Terug naar overzicht

As bewaren of verstrooien: 9 bijzondere mogelijkheden

16/04/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
As bewaren of verstrooien

Het is wettelijk vastgesteld dat je de asbus na een maand kunt ophalen bij het crematorium. In deze maand kun je als nabestaande nog even nadenken over wat je met de as wilt doen. Wil je de as bewaren of verstrooien, maar dan op een bijzondere manier? Dan zit je in Nederland goed. Er is namelijk veel mogelijk en de mogelijkheden nemen steeds verder toe. Maar welke bijzondere mogelijkheden op het gebied van as bewaren of verstrooien zijn er dan? Wij lichten de meest bijzondere opties en ontwikkelingen toe. Zowel te land, ter zee als in de lucht.

As bewaren of verstrooien: te land, ter zee of in de lucht?

Te land

As bewaren of verstrooien kan heel goed in de natuur. Al eens gehoord van de mogelijkheid om met de as van een dierbare een boom te laten groeien? Die mogelijkheid bestaat ook in Nederland! Je kunt een zogenaamde herinneringsboom planten/kweken met de vruchtbare bestandsdeeltjes uit de as van een overleden dierbare. Na de crematie blijven er namelijk natuurlijke stoffen over die prima geschikt zijn om bomen mee te planten. Dit resulteert in een mooie herinneringsboom als tastbare herinnering aan een overledene. Er wordt steeds vaker voor deze optie gekozen, omdat mensen zich ook steeds meer bekommeren om het milieu en meer rekening houden met duurzaamheid. De optie om een boom te laten groeien met de as past perfect in het plaatje van de ecologische uitvaart die steeds meer in trek is. Vooral voor de natuurliefhebbers is dit een bijzondere manier om de as te bewaren.

Ter zee

Als iemand een passie had voor water en varen of zeilen bestaat er de mogelijkheid om de as te verstrooien over het water. Er zijn in Nederland diverse ondernemingen die een asverstrooiing per boot aanbieden. WaterRitme biedt je de mogelijkheid om met een boot het Haringvliet op te gaan en maakt gebruik van biologische oplosbare urnen. De as wordt in een organische zak gedaan en vervolgens in een speciale urn geplaatst. Nadat de urn in het water komt, wordt de urn al in twee tot drie minuten tijd door het water geabsorbeerd en begint de oplossing van de biologische urn met de organische zak met de as erin.

In de Lucht

Een andere bijzondere manier van as verstrooien en waar steeds vaker voor wordt gekozen, is het verstrooien van as hoog in de lucht. Er zijn verschillende opties voor een bijzondere afscheid in de lucht. Wij lichten enkele opties toe:

Vuurpijl
In Nederland is er de mogelijkheid om de as van een dierbare te verstrooien per vuurpijl boven de zee. Dit kun je echter niet zomaar doen. Om de as te verstrooien per vuurpijl heb je de diensten nodig van een professioneel vuurwerkbedrijf die jou hier bij kan helpen. Daarnaast kun je niet zomaar voor een locatie kiezen. De speciaal ontworpen vuurpijl met as kan namelijk alleen in de richting van de zee worden afgevuurd. Hoewel er wel wat voorbereiding aan vooraf gaat, is het een bijzondere manier van asverstrooiing.

Vliegtuig of helikopter
In enkele Nederlandse steden bieden luchthavens nu ook aan om de as per vliegtuig of helikopter boven het water te verstrooien.  Als nabestaande kun je zelf meevliegen of je kunt er voor kiezen om het vanaf land te aanschouwen. Flying View verzorgt asverstrooiingen boven de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer voor zowel crematoria en particulieren.

Ballonnen 
Een andere mogelijkheid is een asverstrooiing met een grote milieuvriendelijke asballon. De ballon wordt met helium gevuld en heeft een doorsnee van twee meter. Door de luchtdruk zal de ballon op ongeveer 20 kilometer hoogte knappen en wordt de as door de diverse luchtstromen verstrooid. Het is ook mogelijk om de as te verstrooien tijdens een luchtballonvaart. 

As bewaren of verstrooien buiten de dampkring
Nog een stap verder gaat de verstrooiing van as in de ruimte. Het verstrooien van de as buiten de dampkring wordt ook wel 'space burials' genoemd. Met behulp van een GoPro camera vlieg je als nabestaande als het ware mee met de as. Op dit moment wordt het nog niet door veel bedrijven aangeboden in Nederland vanwege de hoge kosten, maar de vraag is er wel. Het Amerikaanse bedrijf Elysium Space maakt het zelfs mogelijk om een kleine hoeveelheid as in een mini urn met een commerciële ruimtevlucht de ruimte in te lanceren. Na een onbepaalde tijd rondjes om de aarde te hebben gedraaid, verbrandt de miniurn in de dampkring. De miniurn met as erin verandert nu in een zogenaamde vallende ster. Voor nabestaanden is dit een unieke manier om een overleden dierbare elke avond weer te herdenken als zij naar de sterren kijken.

As verwerken in kunst

Er zijn heel wat kunstenaars die een kunstwerk maken met de as van een overledene erin verwerkt. Blooming Ashes maakt interieursieraden van de as van jouw overleden dierbare. Hierdoor kan het interieursieraad een andere vorm en functie krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een waxinelichtje branden of bloemen plaatsen in het interieursieraad. Door de as krijgt het object een mooie structuur en een parelmoerachtige glans. 

Assieraden

Wat je ook steeds vaker ziet gebeuren is dat nabestaanden er voor kiezen om de as van een dierbare te verwerken in unieke assieraden. Het verwerken van de as in sieraden is een manier om de overledene altijd en overal met je mee te dragen. Denk aan armbandjes, kettingen of ringen. Zo heb je sieraden waarin een plukje haar of de as van een overledene dierbare kan worden verwerkt.

Een vleugje technologie

Vandaag de dag biedt de nieuwe technologie ons de mogelijkheid om de as van een overleden dierbare te verwerken in een 3D-beeldje. Je kunt bijvoorbeeld een 3D-beeldje laten maken van het gezicht van de overledene of een borstbeeld die je een plek in huis geeft. Maar je kunt ook kiezen voor een klein 3D-beeldje dat je op een urn of een ander object kunt plaatsen.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

As bewaren of verstrooien kan dus op heel veel verschillende bijzondere manieren. Er zijn de afgelopen jaren heel wat mogelijkheden bijgekomen zoals je hebt kunnen lezen en er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden bij. Wij zullen jullie op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen rondom asbestemming.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Urnengedenkparken op 17 apr. 2020 09:29
"En er is een mogelijkheid om de as te bewaren TUSSEN bomen, nl. in een urnengedenkpark. Waarbij de asbus wordt geplaatst in een fraaie keramieken urn en bijgezet op een zelfgekozen plek in het bos..... Eeuwige grafrust in de natuur! www.urnengedenkparken.nl"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje