afbeelding. Zo krijgt de uitvaart een eigen thema.

Duurzame folie

Op de website van Arcawrap kun je inspiratie opdoen voor een thema. Er staan voorbeelden van kisten die gewrapt zijn in bloemenfolie en vlinderfolie. Andere thema's zijn: de natuur, dieren, steden, engelen, muziek en nog veel meer. Voor een kinderkist biedt het bedrijf de mogelijkheid om te gaan voor een folie met afbeeldingen van speelgoed. Zo kun je denken aan een print van lego, een teddybeer en ballonnen. Arcawrap wrapt de kist in duurzame folie. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar en PVC-vrij. De folie is zelfklevend zodat hij meteen op de kist blijft vastplakken. “De medewerkers van mijn man zijn zeer bedreven in wrappen. Het gaat daardoor altijd in één keer goed”, zegt Wendy.

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Liefde voor de zee

Laatst bezocht Wendy een uitvaart met ‘de zee’ als thema. Het afscheid was voor een vrouw die op 47-jarige leeftijd overleed. Haar grootste passie was paardrijden langs de zee. Daarom vroeg ze Wendy een kist voor haar te wrappen met een afbeelding van het strand. Een paar weken later kwam de vrouw het resultaat bekijken. Ze vond de gewrapte kist prachtig, maar tegelijkertijd was ze geëmotioneerd bij de bezichtiging ervan. “Het was erg heftig. Ze zei me dat het leek alsof ze een feest organiseerde, maar het was haar eigen uitvaart. Dat heeft veel indruk op me gemaakt”, zegt Wendy. De uitvaart vond plaats op een mooi versierde locatie. “Ze hadden zand en schelpen uitgestrooid. Haar passie voor de zee kwam duidelijk naar voren.”

Arca-Wrap app

Arcawrap is momenteel volop in beweging. Het bedrijf gaat binnenkort verhuizen naar een groter pand en staat over een paar weken op Funeral Fair om een aantal gewrapte kisten te laten zien. Ook heeft Arcawrap een app laten ontwikkelen: Arca-Wrap. “Uitvaartondernemers zijn vaak enthousiast over het concept en zetten de app op hun tablet. Zo kunnen ze voorbeelden van gewrapte kisten laten zien en mensen duidelijk maken dat ze op deze wijze het afscheid van hun overleden dierbare nog persoonlijker kunnen maken.” Wendy wil haar eigen kist ook laten wrappen als het zover is. “Ik weet alleen nog niet met wat voor afbeelding. Er is zoveel moois dat het moeilijk zal worden iets te kiezen,” zegt ze. We raden je aan de website van Arcawrap te bekijken. Daar kun je mooie foto’s zien van gewrapte kisten en inspiratie opdoen. Ook kun je precies lezen hoe het wrappen in zijn werk gaat. Benieuwd naar de Arca-Wrap app? Hij is zowel voor Android als Apple gratis te downloaden. 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET ARCAWRAP

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje