0
Terug naar overzicht

Iemand in rouw steunen tijdens de feestdagen

19/12/2023
Redactie
Delen:
rouw tijdens de feestdagen

Terwijl de meeste mensen uitkijken naar dagen zoals Kerstmis, Oud en Nieuw, verjaardagen of andere feestdagen, kunnen mensen die rouwen om het verlies van een dierbare hier juist enorm tegenop kijken. Het gemis en verdriet zijn tijdens de feestdagen vaak extra aanwezig in vergelijking met andere dagen van het jaar. Wanneer iemand in je omgeving rouw tijdens de feestdagen ervaart kun je er op verschillende manieren voor diegene zijn. Om je hierbij te helpen delen we 6 tips om iemand in rouw te steunen tijdens de feestdagen.

Iemand in rouw steunen tijdens de feestdagen: 6 tips 

1. Geef ruimte om over het verlies te praten

Mensen denken wel eens dat het beter is om niet over de overledene te praten, omdat ze niet zo goed weten wat ze moeten zeggen of omdat ze niet weten of de rouwende hier behoefte aan heeft. Toch kan het juist erg helpen om over het verlies te praten en de naam van de overledene te noemen. Niet meer over de overledene praten kan vaak veel pijnlijker zijn voor degene in rouw. Het is belangrijk om hem of haar de ruimte te geven om over het verlies te praten en de rouwende het gevoel te geven dat je ervoor open staat wanneer hij of zij hier behoefte aan heeft. Ook tijdens de feestdagen. Gevoelens opkroppen is nadelig voor de rouwverwerking, praten kan helpen om emoties te uiten. Bied hem of haar daarom een luisterend oor.

2. Haal samen herinneringen op aan de overledene

Om de herinneringen aan de overledene levend te houden, kun je tijdens feestdagen samenkomen om hem of haar te herdenken. Haal samen dierbare herinneringen op bij verjaardagen, kerstdiners of andere feestdagen waarop de afwezigheid van de overledene extra voelbaar is. Organiseer bijvoorbeeld een etentje en nodig goede vrienden en familie uit die ook een hechte band hadden met de overledene. Dit kan thuis of op een bijzondere locatie die bij de overledene past of waar hij of zij graag kwam. Vraag iedereen om een of meerdere foto's mee te nemen waar de overledene op staat. Of laat iedereen een gerecht of toetje maken waar de overledene gek op was als je besluit om thuis een samenzijn te organiseren. Maak er een mooi herdenkingsmoment van waar de rouwende veel troost en steun uit kan putten.

3. Vraag waar hij of zij behoefte aan heeft

Iemand in rouw steunen tijdens de feestdagen kan op verschillende manieren. Hoewel je altijd goede bedoelingen hebt, blijft het vaak toch moeilijk om in te schatten waar degene werkelijk behoefte aan heeft. Vraag daarom altijd wat hij of zij wel of niet fijn vindt. Wil degene rust en ontspanning tijdens feestdagen of kan hij of zij juist wat afleiding en gezelschap gebruiken? Vraag waar je eventueel bij kunt helpen, maar gun de rouwende indien nodig ook de tijd en ruimte. Je kunt altijd een berichtje, een kaart of een troostgeschenk sturen om te laten weten dat je aan hem of haar denkt tijdens de feestdagen. De rouwende weet je vast wel te vinden wanneer hij of zij er klaar voor is om te praten of bezoek te ontvangen. Probeer hem of haar vooral niks op te leggen, maar tast af waar hij of zij behoefte aan heeft.

Tip: neem een kijkje in onze shop voor mooie troostgeschenken.

4. Plan leuke activiteiten op feestdagen

Indien de rouwende behoefte heeft aan afleiding en gezelligheid kun je leuke activiteiten plannen op feestdagen. Doe bijvoorbeeld iets wat de overledene graag deed; uit eten gaan op zijn of haar verjaardag, een kopje koffie of warme chocolademelk drinken in het café waar jullie vaak met de overledene kwamen, schaatsen in de winter of andere leuke kerstactiviteiten, een museum bezoeken, een lange wandeling maken door het bos of op het strand of kijk een leuke film in de bioscoop. Je kunt er gezellig samen op uit gaan, maar thuis kun je ook genoeg leuke activiteiten plannen om een feestdag door te komen. Bak samen de lievelingstaart van de overledene, organiseer een karaoke- of filmavond, ga creatief aan de slag door samen een gedicht te schrijven, te knutselen of schilderen. Er is genoeg te doen!

5. Maak duidelijk dat emoties niet erg zijn

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met rouw tijdens de feestdagen. De een is het liefst alleen en de ander vindt het juist fijn om de feestdagen met familie of vrienden door te brengen. Bij feestdagen denken we aan een vrolijke setting; samen lachen, dansen en gezelligheid. Iemand in rouw kan zich bezwaard voelen om tijdens de feestdagen samen te zijn met anderen, omdat hij of zij bang is om ineens emotioneel te raken en de sfeer te 'verpesten'. Maak daarom duidelijk dat je er ook tijdens de feestdagen voor hem of haar bent. Rouw kent immers geen tijd. Zorg ervoor dat de rouwende zich op zijn of haar gemak kan voelen tijdens bijeenkomsten en activiteiten. Geef aan dat je het helemaal niet erg vindt als de emoties ineens de overhand nemen.

6. Wees begripvol

Deze tip sluit eigenlijk aan bij bovengenoemde tip. Iemand in rouw zal tijdens de feestdagen niet altijd even vrolijk zijn. Laat aan hem of haar merken dat dit helemaal niet erg is. En dat je het volkomen begrijpt, ook als degene last minute een afspraak afzegt of al vroeg naar huis wil. Voorkom dat hij of zij hier een schuldgevoel bij krijgt. Rouw tijdens de feestdagen kan zorgen voor minder energie en erg veel emoties oproepen. Laat de rouwende weten dat het niet erg is om een traantje te laten en dat je er niet alleen bent op de leuke momenten, maar ook verdrietige momenten. Toon ook tijdens de feestdagen begrip voor de emoties, biedt een luisterend oor en indien nodig een schouder om op uit te huilen.

Iemand in rouw steunen tijdens de feestdagen: extra tip

Vergeet niet dat bepaalde feestdagen jaarlijks terugkeren. Probeer er niet alleen in het eerste jaar vanaf de overlijdensdatum voor iemand in rouw te zijn, maar wees er ook op de daaropvolgende jaren. Dit betekent niet dat je elk jaar per se een activiteit hoeft te organiseren op bijvoorbeeld verjaardagen. Iemand in rouw steunen tijdens de feestdagen kan ook met een klein gebaar. Zoals eerder al werd genoemd kan een lief berichtje of kaartje al heel waardevol zijn op dit soort dagen. Gewoon, om te laten weten dat je aan hem of haar denkt en de overledene niet vergeten bent. Lees hier hoe je iemand in rouw kunt blijven steunen.

Op welke manier steun jij iemand in rouw tijdens de feestdagen? Laat het ons weten in de reacties. Ben je zelf een dierbare verloren en wil je graag een ander helpen door te vertellen hoe jij met rouw tijdens de feestdagen omgaat? Laat ook dan gerust een berichtje achter.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje