Terug naar overzicht

Uitvaarttrends van dit moment

13/10/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaarttrends

Het aantal innovatieve diensten en producten voor de uitvaart blijft groeien. Daarnaast durven steeds meer mensen te kiezen voor een uitvaart met een gekleurd randje. En dat is alleen maar mooi om te zien! Ben je nieuwsgierig naar de huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van uitvaart en rouw? Lees dan vooral verder! Wij hebben een aantal bijzondere uitvaarttrends van dit moment op een rijtje gezet. 

11 x Bijzondere uitvaarttrends uitgelicht

1. Afscheid nemen dicht bij huis

Soms hoef je helemaal niet ver van huis op zoek te gaan naar een bijzondere locatie voor de uitvaart. Een uitvaart in eigen tuin biedt bijvoorbeeld een vertrouwde omgeving voor een mooi en intiem afscheid. Hield de overledene van tuinieren of zat hij of zij graag met een goed boek en een lekker glaasje wijn in de tuin? Dan kunnen nabestaanden overwegen om in eigen tuin het glas te heffen op het geleefde leven van de overledene. De toenemende populariteit van deze manier van afscheid nemen daagt uitvaartverzorgers uit om mee te denken over een haalbare en intieme setting voor een onvergetelijk afscheid in eigen tuin.

2. Meer uitvaarten in besloten kring

De afgelopen jaren is het aantal uitvaarten in besloten kring flink toegenomen. Deze stijging zien we voornamelijk sinds de coronapandemie, waarin bij elkaar komen in grote groepen voor enige tijd zelfs niet toegestaan was. Dit is niet de enige reden om een uitvaart in besloten kring te organiseren. Zo gaat deze trend onder andere hand in hand met bovengenoemde trend van de uitvaart in eigen tuin. Vanwege ruimtegebrek moeten nabestaanden keuzes maken en bepalen wie wel en niet uitgenodigd worden. Waar nabestaanden eerst moeite hadden om een select groepje uit te nodigen vanwege de angst om de onuitgenodigden tekort te doen, wordt het mede dankzij diverse innovatieve diensten 'gemakkelijker' om knopen door te hakken als het hierop aankomt. Zo speelt ook de hierna genoemde uitvaarttrend hier een zeer belangrijke rol in.

uitvaart in eigen tuin besloten kring funeral fair festivalInspiratiebeeld van een uitvaart in besloten kring (in scène) - Funeral Fair Festival '21

3. Online afscheid nemen

Naast het groeiend aantal uitvaarten in besloten kring, zien we dat ook het 'online afscheid nemen' steeds meer terrein wint in uitvaartland. De mensen die niet fysiek op de uitvaart aanwezig zijn kunnen er dankzij de huidige technologieën in zekere zin toch een beetje bij zijn. Zo kun je door middel van een beveiligde livestream verbinding overal ter wereld meekijken naar de uitvaartdienst. En zelfs een bijdrage leveren door bijvoorbeeld een videoboodschap op te nemen en deze vooraf aan te leveren. Daarnaast kunnen nabestaanden er voor kiezen om online een gedenkpagina aan te maken voor degenen die niet bij de condoleance aanwezig kunnen zijn. Op deze manier kunnen vrienden, familie en kennissen toch nog hun medeleven en mooie herinneringen aan de overledene delen. Bekijk voor meer informatie en inspiratie omtrent online afscheid nemen ook eens het artikel 'Uitvaart in beeld: digitaal afscheid nemen met Viewneral'.

4. Do It Yourself uitvaarten

Je kunt bepaalde onderdelen van de uitvaart helemaal zelf organiseren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de catering verzorgen of de uitvaartlocatie voorzien van decoratie. Het veranderende aanbod van producten en diensten voor een bijzonder afscheid nodigt mensen uit om zich nú al met hun eigen uitvaart bezig te houden. “Wat kan ik nu al zelf regelen?” en "Wat wil ik nu eigenlijk voor mijn uitvaart?" Mensen staan steeds meer open om over de dood te praten en durven zich ook al vroegtijdig te oriënteren op de mogelijkheden voor hun eigen uitvaart. Ze willen steeds meer de regie over hun eigen uitvaart in handen hebben; uitvaartwensen worden vastgelegd, er vinden al vóór overlijden besprekingen plaats met uitvaartprofessionals én er is meer interesse in een bezoek aan een uitvaartbeurs. Men is toch nieuwsgierig naar wat allemaal kan en mag. Mensen weten steeds beter wat ze willen doordat ze zelf op onderzoek uit gaan. Wat er van de uitvaartondernemer wordt verwacht? Dat zij onder andere een surplus bieden binnen hun creativiteit.

5. Duurzame uitvaarten in opmars

We leven bewuster en kiezen sneller voor duurzame alternatieven. Dit wordt ook doorgetrokken in de manier van afscheid nemen. Vooral als iemand bij leven veel rekening hield met het milieu en de natuur. Invulling geven aan een duurzame uitvaart kan op veel manieren. Zo kun je kiezen voor een rouwbakfiets, digitale rouwkaarten, een uitvaartkist gemaakt van duurzaam materiaal en nog veel meer. De uitvaarttrend van duurzame uitvaarten brengt ons bij het volgende: natuurbegraven. 

beerenberg stickersInspiratiebeeld van een Beerenberg kist met stickers

6. Natuurbegraven

De uitvaarttrend van natuurbegraven in Nederland is overgewaaid vanuit Engeland. In Engeland is natuurbegraven al een veel langere tijd in trek. De reguliere begraafplaatsen in Engeland werden niet optimaal onderhouden door de nabestaanden. Vanuit dit probleem ontstond het idee om natuurbegraven mogelijk te maken. Een graf op de natuurbegraafplaats heeft namelijk geen regelmatig onderhoud nodig, omdat de natuur zich erover ontfermt. Daarnaast is natuurbegraven een milieuvriendelijke optie. In Nederland groeit het aantal natuurbegraafplaatsen langzaam, maar zeker. Hetzelfde geldt voor de interesse om in de natuur begraven te worden.

7. De uitvaartkist krijgt meer kleur

Een print is misschien wel de meest voorkomende uitvaarttrend om de kist een persoonlijk tintje te geven. Naast printen is het beschilderen en wrappen van de kist tegenwoordig ook goed mogelijk. Of wat dacht je van het bestickeren van de kist? Beerenberg maakt onder andere prachtige stickers die op de kist geplakt kunnen worden. Deze stickers kun je op de kist laten zitten of opnieuw gebruiken voor in een memory boek bijvoorbeeld. De diverse mogelijkheden om de kist meer kleur te geven zijn toegankelijk voor volwassenen en kinderen. Het geeft de sombere gebeurtenis naast een beetje kleur ook een persoonlijk tintje.

8. Thema's niet meer alleen voor verjaardagen

Een sprookjesachtige uitvaart, een winterse uitvaart, een kinderuitvaart met knuffelthema... Het aantal thema's dat je kunt bedenken voor de uitvaart is oneindig. Hoewel je bij een uitvaart niet snel aan thema's zou denken, halen veel nabestaanden hier veel inspiratie uit. Ze kiezen voor een thema dat bij hun dierbare past en mooi weerspiegelt hoe hij of zij in het leven stond. Stijlvol, bourgondisch, zacht of juist heel stoer. Het biedt een vorm van houvast voor de invulling van een afscheid. Denk bijvoorbeeld aan een bijzondere afscheidslocatie, de rouwkaart, de bloemen en decoratie, allemaal passend bij het thema.

kinderuitvaartUitvaart in beeld: een kinderuitvaart met knuffelthema (in scène)

9. Bijzonder rouwvervoer

De tijd van alleen maar zwarte rouwauto's is voorbij. Er is nu heel veel meer mogelijk op het gebied van rouwvervoer. Rouwvervoer dat bij de overledene past, dat is nu helemaal in! Een Rouwmotor om iemand die van motors hield naar zijn of haar laatste rustplek te vervoeren, een prachtige koets voor iemand die van paarden hield of zelfs een G.M.C. Legertruck voor een veteraan. Aan bijzonder rouwvervoer ontbreekt tegenwoordig niks.

10. De herinneringen aan een dierbare tastbaar maken

Een tastbare herinnering aan een overleden dierbare kan troost en steun bieden. Naast assieraden zijn er nu nog veel meer unieke manieren om je dierbare voor altijd dichtbij je te dragen. We merken dat nabestaanden hier ook behoefte aan hebben. Het is fijn om iets van je dierbare vast te kunnen houden op de dagen dat het gemis extra voelbaar is. Denk aan knuffels of kussens gemaakt uit kledingstukken van de overledene of een gepersonaliseerd herinneringsproduct waarin je de as, een vingerafdruk of een persoonlijk voorwerp van je dierbare laat verwerken.

11. Geen cake en koffie, maar...

Het plakje cake met een kopje koffie of thee op de uitvaart maakt steeds meer ruimte voor bijzondere uitvaartcatering. Zo kiezen veel nabestaanden er liever voor om hapjes en drank te serveren waar de overledene zelf ook van hield. Had de overledene een signature cocktail? Dan wordt dit aan de gasten geserveerd. At of bakte de overledene graag taart en andere zoetigheden? Dan kiezen nabestaanden voor een sweettable, volledig afgestemd op hun dierbare. Er zijn talloze cateraars die graag met de nabestaanden meedenken over een bijzondere invulling voor de uitvaartcatering. Of het nu gaat om hapjes, een lopend buffet of geheel wat anders dat past bij de overledene, het is allemaal mogelijk.

rouwharleyDe stoere Harley-Davidson Heritage Springer van Rouwmotor

Benieuwd naar nog meer uitvaarttrends en bijzondere mogelijkheden voor de uitvaart? Houd dan onze inspiratiepagina in de gaten en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje