0
Terug naar overzicht

Rouwverwerking na het verlies van je partner

03/03/2022
Redactie
Delen:
partner

Een partner verliezen waarmee je lief en leed hebt gedeeld is een grote klap, ongeacht je leeftijd. Na het overlijden van je geliefde ontstaat er een leegte in je leven die niet is op te vullen, waardoor je je vaak eenzaam kan voelen. De dagelijkse dingen die jullie samen deden zijn nu slechts herinneringen en je moet je aanpassen aan alle veranderingen die hierbij komen kijken. Om je een steuntje in de rug te geven delen wij enkele tips bij rouw na het verlies van je partner.

Rouwverwerking bij het verlies van je partner

Rouwverwerking bij het verlies van je partner op jonge leeftijd

Op jonge leeftijd sta je nog midden in het leven. Je hebt bepaalde doelen voor ogen en bent misschien al bezig met het plannen van een toekomst samen met je partner. Als je je partner op jonge leeftijd verliest, zul je een hoop verwachtingen moeten bijstellen. In deze fase van het leven is het lastig om met rouw om te gaan. Het kan voelen alsof je in een soort identiteitscrisis terechtkomen. Alle gezamenlijke plannen die je had vallen ineens weg. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden. Neem vooral de tijd om jezelf te herontdekken. Dit kan een moeilijk proces zijn waar je de hulp van een professional bij kunt gebruiken. 

Rouwverwerking bij het verlies van je partner op latere leeftijd

Als je op oudere leeftijd je partner verlies, kunnen er andere dingen in je leven spelen dan bovengenoemde. Misschien ben je al vele jaren samen met je partner geweest en hebben jullie samen (klein)kinderen. Als je er na al die tijd ineens alleen voor staat, kan er een groot gevoel van eenzaamheid ontstaan. Je hebt samen veel doorstaan en nu moet je de dagen, maanden en jaren zonder je partner vullen. Sommige mensen worden hier zelfs depressief van en kunnen hierdoor de zin van het leven missen. Dit is natuurlijk begrijpelijk, het gemis is groot. Het delen van je gevoelens en ervaringen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt kan helpen. Echter kan het zijn dat de oudere generatie soms meer moeite heeft met het praten over gevoelens, dan de jongere. Ook in dit geval kan rouwbegeleiding een goede uitkomst bieden om de zin van het leven weer op te pakken.

Dingen die veranderen wanneer je partner overlijdt + tips

Er zijn vele factoren waar je rekening mee kunt houden als je partner overlijdt. Wij lichten de belangrijkste toe en delen hier enkele tips bij:

Een andere realiteit

Ontkenning komt vaak voor na het verlies van een dierbare. Je wilt niet geloven dat je door moet gaan zonder je geliefde. Door jezelf in de realiteit te plaatsen en met de nodige begeleiding kun je leren om het verlies onder ogen te komen. Dit kan bijvoorbeeld door een brief te schrijven aan je dierbare. Schrijf over het overlijden, al je gevoelens en het gemis. Maar ook over de herinneringen en alle mooie dingen die jullie samen hebben meegemaakt.

Door over je gevoelens en ervaringen te schrijven geef je jezelf de ruimte om de situatie te 'accepteren'. Voortaan zul je bepaalde dingen alleen moeten doen. Natuurlijk mag je je verdriet toelaten, maar het is ook belangrijk om niet alleen met het verdriet thuis te zitten. Ga er op uit, kom in beweging en probeer onder de mensen te blijven. Het kan je zelfs enorm goed doen om alleen op vakantie te gaan om jezelf te herontdekken.

Alles gaat door

In eerste instantie moet je alles weer even op een rijtje krijgen en probeer je jezelf zo goed mogelijk staande te houden. Tegelijkertijd gaat het leven ook gewoon verder. Alles gaat door, de tijd staat niet stil. In het begin zul je veel aandacht krijgen van de mensen om je heen. Houd er rekening mee dat dit in de loop der tijd kan afnemen. Minder telefoontjes, minder appjes om te vragen hoe het met je gaat en minder bezoek. Het kan helpen om een ritme te creëren voor jezelf. Hoe moeilijk dit ook is, probeer op bepaalde dagen en tijden activiteiten in te plannen. Simpele dingen als eten op een bepaald tijdstip of dagelijks een wandeling maken kunnen al helpen.

Spullen van je partner

Eén van de lastigste dingen na het overlijden van je partner is het opruimen van zijn of haar spullen. De kleding hangt nog in de kledingkast, misschien staat die heerlijk ruikende shampoo die hij of zij altijd gebruikte nog in de badkamer of die speciale koffiebeker in de keukenkast. Je komt overal spulletjes tegen die je doen denken aan je partner. Aan de ene kant kan dat juist troost bieden, maar het kan je ook telkens meesleuren in het verdriet. Daarom kan het opruimen van de spullen ook helpen bij de rouwverwerking. Doe dit wanneer je er klaar voor bent en neem vooral je tijd. Lees hier wat je kunt doen met de spullen van een overleden dierbare.

Rouw kent geen tijd

Rouw kent geen tijd en je kunt er geen einddatum aan hangen. Daarnaast rouwt iedereen op zijn eigen manier. Voor sommigen werkt het goed om de overledene nog te blijven herdenken op bepaalde momenten, of zelfs dagelijks in huis. Dit kan op allerlei manieren. Hoe je dit doet bepaal je helemaal zelf. Denk aan het vieren van een verjaardag of in de waarden die je bijvoorbeeld aan je kinderen meegeeft.

Nieuwe uitdagingen

Na een ingrijpend verlies kan het moeilijk zijn om je leven weer op te pakken. Bepaalde taken die je partner altijd op zich nam, moet jij vanaf nu overnemen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke taken zoals een wasje draaien of koken. Dit voelt wellicht als een uitdaging en kan zorgen voor een dubbel gevoel. Aan de ene kant word je ontzettend onafhankelijk, maar alles doen wat je partner gewoonlijk deed, kan ook confronterend zijn. Probeer deze veranderingen je niet in de weg te laten staan om je leven opnieuw in te delen. 

Opnieuw verliefd worden

Opnieuw verliefd worden na het verlies van je partner lijkt voor sommigen ondenkbaar. Maar je weet vooraf nooit wat de toekomst je brengt. Dus ook een nieuwe liefde is niet altijd uit te sluiten. Verliefd worden op een ander kan gemengde gevoelens met zich mee brengen, waaronder schaamte en schuldgevoelens. In het artikel 'Een nieuwe relatie na het overlijden van je partner' vertellen we hier meer over.

Delen:

Reacties (12)

Reactie van Ria van der Ham-Ruis op 15 jul. 2024 12:42
"Ik ben 28 mei mijn vrouw abrupt verloren, ze was net een paar dgn met vervroegd pensioen. Het was nu onze tijd, lekker weg met onze trots de camper. Dus we waren net 2 dgn op een camping, overdag prachtig weer en gezellig een plaatsje bezocht,wat fantastisch was. Daar we beide door knie en heupprotheses niet echt goed ter been zijn hebben we het toch maar geflikt en heel wat afgelopen. S'avonds werd het weer slechter en om een uur of tien zouden we naar het sanitairgebouw gaan, en toen we buiten waren en ik iets voor haar stond met rug ernaar toe, hoorde ik een plof en toen begon de horrorfilm, ze was gevallen en haar onderbeen stond gedraaid, ik direct 112 bellen en gegild over de camping voor hulp. Ze bloede flink want ze had haar been zelf nog recht gezet. Bleek ader geraakt. Maar de doodsoorzaak was angst en shock...ze was zo bang en benauwd...en we waren 12 jaar samen waarvan bijna 9 getrouwd. We kende elkaar al 49 jaar. Beide een huwelijk gehad met kinderen zij 3 ik 5 waarvan 1 verloren. Maar altijd vrienden gebleven tot kinderen kwamen eerste 2 jaar..toen ongv 20 jaar kaartjes tot MSN kwam en ik na 20 jaar bij haar op bezoek kwam wat zo verder ging of er geen 20 jaar tussen zat. Na ongeveer 5 jaar overleed mijn man. En 2 jaar later ging zij scheiden. En vonden wij elkaar in de liefde..en heel wat meegemaakt samen...en ik in 2015 mijn huisje verkocht oon Groningen en bij haar in getrokken, want haar ex-man woonde ergens anders. En nu zit ik hier zonder mijn grote liefde we hadden zoveel plannen met onze camper. Ik ben nu heel groot stuk van mezelf kwijt. Alles is voorbij. En is mijn leven ook gestopt op 28 mei 😭😭😭💔😭😭"
Reactie van Nel op 8 jul. 2024 14:43
"Cora ik ben nu 1 jaar geleden plotseling mijn geweldige man verloren. Ik woon in nh -ga vaak even naar het strand in Bergen . Misschien een keer koffiedrinken ?"
Reactie van Hannie Hermsen op 12 jun. 2024 23:02
"Mijn man is 2 jaar gekeden binnen 2 weken overleden aan acute leukemie.71 jaar.kerngezond.al 6 jaar genoten we van pensioen na een leven hard werken.kleinkinderen,samen al 51 jaar.vergroeid tot 1 persoon.ik kan het niet aanvaarden.zomaar weg!de dood is verschrikkelijk.het lukt mij nog niet dit te aanvaarden.ben ziek van hem missen.mijn alles"
Reactie van Arlette op 6 jun. 2024 17:40
"Mijn man nu een jaar overleden aan hartstilstand stond naast hem toen het gebeurde zelf reanimatie begonnen, ik ween heel veel kan het niet plaatsen en toch zijn er die tegen mij durven zeggen wat ik moet doen , die voelen niet wat een pijn ik voel in mijn hart waren 53 jaar getrouwd en juist 14 dagen in ons nieuwe appartement overleden in Tenerife heb mijn man niet meer kunnen zien niet ginder en niet meer hier wat heb ik verdriet ook zijn kleding maar dan ook niks doe ik weg wie mij zegt dat ik dat moet doen wijs ik de deur ik ben mijn geliefde en mijn geluk kwijt 😢😢😢"
Reactie van Cora op 31 mei 2024 13:26
"Mijn man is 2 jaar geleden overleden aan hersenbloeding ,in 1 dag weg, na 30 mooie jaren samen Kan er nog zo slecht mee omgaan Ik ben nu 71 jaar woon in bergen nh Zou fijn zijn om contact te hebben met mensen die hun partner hebben verloren"
Reactie van Lydia S.P. op 13 mei 2024 22:57
"Mijn lieve echtgenoot is vorig jaar in mei overleden aan kanker, 4 maanden eerder kregen we het vreselijk nieuws, helaas heeft de chemotherapie niets geholpen, in tegendeel, hij ging eens zo snel achteruit. Hij was 66, nog veel te jong. Hij IS zo lief en knap, een prachtige echtgenoot en kameraad. De liefde van mijn leven. Ik weet heel zeker dat ik NOOIT een nieuwe relatie zal beginnen, mijn echtgenoot is onvervangbaar, mijn hart is bij hem voor altijd. Wat zijn kleding en spullen betreft. Alles blijft zoals het is in ons appartement dat we samen hebben gekocht en ingericht, en waar zo veel mooie herinneringen ronddwalen. Voor sommige mensen klinkt het misschien absurd, maar ik wil mijn echtgenoot het gevoel geven dat dit zijn thuis blijft. ik heb wel een paar kledingstukken en spulletjes weggegeven, maar dan enkel aan mensen die ons beiden zeer dierbaar zijn, oa onze dochter en kleindochter, en enkele familieleden. Sinds zijn overlijden ween ik, letterlijk, elke dag, ik kan het nog steeds niet aanvaarden, en zit met zoveel verdriet, boosheid naar bepaalde artsen toe, en ook spijt voor alles wat ik niet meer heb kunnen zeggen tegen mijn echtgenoot. Ik hou me vast aan het moment dat we ooit terug samen zullen zijn. Veel sterkte voor iedereen hier aanwezig."
Reactie van Sheila op 1 mei 2024 18:17
"Ik sluit me er ook bij aan mijn partner is 1 april overleden en ik kom er niet over heen zoveel verdriet en pijn. Het was ook heel plotseling een hartstilstand uur van te voren waren we nog samen. Ik mis hem zo erg. Het is natuurlijk nog niet heel lang geleden maar we waren dagelijks samen. En hebben de laatste 4 jaar van zijn leven zoveel samen gedaan."
Reactie van Douwine op 5 feb. 2024 13:34
"Ook met jou, Kelly, ben ik het helemaal eens"
Reactie van Kelly op 2 feb. 2024 16:35
"Ik hrb het met je eens ik zal nooit nog verliefd willen worden want wat ik had was puur ware liefde"
Reactie van Douwine op 30 nov. 2023 17:14
"Beste Marc, zes maanden geleden mijn allerliefste verloren. Ik sluit me helemaal aan bij wat jij schrijft!"
Reactie van Dirk Holvoet op 25 okt. 2023 09:16
"Het geeft me een ruggesteuntje, moed bij het lezen van dit artikel … mijn lieve vrouw is één maand geleden overleden 63 j …"
Reactie van Marc Hofmans op 2 okt. 2023 20:56
"Alles gaat door inderdaad, maar op welke manier.Opnieuw verliefd worden is misschien een psychologische benadering, maar misschien eerst zelf een partner verliezen en begrijpen waar men echt in terecht komt, voordat men dergelijke praat tracht aan de man te brengen op basis van studies van horen zeggen. Plotseling alleen zijn is verschrikkelijk, maar eeuwige liefde verlegt heel wat grenzen. En wat de spulletjes van de overledene betreft, wat is er mis mee dit te behouden. Ik weet dat mijn vrouwtje er niet meer is, maar wil daarvoor niet zeggen dat haar spullen weg moeten in het huis waar wij samen voor gespaard hebben, samen voor gezorgd hebben. Men mag dit weg doen de dag dat ik er niet meer zal zijn."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje