0
Terug naar overzicht

Omgaan met het gemis van een dierbare

27/12/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Omgaan met het gemis van een dierbare: tips

Het verlies van een dierbare kan een grote leegte achterlaten in je leven. Je kunt je eenzaam voelen en moeite hebben met de veranderingen die het met zich meebrengt. Omgaan met het gemis van een dierbare is niet makkelijk en vergt tijd. Wij delen enkele tips die hier bij kunnen helpen.

Het gemis van een dierbare: 6 tips om hier mee om te gaan

1. Neem de tijd en laat het gemis toe

Natuurlijk zullen deze tips er niet voor zorgen dat het gemis verdwijnt. Het gemis is er en zal altijd blijven. Het kost tijd om het gemis en het verlies in je leven te verweven. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om te ontdekken welke manier bij jou past. Geef jezelf de tijd en ruimte om dit te ontdekken en een nieuw evenwicht te vinden in je leven. Sta jezelf toe om je dierbare te missen en uit je emoties op jouw eigen manier. Of dit nu huilend is of lachend. Schakel je gevoelens niet uit en waak ervoor dat je niet verhard. Naarmate de tijd verstrijkt zul je merken dat het gemis en alle herinneringen aan je overledene minder pijnlijk worden.

2. Laat je troosten door de mooie herinneringen

Herinneringen aan je dierbare kunnen troost bieden. Vooral op de momenten dat het gemis extra voelbaar is. Denk aan herinneringen in de vorm van foto's, filmpjes, geluidsfragmenten of dierbare spullen van de overledene, zoals een sjaaltje. Pak deze erbij wanneer je zijn of haar stem weer even wilt horen, die lieve lach wilt zien of zijn of haar parfum geur mist. Wellicht vind je het fijn om van de mooie herinneringen een tastbaar troostproduct te laten maken. Denk aan een op maat gemaakt herinneringssieraad, een foto in glas, een herinneringsproduct gemaakt van zijn of haar kleding of een houten herinneringskistje van Gedenken in hout waarin je spullen die een onvergetelijke herinnering met zich meedragen kunt bewaren. 

Tip: neem ook eens een kijkje in de RememberMe webshop voor liefdevolle troostproducten.

3. Ga op zoek naar ontspanning

Rouwen kost niet alleen tijd, maar ook veel energie. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Voldoende rust en ontspanning kan fijn zijn. Denk aan activiteiten die je zelf leuk vindt, zoals wandelen, sporten, yoga of zwemmen. Maar denk ook aan creatief rouwen of mindfulness oefeningen om je te helpen leven met het gemis, een rouwmassage, een dagje sauna, muziek luisteren of het lezen van een goed boek. Plan rustmomenten in voor jezelf om je hoofd even leeg te maken. Het is fijn en af en toe is het precies wat je nodig hebt wanneer het gemis en verdriet de overhand nemen. Ook goed slapen en gezonde voeding kunnen helpen om tot rust te komen.

4. Praat of schrijf over het gemis

Het lucht op om over het gemis en je gevoelens te praten met anderen. Ga op koffiedates met een goede vriend, vriendin of familielid die er voor openstaat om naar je te luisteren. Of organiseer etentjes om samen met vrienden en familie de overledene te herdenken. Dit geeft iedereen de ruimte om over het verlies en gemis te praten. Als je er liever niet over praat kun je je hart ook op een andere manier luchten. Schrijf bijvoorbeeld over het gemis en wat je voelt. Wat mis je het meest? Welke herinneringen zorgen voor een glimlach op je gezicht? Op welke manier houd jij de herinneringen aan je dierbare levend? Schrijven bij rouw is erg fijn voor degenen die het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten met anderen.

5. Stimuleer fijne gedachtes

Aan leuke dingen denken wanneer je een dierbare verliest is natuurlijk niet makkelijk. Toch kan het stimuleren van fijne gedachtes je helpen met het gemis om te gaan. Doe dingen die jullie samen altijd deden of kijk naar de films die jullie graag samen keken. Denk terug aan deze fijne momenten samen. Het kan ook helpen om jezelf te troosten met de woorden die je gebruikt om een ander mee te troosten die het moeilijk heeft. Daarnaast kan het een fijne gedachte zijn dat je overleden dierbare niet wil dat je constant verdrietig bent en dat het gemis je dagelijkse leven belemmert. Hij of zij zou willen dat je gelukkig bent, het beste uit je leven haalt en juist jullie mooiste momenten samen koestert.

6. Hulp bij rouw en gemis

Zoals we eerder schreven, gaat iedereen anders om met het gemis en verdriet na het verlies van een dierbare. Onthoud dat er in principe geen goed of fout is, zolang jij doet wat fijn voelt voor jezelf en er niemand pijn mee doet. Als je al meerdere dingen hebt geprobeerd om met het gemis om te gaan en je hier nog steeds mee worstelt, kun je professionele hulp bij rouw overwegen. Een rouwbegeleider of rouwcoach kan een belangrijke rol spelen bij het verwerken van het verlies en je helpen om te gaan met het gemis van een dierbare.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje