0
Terug naar overzicht

Death Cafés: ongedwongen praten over de dood

21/11/2016
Redactie
Delen:
Death Cafés

Heb je behoefte om met andere mensen te praten over de dood en jouw ervaringen te delen over de eindigheid van het leven? Dit kan in de Death Cafés in het stadhuis in Den Haag. Vorige week en deze week zijn ze georganiseerd door Sandra Spijkerman, projectleidster van tentoonstellingen voor de stichting Stroom Den Haag. Van 31 oktober tot en met 26 november 2016 organiseert ze de tentoonstelling ‘Ik sterf, dus ik ben’ waar de Death Cafés een toepasselijk onderdeel van zijn.

'Ik sterf, dus ik ben'

Dagelijks worden we via de televisie, kranten en sociale media geconfronteerd met andermans dood. Dit zijn bijvoorbeeld slachtoffers van natuurrampen en geweld. Hun dood is ver van ons bed en hoeven we dus niet met onze eigen dood te associëren. Stichting Stroom Den Haag wil met de tentoonstelling 'Ik sterf, dus ik ben' en de Death Cafés de dood dichterbij brengen. “Praten over je eigen dood is erg waardevol. Het geeft verdieping aan het leven”, zegt Sandra.

Jon Underwood

In Nederland worden er steeds meer Death Cafés georganiseerd. Het allereerste Death Café in Amsterdam vond plaats op 5 mei 2014. In het buitenland bestaan de cafés al langer. De Brit Jon Underwood organiseerde het allereerste Death Café ter wereld op 25 september 2010. Zijn doel hiermee was mensen meer bewust te laten worden over de eindigheid van hun leven en hen te helpen het beste eruit te halen. Inmiddels worden de bijeenkomsten over de hele wereld georganiseerd.

Geen groepstherapie

De Death Cafés in Den Haag bestaan uit maximaal zes personen en een groepsleider. Iedereen krijgt een spreekbeurt van tien minuten. Daarin kun je jouw ervaring met de dood vertellen en wat dit met je gedaan heeft. Het hoeft niet per se te gaan over een overleden dierbare. Je kunt ook vertellen over een toneelstuk, film of kunstwerk over de dood. De spreker mag niet onderbroken worden, er wordt alleen naar elkaar geluisterd. Ondertussen kunnen de deelnemers genieten van een kopje koffie of thee en wat lekkers. “Het is geen groepstherapie of bijeenkomst voor rouwverwerking. Je praat op een ongedwongen manier over de dood”, zegt Sandra. “Deelname aan de Death Cafés is gratis en de groepsleider doet er vrijwillig aan mee.” Tot nu toe zijn alle bijeenkomsten doorgegaan. Sandra heeft er zelf ook aan deelgenomen.

Verdieping

“Ik vond het indrukwekkend. Er zat een vrouw bij die van jongs af aan veel dierbaren had verloren. Nog steeds was ze positief en vond ze het leven mooi. Hier had ik veel bewondering voor”, vertelt Sandra. De deelname aan een Death Café heeft haar leven verrijkt. “Als je over de dood spreekt en stilstaat bij de eindigheid, geeft dat verdieping aan je leven. Ik leef bewuster. Het leven is te mooi en te waardevol om aan je voorbij te laten razen.” Allerlei verschillende mensen geven zich op voor deelname aan een Death Café. Sommigen hebben veel ervaring met de dood en anderen helemaal niet. Jong en oud is welkom.

'I will die'

“Het stadhuis is een mooie locatie voor Death Cafés en de rest van de tentoonstelling ‘Ik sterf, dus ik ben’. Hier worden namelijk geboortes aangegeven en berichten van overlijden”, zegt Sandra. In het Atrium van het stadhuis is het werk van de Chinese kunstenaar Yang Zhenzhong te zien. Hij heeft de film 'I will die' gemaakt. De film laat mensen over de hele wereld zien. Allen zeggen ze in hun eigen taal dat ze dood gaan. "Een prachtig kunstwerk om eens te bekijken. Je ziet mensen van allerlei nationaliteiten."

Foto gemaakt door Sandra Spijkerman

Nog één maand te leven

Aan de muur in het Atrium hangt een bord met de vraag: ‘Stel je hebt nog één maand te leven. Wat ga je dan doen?’ Mensen kunnen op de vraag reageren door hun antwoord te schrijven op een briefje en deze op het bord te plakken. “Ik vind het mooi om al die antwoorden te lezen. Sommige mensen willen een wereldreis maken, anderen willen drugs gebruiken, er zijn mensen die stoppen met werken en tijd met hun familie willen doorbrengen. Er hangt van alles”, zegt Sandra.

Death Cafés in Nederland

Deze week kun je de tentoonstelling voor het laatst bekijken. Er vinden ook nog een paar Death Cafés plaats: op 23 november, 24 november en 25 november. Meedoen? Mail naar reserveren@stroom.nl. Wil je graag een Death Café bijwonen of organiseren en kun je deze week niet? Niet getreurd. Via de Facebookpagina Death Café Nederland worden er het hele jaar door Death Cafés georganiseerd. Wat vind jij van Death Cafés? Laat het hieronder in een reactie weten.  

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Marieke op 18 aug. 2021 07:32
"Graag zou ik een keer komen. En een meeting mee maken."
Reactie van Jan van Leer op 7 sep. 2017 21:31
"kan ook veel angst bij naasten wegnemen; een betere voorbereiding op de naderende dood is dringend nodig en niet wachten tot aan het sterfbed, Jan van Leer, Kaderhuisarts palliatieve zorg"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje