0
Terug naar overzicht

Valentijnsdag: een geliefde overledene herdenken

13/02/2024
Redactie
Delen:
een geliefde overledene herdenken

De dag van harten en romantiek... Valentijnsdag. Valentijnsdag hoef je echter niet alleen te zien als een gelegenheid om dingen samen te doen. Als je partner is heengegaan, kun je ook invulling geven aan deze dag door stil te staan bij de mooie herinneringen van jullie samen. Wij geven een aantal tips voor het herdenken van je partner op Valentijnsdag.

Een geliefde overledene herdenken: tips

Brand een kaarsje

Een geliefde overledene herdenken op Valentijnsdag hoeft geen uitbundige gelegenheid te zijn vol met hartjessnoep en ballonnen. Het kan ook heel sober. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan ter herinnering aan de warmte die je geliefde altijd aan je gaf. Dit kun je natuurlijk in een kerk doen, maar dichterbij huis geeft het branden van kaarsen ook veel eer aan je geliefde. Op die manier kun je het ook op een vaste plek aansteken. Als je een speciale hoek of kamer in huis hebt ter herinnering aan de overledene, is een brandend kaarsje hierop een mooie aanvulling.

Bezoek de laatste rustplaats van je geliefde

Als je partner is begraven, is een bezoekje brengen aan de laatste rustplaats zeker iets wat je op Valentijnsdag kunt doen. Leg er een mooie bloem neer, steek een kaarsje aan of hou een ‘gesprek’ met je geliefde. Je kunt bijvoorbeeld praten over oude, romantische herinneringen van jullie samen. Wellicht kun je nog mooie decoratie plaatsen bij het graf. Breng je normaal gesproken niet vaak een bezoekje aan de rustplaats van je geliefde? Maak er dan bijvoorbeeld een jaarlijks Valentijnsdag ritueel van.

Laat een mooi herinneringsproduct maken

Een geliefde overledene herdenken kan ook met een mooi herinneringsproduct. Laat zijn of haar foto kunstzinnig vastleggen, laat een mooie bloem vereeuwigen door Floral Stories of laat een speciaal herinneringssieraad maken. Een bedrijf dat prachtige gedenksieraden maakt is Memari. Je kunt een stukje van je Memari sieraad met de overledene meegeven in de kist, maar je kunt het bijvoorbeeld ook bij de as in de urn bewaren of in een speciale memory box samen met allerlei tastbare herinneringen aan je geliefde. Het idee achter Memari? Het gedenksieraad is ooit één geheel geweest, net zoals de band tussen jou en je geliefde. Nu jullie uit elkaar zijn, is het gedenksieraad ook symbolisch gescheiden. De verbinding tussen jullie zal echter altijd blijven bestaan!

memari

Foto's: Memari

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor een bijzonder herinneringsproduct? Neem dan een kijkje bij onze partners.

Zet oude tradities voort

Luisterden jullie samen altijd naar romantische muziek of smolt je partner regelmatig weg bij een romantische film? Houd die traditie dan in ere. Zet een oude film of muziek van vroeger op en droom weg bij mooie herinneringen. Misschien heb je ook nog wel oude fotoboeken of video’s van jullie romantische momenten samen. Het terugkijken hiervan kan verzachtend werken voor de rouw die je wellicht jaarlijks ervaart op Valentijnsdag. Als je bovendien weinig zin hebt om naar buiten te gaan, zijn films en muziek een prima binnenshuis tijdverdrijf op Valentijnsdag.

Een gedicht of brief schrijven

Je kunt je geliefde partner op Valentijnsdag ook onderdeel maken van het leven dat je hebt sinds het overlijden. Schrijf bijvoorbeeld een mooie brief of een zelfbedacht gedicht aan je dierbare. Heb je geen inspiratie? Vertel bijvoorbeeld hoe het nu met je gaat of wat je nog altijd voor diegene voelt. Bewaar het gedicht of de brief vervolgens op een geschikte plek in huis. Dat kan op de oude slaapkamer zijn van de overledene of in een mooie map of bundel. Zou je het fijn vinden om het in je interieur te vereeuwigen? Lijst het dan in en hang het op een plek waar je even een moment kunt nemen om stil te staan bij je eigen woorden en gevoelens.

Rouwgevoelens zal je niet alleen ervaren tijdens Valentijnsdag en er zijn ook dingen die je het hele jaar door kunt ondernemen. Deze lees je terug in ons artikel 'dingen die je kunnen helpen bij het rouwen’. Neem ook eens een kijkje in onze RememberMe webshop met unieke herinneringsproducten.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje