Terug naar overzicht

Een herinnering vereeuwigd in bloemen

07/05/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
bloempreparatie
Advertorial

Je hebt vast wel eens betekenisvolle bloemen ontvangen waarvan je had gewild dat je ze nog jarenlang kon bewaren. Bijvoorbeeld rouwbloemen die je hebt ontvangen vanwege een overlijden van een dierbare. Bloemen met een bijzondere betekenis wil je het liefst zo lang mogelijk behouden. Heel veel mensen weten het niet maar dat is dus echt mogelijk.

Wij spraken Janneke Rosmalen de Bruyn van De Bruyn Bloempreparatie om hier wat meer over te weten te komen. Met meer dan 30 jaar ervaring is De Bruyn Bloempreparatie de grootste maatwerk bloem preparateur van West-Europa. De Bruyn Bloempreparatie maakt het mogelijk om bloemen met een bijzondere herinnering te conserveren, zodat je er nog een lange tijd van kunt genieten.

Een uniek familiebedrijf

Bloempreparatie wordt in de familie de Bruyn al generaties lang gedaan. Zo nam vader Theo de Bruyn in 1980 de bloemenwinkel van zijn vader Arie de Bruyn over. Uiteindelijk ontstond bij Theo de Bruyn het idee om bloemen te vereeuwigen door middel van droogtechnieken, oftewel bloempreparatie. Door de jaren heen heeft Theo de Bruyn nog van alles geprobeerd rondom bloemprepararatie om het te vernieuwen en verbeteren tot wat het vandaag de dag is. "De basis van de preparatietechniek is ondanks alle ontwikkelingen in de loop der tijd altijd hetzelfde gebleven," vertelt Janneke. Op jonge leeftijd was Janneke al erg geïnteresseerd in bloempreparatie: "Ik hielp vroeger altijd al mee op de zaterdagen en nu neem ik het stokje van mijn vader over. Dit neemt echter niet weg dat mijn vader nog steeds meehelpt. Hij kan het niet loslaten." Het valt niet te ontkennen dat De Bruyn Bloempreparatie een uniek familiebedrijf is. Maar wat maakt De Bruyn Bloempreparatie nog meer uniek? Janneke: "Wij zijn nog de enige die maatwerk bloempreparaties maken in heel Nederland en België. Daarnaast vinden wij het belangrijk om kwaliteit te leveren en behandelen wij de bloemen met veel zorg."

Een intensief proces met een mooi eindresultaat

Het proces van bloempreparatie is vrij intensief, de bloemen worden bij De Bruyn Bloempreparatie namelijk handmatig gedroogd. Wij waren wel erg benieuwd naar hoe dit proces eruit ziet. "Als je er voor kiest om bloemen te laten prepareren is het belangrijk om te weten dat je de bloemen het liefst zo snel mogelijk bij ons aanlevert wil je een mooi eindresultaat krijgen. Zodra er een boeket binnenkomt wordt deze op video vastgelegd. Daarnaast wordt alles, inclusief de wensen van de klant, netjes geadministreerd. Vervolgens wordt het boeket bloem voor bloem zorgvuldig uit elkaar gehaald. Het droogproces van de bloemen gebeurt afzonderlijk van elkaar, omdat het droogproces per bloemsoort verschilt." Na enkele weken zijn de bloemen goed droog en controleert Janneke ze nog voordat het boeket aan de hand van de video weer wordt ingebonden zoals het binnenkwam. De klant heeft ook de keus om bepaalde bloemen eventueel te vervangen door kunstbloemen of nieuwe verser gedroogde bloemen. Janneke: “Sommige bloemen, zoals vetplantjes, kunnen vervangen worden door kunstversies. Ook kunnen we een minder mooie roos vervangen door een roos die wij opnieuw inkopen en drogen." Het eindresultaat is een prachtig geprepareerd boeket met een bijzondere herinnering, bijvoorbeeld aan de uitvaart van een dierbare, die je voor een aantal jaren kunt bewaren. Naast het prepareren van een boeket is het ook mogelijk om één of enkele bloemen uit het rouwboeket te bewaren. Hier zijn veel inlijst-mogelijkheden voor. "Zo kan ieder familielid een bloem uit het rouwstuk nemen, welke wij dan afzonderlijk in bijvoorbeeld stolpjes plaatsen zodat iedereen een mooie herinnering heeft aan de dierbare."

Het houdt de herinnering aan de dierbare en de uitvaart langer levendig.

Klik op de pijltjes voor voorbeelden van rouwbloemen die door De Bruyn Bloempreparatie zijn geprepareerd.

Een herinnering veredelen

Een bijzondere herinnering is goud waard. Letterlijk... Het is bij De Bruyn Bloempreparatie namelijk ook mogelijk om rouwbloemen te veredelen. Na het droogproces van de bloem krijgt het een fixatie laag in de kleur zilver, koper of goud en wordt het ingelijst in een omlijsting naar keuze. "Een veredelde bloem gaat heel lang mee. De laag die er omheen zit is namelijk erg sterk en fixeert de bloem enorm." Maar hoe kan het bewaren van rouwbloemen nu eigenlijk troost bieden aan de nabestaanden? "Het is een klein onderdeel van de uitvaart wat de nabestaanden nog langer bij zich kunnen houden. De dierbare is er niet meer, maar de bloemen van de uitvaart blijven door middel van bloempreparatie langer bij hen. Het houdt de herinnering aan de dierbare en de uitvaart langer levendig," verwoordt Janneke heel mooi. Op aanvraag is het ook mogelijk om een beetje as van een overleden dierbare te verwerken tussen de bloemblaadjes, de fixatie laag houdt het namelijk vast.

KoesterRozen

Maar dat is niet alles! Naast de bloempreparatie waarbij de klant zelf de bloemen aanlevert, koopt De Bruyn Bloempreparatie ook longlife rozen in voor de klant. Dit doen zij onder de naam 'KoesterRozen'. "Bij KoesterRozen is het zo dat wij de rozen inkopen en deze vervolgens prepareren voor de klant. Een KoesterRoos kun je tijdens de uitvaart in een stolpje of vitrine op de kist neerleggen. Na de uitvaart nemen de nabestaanden de KoesterRoos weer mee naar huis. Zo hebben zij meteen een tastbare herinnering aan de uitvaart waar ze nog jarenlang naar kunnen kijken." De Bruyn Bloempreparatie biedt zonder twijfel veel bijzondere mogelijkheden om langer te kunnen genieten van bloemen met een emotionele waarde.

Wil je meer weten over bloempreparatie en wat er allemaal mogelijk is met rouwbloemen? Neem dan een kijkje op de website van De Bruyn Bloempreparatie voor meer informatie of neem contact op met Janneke Rosmalen de Bruyn.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje